Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Reporter Telesur beschuldigd van terrorisme

Reporter Telesur beschuldigd van terrorisme

CARACAS -- Freddy Muñoz, een reporter van de in Venezuela gebaseerde nieuwszender Telesur, werd afgelopen zondag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota aangehouden op beschuldiging van "rebellie en terrorisme". Reporters Sans Frontieres protesteert middels een perscommuniqué tegen zijn aanhouding.

"Sinds wanneer wordt een journalist die een vermeende terrorist interviewt op zichzelf ook een terrorist? Dit is een belachelijke en gevaarlijke gebeurtenis. Freddy Muñoz moet vrijgelaten worden" verklaart RSF.

In 2005 nam de reporter enkele interviews af met leden van de Colombiaanse guerillabewegingen FARC en ELN, die door de autoriteiten van Bogota en Washington als terroristisch bestempeld worden.

Muños werd door de Colombiaanse veiligheidsdienst DAS aangehouden op de luchthaven van Bogota toen hij terugkwam van een korte reis naar Caracas. Een week eerder had via dezelfde luchthaven het land probleemloos kunnen verlaten.

Zijn advocaat, Tito Gaità n, zei tegen AFP dat Muños werd aangehouden op grond van "rebellie en Terrorisme". Muños zelf wijst vanuit de gevangenis met een beschuldiginde vinger naar Washington.

Naast de intervieuws met leden van FARC en ELN zond Telesur in 2005 ook beelden uit van protestmarsen tegen de Colombiaanse president à?lvaro Uribe, die toen uitte "verontrust" te zijn. De Amerikaanse overheid sprak van een "provocatie".

Telesur werd in 2005 opgericht als de Latijns-Amerikaanse equivalent van CNN en AL Jazeera, op initiatief van de Venezolaanse president Hugo Chavez en met steun van de regeringen van Argentinië, Uruguay en Cuba.