Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luikse vakbondsmilitanten op straat tegen generatiepact

Luikse vakbondsmilitanten op straat tegen generatiepact

LUIK -- Het verzet tegen het generatiepact luwt voorlopig niet. Vandaag was het ondermeer de beurt aan de Luikse ABVV-militanten om te protesteren tegen de regeringsmaatregelen die mensen langer aan het werk moeten houden. “Die vele tienduizenden jongeren die geen werk vinden, dat is het echte probleem,” klonk het nog maar eens.

DSC_3750.jpg

Drieduizenden vakbondsmilitanten stromen toe op een plein in Luik voor het gebouw van het ABVV. Een betoging wordt het niet. Wel, zoals dat heet, een concentratie. Een traditie, naar verluidt, maar de lokale vakbondsleiders kozen er ook voor om het vandaag nog rustig te houden. “We bouwen op naar de actiedag van 8 december,” zegt regionaal voorzitter van het ABVV Marc Goblet. “Dan zullen we er hopelijk niet alleen voor staan. De actie van vandaag moet andere regio's zin doen krijgen om ons voorbeeld te volgen.”

Toch wordt er vandaag gestaakt bij vervoersmaatschappij Tec. In Luik reed daardoor geen enkele bus. Bij staalreus Cockerill brak een conflict uit tussen directie en vakbonden. De directie dreigde daar het sociaal akkoord op te zeggen als de bonden door zetten met hun plannen om op 2 december te staken. De werknemers zouden daardoor een eindejaarspremie van 600 euro mislopen. “Een oorlogsverkaring,” gromt Sergio, een arbeider bij Cockerill. “Een echte escalatie van patronale arrogantie. In de 33 jaar dat ik arbeider ben, heb ik nooit eerder zo'n chantage meegemaakt.” De werknemers van Cockerill zijn vastberaden. “We staken tot de finish,” klinkt het in koor.

Op 8 december wordt het menens voor het ABVV van Luik. “Dan volgt er een algemene interprofessionele staking,” zegt regionaal secretaris Thierry Bodson. Dat is niet meteen wat de nationale leiding van de vakbonden heeft beslist, maar Bodson wuift dat bezwaar weg. “Officieel noemen we dat een intersectoriële staking, maar dat is een nuanceverschil. Feit is dat in veel betrokken sectoren het werk zal worden neergelegd,” meent Bodson.

Bij het ABVV in Luik hopen ze dat ook de christelijke vakbond zal aansluiten bij die acties. Vandaag wilde het ACV niet meedoen en de aanwezige ACV-militanten waren dan ook op één hand te tellen. Het ACV verkoos om elders in de stad te protesteren bij de werkgevers. Bij het ABVV zorgde dat voor enkele zure oprispingen. “Dat moet het ACV mij toch eens uitleggen. Ze zijn tegen het generatiepact, maar willen enkel sensibiliseren,” zegt Marc Goblet. “Als ze met ons zouden meedoen dan zou dat nogal wat geven. Nu zitten we met het probleem dat als het ACV niet beweegt, er in Vlaanderen helemaal niets meer gebeurt. Staan ze aan de kant van de werknemers of spelen ze liever staatsman?”, aldus Goblet.

Volgens Goblet zijn de eisen van de bonden niet eens zo hooggegrepen. “De maatregelen zijn onrechtvaardig. Het generatiepact voorziet enorme cadeaus voor de werkgevers op de rug van de werknemers. Deze maatregelen duwen ouderen in de werkloosheid. Het brugpensioen is voor de overheid nochtans veel goedkoper dan werkloosheid. Dat is zo elementair, dat de regering dat toch moet kunnen begrijpen.”

In hun protest richten de betogers zich in de eerste plaats tegen de PS. Goblet: “De PS kreeg van de bevolking het vertrouwen op basis van een programma waarin de sociale verworvenheden centraal stonden. Dat vertrouwen wordt nu geschonden.” Bij het ABVV in Luik vrezen ze dat een deel van dat traditionele PS-kiespubliek zich door extreemrechts zal laten verleiden. Op de betoging werd daarom een pamflet uitgedeeld waarin werd opgeroepen om de proteststem niet aan het Front National te schenken, maar liever aan “kandidaten, verkozenen of politieke partijen die wel de belangen van de arbeiders verdedigen”.

Buiten op het plein is de onvrede bijna tastbaar. “Ok, de tijden veranderen, er moet iets gedaan worden, maar dit is ons echt pakken,” zegt een arbeider van FN uit Herstal. “Als ze zo voortdoen, krijgen we Parijse toestanden. Wacht maar af. Mijn zoon studeert, maar wat dan nog? Zal hij daardoor meer kans hebben op werk?”

Ondertussen is het plein weer leeggestroomd. Enkele honderden militanten trekken op eigen houtje naar de zetels van de PS en de MR. In beide gebouwen sneuvelen enkele ramen.

DSC_3633.jpg

(Foto's han soete)

DSC_3639.jpg

(Foto's han soete)

DSC_3669.jpg

(Foto's han soete)

DSC_3676.jpg
DSC_3711.jpg
DSC_3714.jpg
DSC_3716.jpg
DSC_3735.jpg
DSC_3759.jpg
DSC_3762.jpg
DSC_3766.jpg
DSC_3788.jpg

eenheid

Ja,als het ACV weer niet meer mee wil vrees ik het ergste en zal het generatiepact praktisch ongeschonden erdoor komen ,wat Cortebeeck die trouwens nooit tegen geweest is ook beweert.Het ACV zou beter een voorbeeld nemen aan de LBC die in vakbondsfront doorgaat.Dat ook de CCMB zijn oren laat hangen vind ik ook onbegrijpelijk daar zouden ze eens mogen opkijken naar Piccanol want daar beseffen ze dat het 5 na 12 is voor onze verworvenheden.Daar zijn ze gelukkig Coene nog niet vergeten.En de tafel van de inkomens staat steeds maar schever maar het gros van het ACV en durft de strijd niet aangaan,en wast zijn handen in onschuld zoals Pontius Pilatus indertijd.Zwak,zeer zwak.Gisteren zag ik 2 ABBV militanten en de ontgoocheling en wanhoop was groot want ze beseffen zeer goed dat zonder eenheid de zaak verloren is,en de wrok tegen het ACV groeit ook weer aan.Tijdens de toespraak van Cortebeeck op de betoging van de 100.000 waren er voortdurend uitroepen van verrader en saloppard te horen . Niemand sprak hen tegen,integendeel de ACVers waren beschaamd voor hun voorzitter en zijn anti-strijd standpunten.Als ACVer voelt men zich belachelijk op betogingen want de meeste ACVers weten dat hun leiding acties enkel ziet als stoomafblazers en niet als een manier om resultaten af te dwingen.