Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Baas van La Libre Belgique aangezocht voor sanering Libération

Baas van La Libre Belgique aangezocht voor sanering Libération

Het personeel van de Franse krant Libération wil tot 7 november de tijd om steun en kapitaal te vinden voor haar reddingsplan. Hoofdaandeelhouder bankier de Rothschild weigert het plan van het personeel en schuift de Belg François Le Hodey van La Libre Belgique naar voor als crisismanager.

De raad van bestuur van Libération heeft donderdag beslist om tot 7 november door te gaan met de zoektocht naar steun en kapitaal voor haar reddingsplan. Het plan werd opgesteld door de directeur en de vereniging van het personeel van Libération, en werd goedgekeurd door het consultantsbureau Ernst & Young.
Het plan voorziet in besparingen van 10 miljoen Euro volgend jaar, het schrappen van 50 jobs en loonsvermindering voor iedereen. Daarbij moet de hoofdaandeelhouder 10 miljoen Euro vers kapitaal inbrengen.
Het personeel van Libération bezit bijna 20 procent van de aandelen van de krant.

Hoofdaandeelhouder Edouard de Rothschild (38 pct. van de aandelen) had het plan van het personeel al voor de bijeenkomst van de raad van bestuur verworpen.
Hij eist nog meer saneringen. Het aantal journalisten (nu 187 mensen) moet volgens hem dalen tot 100 mensen. Er moeten nog meer ondersteunende diensten afgeschaft worden.
Hij wil ook François Le Hodey, lid van de familie die in België La Libre Belgique bezit en uitgeeft, aanstellen als topmanager die Libération uit de crisis moet halen.
La Libre Belgique bezit nu 1 pct. van de aandelen van Libération.
Pas als het personeel al die voorwaarden aanvaardt, wil de Rothschild 10 miljoen Euro extra inbrengen. Vorig jaar heeft de Rothschild al 20 miljoen Euro in de krant gepompt, maar die werden door de hoge verliezen binnen het jaar opgeslorpt.