Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo / Joseph Kabila wint officieel de presidentsverkiezingen

Congo / Joseph Kabila wint officieel de presidentsverkiezingen

Joseph Kabila, wint nu ook de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Congo en volgt normaal gesproken zichzelf op als president. Dat blijkt uit de verkiezingsuitslagen die vanavond in Kinshasa door de kiescommissie (CEI) zijn bekendgemaakt. Kabila haalt 58,05% van de stemmen tegen 41,95% voor ex-rebel en vice-president Jean-Pierre Bemba. Kabila heeft zich intussen al "de president van alle Congolezen" genoemd. Het is nu zeer de vraag of Bemba’s kamp zich bij het verlies zal neerleggen.

kabilajoseph.jpg

Joseph Kabila (foto Pan African Newswire)

Vier dagen vroeger dan verwacht heeft de kiescommissie de complete uitslag bekendgemaakt via de Congolese staatszender. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is op 29 oktober gehouden. Joseph Kabila, die in 2001 president werd (na de moord op zijn vader) en met zijn 35 jaar het jongste staatshoofd in Afrika is, wint met 2,6 miljoen stemmen verschiL Hij haalt 58,05% van de stemmen. Jean-Pierre Bemba, rebellenleider en pro-Ugandees collaborateur tijdens de oorlog (1998-2003), haalde nu 41,95%. De voorzitter van de kiescommissie, abbé Malu-Malu, heeft vanuit een streng bewaakt Grand Hotel in Kinshasa volgende officiële mededeling gedaan: "gezien hij de absolute meerderheid heeft behaald van de stemmen in de tweede ronde, is Kabila Kabange Joseph uitgeroepen tot president van de Demokratische Republiek Congo". 65,36% van de zowat 25,6 miljoen ingeschreven kiezers hebben dit keer hun stem uitgebracht.

Radio Okapi, het station van de VN-vredesmissie in Congo, meldt (vandaag donderdag) dat de bevolking in het Oosten van Congo de overwinning van Kabila heeft gevierd.
"In grote steden als Goma, Kisangani, Bukavu, Kindu en Lubumbashi ging de bevolking de straat op", aldus Radio Okapi, "om luidruchtig en uitbundig de overwinning van de president op de "ex-rebel" (Bemba) te vieren".

Hoe zal Bemba reageren? Sinds de tweede ronde op 29 oktober heeft zijn kamp constant de overwinning geclaimd en de tegenpartij van grove fraude beschuldigd. Bemba zelf leek zich eind vorige week bij een nederlaag neer te leggen. Een deel van zijn achterban beschuldigt hem intussen van “verraad”. Maar gisteren nog kwam Bemba’s alliantie, de Union pour la Nation, opnieuw met zogenaamd officiële zege-cijfers.

Die propaganda is bedoeld om Bemba’s militante aanhang op te jutten. Vorige zaterdag nog heeft die aanhang opnieuw zware rellen uitgelokt in Congo’s hoofdstad Kinshasa, die naar verluidt aan 4 mensen het leven hebben gekost.
Daarmee herhaalde zich het stramien van eerdere troebelen: bendes shegue (straatkinderen), omkaderd door leden van Bemba’s militie, lokten botsingen met de politie uit en probeerden zo een grootschalig oproer te ontketenen.
Bij gevechten in augustus, die ook door het Bemba-kamp waren uitgelokt, zijn minstens 23 doden gevallen. Incidenten na een meeting van Bemba op 27 juli, drie dagen voor de eerste verkiezingsronde, kosten aan zes politiemannen het leven.

Bondgenoten van Bemba, zoals ex-minister Olenghankoy of Justine Kasavubu, kunnen nog extreem uit de hoek komen. Ze waren kandidaat voor het presidentschap, maar zijn niet verkozen en zullen het tijdens de duur van de legislatuur zonder mandaat moeten rooien. Vandaar hun soms felle agitatie.
Toeval of niet: eerder deze week goot ook kardinaal Etsou, aartsbisschop van Kinshasa, olie op het vuur. Etsou verklaarde aan de Franse radiozender Rfi dat de verkiezingsuitslagen niet de werkelijk wil van de Congolese kiezers uitdrukten. Er zou, met andere woorden, met de uitslagen zijn gesjoemeld. In de jaren ’90 was de kardinaal, net zoals Jean-Pierre Bemba, een fan van Congo’s toenmalige dictator Mobutu.

De vandaag bekendgemaakte uitslagen moeten nog door Congo's hoogste gerechtshof bevestigd worden. Maar Joseph Kabila heeft zich intussen al de "president van alle Congolezen" genoemd en de bevolking tot broederlijkheid en tolerantie opgeroepen. Kabila wacht de aartsmoeilijke taak "de harten en geesten" van een groot deel van de Congolese bevolking - het electoraat uit het Bemba-kamp - voor zich te winnen. In die hoek geloven velen de propaganda-leugens dat Kabila een Rwandees is die voor rekening van het Westen werkt.

Eens de president geïnstalleerd, zal het Congolese parlement een premier moeten aanduiden. Die komt normaal gezien uit het Kabila-kamp. Diens aliantie, de Alliance pour la Majorité Présidentielle heeft de meerderheid in het parlement.
Kabila krijgt wel af te rekenen met stevige oppositie op provinciaal niveau. In verscheidene provincies, onder andere de provincie Kinshasa, haalt Bemba's MLC met zijn bondgenoten allicht de meerderheid. De telling van de uitslagen van de provincieraadsverkiezingen, die ook op 29 oktober gehouden zijn, is nog volop bezig. Bemba zelf zou nu mikken op de functie van goeverneur in zijn thuisbasis, de Evenaarsprovincie. Of Bemba een rustige politieke loopbaan kan uitbouwen, is niet zeker. Het internationaal strafhof wil hem vervolgen wegens oorlogsmisdaden, gepleegd in de Centraal-Afrikaanse Republiek. En een groot stuk van de bevolking is zijn oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Congo allerminst vergeten.

""Geen vroegtijdige terugtrekking Europese Vredesmacht"

Vroegtijdige terugtrekking Europese Vredesmacht (EUFOR) uit Congo kan goede afloop verkiezingsproces in gevaar brengen

Pax Christi Vlaanderen waarschuwt de internationale gemeenschap voor de mogelijke desastreuze gevolgen van de vroegtijdige terugtrekking van de Europese vredesmacht (EUFOR) in Congo op 30 november. Met de stembusgang van 29 oktober ll. is geen einde gekomen aan het verkiezings- en transitieproces in de Democratische Republiek Congo dat een terugtrekking van de Europese troepen zou rechtvaardigen, zoals de Duitse minister van Defensie, Franz Josef Jung, dit weekend liet ontvallen. De officiële resultaten van de presidentiële verkiezingen worden pas begin december verwacht waarna de nieuwe president op 10 december zal aantreden. De publicatie van de resultaten van de provinciale verkiezingen zijn op hun beurt pas gepland voor begin 2007. Het eigenlijke inwerking treden van de staatsinstellingen, waarmee een – voorlopig - einde komt aan het verkiezingsproces, zal pas eind januari zijn beslag vinden. Nadien komen er nog lokale verkiezingen.

Al die tijd is de stabiliteit in Congo geenszins verzekerd en blijft de mogelijkheid van gewelddadige ontsporingen zeer reëel.

Pax Christi Vlaanderen vreest dan ook dat er zich opnieuw gewelddadige confrontaties zullen voordoen naar aanleiding van de publicatie van de - voorlopige - resultaten later deze maand en begin december. Kinshasa komt hierbij het eerst in het vizier. Dit is alvast de analyse op basis van ons waarnemingsschap tijdens de verkiezingen in juli en oktober. Maar ook in andere delen van het land zijn gewapende opstoten niet uit te sluiten. Zo zijn er nog steeds rebellenlegers actief in de Oostelijke Provincie en de Kivus. Het ééngemaakte Congolese leger heeft op haar beurt af te rekenen met desertie en wantoestanden binnen haar rangen. Tijdens de verkiezingsobservatie van de tweede ronde hebben waarnemers van Pax Christi zelf kunnen vaststellen hoe bepaalde groepen binnen het Congolese leger in het district Massisi de goede verkiezingsgang verstoorden.

De huidige presidentskandidaten Joseph Kabila en Jean-Pierre Bemba beschikken beide over een eigen legermacht die zij naar eigen goeddunken kunnen inzetten en die enkele duizenden militairen sterk is. Een aanzienlijk aantal daarvan bevindt zich in de hoofdstad. Bovendien zijn deze militairen goed bewapend, getraind en betaald. Dit in tegenstelling tot het Congolese leger dat onderbetaald is en nauwelijks over voldoende materiaal beschikt. Maar ook in de andere delen van het land blijft het gevaar op een gewapend conflict groot.

In het licht van al deze feiten, roept de raad van bestuur van Pax Christi Vlaanderen de Europese regeringsleiders op om het mandaat van de Europese Vredesmacht (EUFOR) minstens met een drietal maanden te verlengen. Dit zal van doorslaggevende betekenis zijn voor het welslagen van het transitieproces. De veiligheid van miljoenen Congolezen is dan ook direct afhankelijk van de aanwezigheid van de EUFOR-troepen als noodzakelijke ondersteuning van de VN-vredesmacht en het Congolese leger en de politie.

Namens de Raad van Bestuur van Pax Christi Vlaanderen

Voetnoot: Tot tweemaal toe heeft EUFOR reeds moeten ingrijpen. Een eerste keer op 20 augustus op enkele uren van de publicatie van de resultaten van de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen, toen de privé-troepen van de beide presidentskandidaten slaags raakten in de hoofdstad Kinshasa. 23 mensen verloren hierbij het leven en de Europese vredesmacht (EUFOR) moest tussen beide komen om de orde te herstellen en enkele ambassadeurs en leider van de VN-missie te bevrijden die dekking hadden gezocht in de kelder van de residentie van presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba. Dit weekend moesten militairen van de VN-vredesoperatie in Congo (MONUC) en EUFOR - die slechts in vierde instantie in actie treden na de Congolese politie en legermacht en de Verenigde Naties – voor een tweede keer ingrijpen bij hevige vuurgevechten in Kinshasa. Hierbij werd opnieuw zwaar geschut ingezet inclusief mortieren en raketlanceerders. De woordvoerder van EUFOR onderstreepte in zijn perscommuniqué naar aanleiding van de gebeurtenissen dit weekend dat de toename van de spanning voelbaar was naarmate de datum van de publicatie van de resultaten naderde.