Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kabila wil zich weren, ondanks moeilijke politieke setting

Kabila wil zich weren, ondanks moeilijke politieke setting

Joseph Kabila, die zichzelf opvolgt als preident van Congo, belandt in een moeilijke politieke situatie. Zo krijgt hij "aan zijn voordeur", in de provincie Kinshasa, waarschijnlijk af te rekenen met een provinciebestuur dat door het kamp van ex-rebel Jean-Pierre Bemba wordt gedomineerd. In Kabila's meerderheid boet Antoine Gizenga, decennialang een progressieve opposant, wat aan gewicht in.

Kabila wint duidelijk de presidentsverkiezingen. Daarover bestaat geen twijfel. Maar hij zal rekening moeten houden met een stevige oppositie op provinciaal niveau. In de nieuwe politieke constellatie in Congo hebben de provincies daadwerkelijk bevoegdheden en middelen. De uitslagen van de provincieraadsverkiezingen zijn nog nog niet compleet. Maar er valt wel één en ander af te leiden uit de uitslagen voor (de tweede ronde van) de presidentsverkiezingen.

Zo wordt het verschil tussen de Oostelijke en Westelijke provincies nu nog meer geaccentueerd dan na de eerste verkiezingsronde van 30 juli. Kabila haalt een markant overwicht in de Oostelijke provincies. Daar heeft de oorlog (1998-2003) het hardst huisgehouden en hebben de kiezers Kabila erkend als "artisan de la paix" (vredestichter). In Katanga haalt Kabila bijna 93% van de stemmen, in Noord-Kivu bijna 97%, in Zuid-Kivu ruim 96%, in Maniema bijna 98,5% en in de Oostprovincie 82,2%. Over het algemeen zijn er dit keer wel minder kiezers gaan stemmen.

Bemba wint, weliswaar met lagere scores maar toch zéér afgetekend, in zes van de elf provincies namelijk Bandundu (60,5%), Bas-Congo (75%), zijn thuisbasis de Evenaarsprovincie (97,5%), West-Kasaï (87,6%), Oost-Kasaï (77,4%) en Kinshasa (68%). Vooral in de twee Kasaï-provincies en in Bas-Congo gaat Bemba er blijkbaar nog op vooruit tegenover de eerste ronde.

De bondgenoten van Kabila en Bemba blijken geen grote stemmen-leveranciers te zijn.

De kiezers van Antoine Gizenga, die tijdens de eerste ronde in Bandundu zelf 80% van de stemmen haalde, zouden nu in die provincie maar in enkele districten voor Kabila hebben gestemd. In Kinshasa zou Gizenga's ordewoord om voor Kabila te stemmen iets beter zijn opgevolgd. Gizenga wordt genoemd als kandidaat-premier. Maar het feit dat het Gizenga-effect niet volop ten voordele van Kabila lijkt te hebben gespeeld, verzwakt Gizenga's onderhandelingspositie. Nzanga Mobutu zou Kabila haast geen stemmen hebben opgeleverd.

In het Bemba-kamp zijn de stemmen van Oscar Kashala, een uit de VS teruggekomen arts, in de tweede ronde wel naar Bemba zijn gegaan. Maar Bemba lijkt vooral te hebben geprofiteerd van de steun van ex-Mobutu-minister en gewezen opposant Etienne Tshisekedi. Tshisekedi had zijn aanhang de keuze gelaten; stemmen voor Bemba of zich onthouden. In de Tshisekedi-provincies (West- en Oost-Kasaï) lag de opkomst ook het laagst met een participatiegraad van slechts 26,2 en 35,3% van de ingeschreven kiezers.

Met enige zenuwachtigheid word nu afgewacht of en hoe Bemba zijn nederlaag zal accepteren. De Luikse onderzoeker Bob Kabamba merkt daarbij op dat Bemba - een regelrechte krijgsheer die in 1998 zijn eigen rebellie aanstuurde en daarvoor gauw de steun van Uganda kreeg - nu géén stevige rugdekking meer heeft. Daarbij komt dat het Westen, sponsor van de verkiezingen, geen militaire avonturen meer accepteert.

Minstens even belangrijk is de vraag hoe Joseph Kabila zich als president zal opstellen. Hem is al vaker verweten veeleer een militair (een tacticus) te zijn dan een politicus die een programma voorstaat en daarvoor vecht. Maar het kan verkeren. In een interview met Colette Braeckman van Le Soir (http://blog.lesoir.be/colette-braeckman/?p=184) toont Kabila zich vandaag wel vastberaden, onder meer met betrekking tot de corruptie van de politieke klasse maar ook om zelf en zonder buitenlandse voogdij het beleid voor Congo uit te stippelen. Hij herhaalt er bovendien dat hij Congo naar Chinees model wil ontwikkelen. Kabila's mandaat duurt vijf jaar. Tal van Congolezen willen hem die termijn gunnen. Er wachten Congo interessante tijden.

Ambassadeur

De Belgische ambassadeur leek in Ter Zake nochtans niet zo gelukkig. "Dat is democratie, dat moet je accepteren," zei hij. Slip of the tongue?

Interessante tijden?

Kabila zegt Congo naar Chinees model te willen ontwikkelen. Wat bedoelt hij daarmee? Kapitalistisch 'communisme' zoals in China nu? Maoïsme als inspiratiebron en dus een groot militair apparaat met weinig democratie? Volgens mij zou Karl Marx daar niet veel aan vinden aan die Kabila junior.

Interessante tijden?

Het letterlijk citaat is : "Pour moi, le Congo c’est la Chine de demain : d’ici 2011, l’exemple pour moi viendra des pays asiatiques, que l’on appelle les « dragons ». Le Congo dispose du potentiel en ressources naturelles mais aussi humaines pour suivre ce modèle. Je vous l’ assure, le Congo va surprendre, car il se redressera beaucoup plus vite que prévu."
Dat lijkt me inderdaad een voor Congo zeer interesant idee waarop ik, hoe sceptisch tav Kabila ik ook ben, alleen maar kan zeggen "laat ons hopen en afwachten".
In plaats van een "marxistische" inquisitie in te stellen. Hetgeen bij mijn weten trouwens helemaal niet marxistisch is.

In ieder geval...

Kabila lijkt helemaal niet een opvolger te zijn voor de jonge Marx of die van de tijd dat de Commune van Parijs nog bestond. Die Marx was een stuk democratischer dan Kabila. Niemand heeft het hier over een "marxistische" inquisitie. En wat economie betreft, Aziatische of oud-marxistische groeimodellen zomaar importeren in Afrika zou onzin zijn, inspiratie kan dat allemaal bieden maar die Kabila junior lijkt me toch eerder centrum-rechts dan links, autoritair in elk geval.

eigenaardig

ik begrijp uw opmerkingen over Kabila niet: u verwijt hem niet voldoende marxistisch te zijn (naar uw smaak althans), u verwijt hem buitenlandse economische modellen te importeren, u maakt onderscheid tussen een goeie (jonge) marx en een slechte (oudere) marx, u verwijt kabila autoritair te zijn enz.

antwoord op visitor

Wat er marxistisch is aan Joseph Kabila zou ik niet weten. Misschien kan u het ons uitleggen. Er is een duidelijk verschil tussen marxisme en opportunisme. Wat indymedia.be betreft, daar heb ik in het verleden regelmatig op gepubliceerd onder de naam Raf Grinfeld dus ik zou niet weten waarom ik dat zwaar zou moeten aanvallen. Ik heb dit dus ook niet gedaan. En het marxisme is voor mij een inspiratiebron, zeker dat van Erich Fromm, Herbert Marcuse, Jaap Kruithof, Leo Apostel en anderen. Ook de oudere Marx ten tijde van de Commune van Parijs heeft mij geïnspireerd. Een marxist ben ik echter niet, er zit bijvoorbeeld te weinig ecologie in het marxisme.

verdere uitleg

Bovendien zal ik hier even een man citeren die mij helemaal niet inspireerde, maar wel me iets leerde met wat hieronder staat.

Ludo Martens, eind juni 2005:

"We moeten ook nog iets zeggen over de dodelijke zwakheden van de Parti du Peuple pour la Reconstruction et le Développement (PPRD ­ Volkspartij voor Heropbouw en Ontwikkeling), die beschouwd wordt als de politieke partij van president Joseph Kabila. Aan het hoofd van die partij zien we een ideologische en politieke leegte. Veel kaders zijn meer in de postjes en het geld geïnteresseerd dan in de nationalistische ideologie."

Links en nationalisme gaan al slecht samen, bijna overal. En dan ook nog dit!

nogmaals

De enige die de link marx-kabila maakt bent uzelf - waarover wil u dan discussiëren ? En waarom is Kabila opportunistisch ? En wat is de relevantie van uw opmerkingen over marx ?

Opportunisme?

Joseph Kabila in 2004:

"Voor de eerste keer in de geschiedenis van het koninkrijk België stemde de Senaat erin toe een Congolees staatshoofd te ontvangen. Dit uitzonderlijke voorrecht is een waardemeter voor de vriendschap en het aanzien dat België voor mijn land koestert."
Alsof België echt met Congo bezig is, jammer genoeg niet dus...

En wat Kabila toen ook zei:
"De geschiedenis van de Democratische Republiek Congo is ook die van de Belgen, missionarissen, ambtenaren en ondernemers die geloofden in de droom van Leopold II om in centraal Afrika een staat uit te bouwen. Wij brengen hier hulde aan deze pioniers."
Hulde? Wat flauw zeg.

Dit jaar sprak Kabila zijn bewondering uit voor Che Guevara, maar wat moeten we daarvan geloven? En bewondering waarvoor? Guevara als gewapende strijder of Guevara als marxistisch denker? Guevara als onderdrukker die weinig van democratie moest weten of Guevara als man die het Cubaans regime niet langer helemaal zag zitten en uit het land wegtrok om guerillastrijder te worden? Che Guevara is ook steeds meer een mode-icoon. Het is erg gemakkelijk om daarvoor bewondering uit te spreken. Saddam Hoessein heeft ooit zijn bewondering uitgesproken voor Stalin en Churchill. Wat moeten we van zoiets denken? Opportunisme.

warboel

Nog steeds zie ik geen standpunt van uwentwege met betrekking tot wat dan ook. Chinees socialisme deugt niet, maoïsme is een groot militair apparaat, de jonge K Marx, de oude K Marx, de Commune van Parijs, oud-marxisme, opportunisme, Ludo Martens (tientallen andere Congowatchers van allerlei politiek pluimage hebben gelijkaardige uitspraken gedaan mbt de afwezigheid van een politiek programma van Kabila jr, waarom L Martens citeren als de man of zijn opvattingen u niet bevallen ?), links nationalisme deugt ook niet, Che Guevara die het Cubaanse regime niet zag zitten (bron?), Saddam Hoessein, Churchill en natuurlijk Stalin. Deze hele parade om totaal niets te zeggen - of misschien juist wel - namelijk dat u niets te vertellen hebt behalve wat belegen en oppervlakkige clichés en dat u niets afweet van de Congolese situatie.

?

Waarom legt u me steeds woorden in de mond die ik niet gezegd heb? Ik heb toch niet gezegd dat Che Guevara Cuba NIET zag zitten? En waarom zou ik Ludo Martens niet mogen citeren? Wie trekt zich tenslotte nog iets aan van wat Ludo Martens zegt? Deze site is er trouwens niet om wat ruzie te zitten maken hoor. Als u zoveel weet over nationalisme, zeg dan maar eens waar "links nationalisme" vandaag nog levendig is. Het is bijna net zo verdwenen als internationalisme. En waarom wilt u anoniem blijven? "visitor"?

Kabila's karaktermoord

Mr. Grinfeld, hier de auteur van het artikel. Mijn computer is buiten werking. Ik lees uw tussenkomsten nu pas. Mag ik opmerken dat volgens Elikia Mbokolo, Congolees onderzoeker in Parijs, de grote meerderheid van de Congolezen voor personen heeft gestemd en niet voor programma's. Programma's waren bijkomstig tijdens de verkiezingscampagnes, de kandidaten hebben er geen of hebben er zedig over gezwegen. Kabila over China lijkt mij daarom een - overigens niet oninteressante - ontboezeming van iemand die pas een grote overwinning heeft binnengehaald. Die wens in praktijk brengen, is een ander paar mouwen.
U blijft maar hameren op Karl Marx etc.. Daarom toch even verwijzen naar het lot van Patrice Lumumba, in juni 1960 de eerste premier van Congo. Hij is van meet af aan voor communist en agent van de Sovjet-Unie uitgemaakt. Bekijk, als u kunt, eens de documentaire 'Mobutu, Roi du Zaïre' van Thierry Michel. Daarin verklaart Larry Devlin, toenmalig CIA-baas in Leopoldstad/Kinshasa dat al rond 15 augustus 1960 was uitgemaakt dat Lumumba gelikwideerd moest worden. Dat besluit is uitgevoerd, met uiteenlopende middelen, zoals een eerste staatsgreep van Mobutu een maand later. Lumumba is uiteindelijk beestachtig vermoord in januari 1961.
Ik was zopas twee weken in West-Kasaï en heb in het Bemba-kamp, bij zijn MLC-militanten, hetzelfde verhaal over Kabila gehoord, dat hij een communist is. Ik zie niets maar dan ook niets dat daarop wijst. Maar als voorwendsel om iemand uit de weg te ruimen, is het wel altijd schoon meegenomen.