Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Morgen brengt geen eigen economisch nieuws meer

De Morgen brengt geen eigen economisch nieuws meer

Wie enkel de papieren editie van De Morgen leest merkt het niet meteen, maar sinds kort worden de "Geld&Zaken"-pagina's niet meer geschreven door de eigen redactie van De Morgen. De artikels worden niet meer ondertekend door een redacteur. Er staat ook geen andere bron bij zoals dat wel is bij artikels die worden overgenomen van Belga of andere persagentschappen.

In de online-versie van de krant wordt wel een tip van de sluiter opgelicht. Daar staat bij de artikels dat ze geschreven zijn door Mediafin. Mediafin is een joint-venture van Rossel en De Persgroep en functioneert als de koepel van de uitgeversbedrijven van De Tijd en L'Echo.

Een vergelijking tussen twee artikels maakt duidelijk wat er aan de hand is. Zowel De Morgen en De Tijd hebben een artikel over het faillissement van het Brusselse modehuis ZNJ. Op het eerste gezicht twee verschillende artikels, maar wie een beetje aandachtiger toekijkt, ziet dat het twee dezelfde artikels zijn. Alleen de eindredactie is verschillend.

Vergelijk de eerste paragrafen:

De Tijd:
"ZNJ gaat de geschiedenis in als het eerste bedrijf op de Brusselse Vrije Markt dat failliet gaat. Op 16 december 2005 verscheen de verkoper van dameskledij tegen 5 euro op het koersenbord. Het bedrijf wilde met 1,5 miljoen euro vers kapitaal een snelle expansie in het buitenland bekostigen.

ZNJ torste echter een zware schuldenberg. De geruchten deden de ronde dat het opgehaalde geld vooral gebruikt werd om de schuldenput te delven. In het prospectus bij de beursgang waarschuwde de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) de beleggers voor twee belangrijke risico's: de schuldenlast en liquiditeitsproblemen. Net aan die gebreken gaat ZNJ nu ten onder.

De beurswaakhond stelde in het prospectus dat tegenover een eigen vermogen van 3 miljoen euro in 2005 een schuldenlast stond van 7,9 miljoen euro. De CBFA waarschuwde ook voor de lange duur (17 maanden) van de realisatie van een kledingcollectie. Op die manier kunnen, zo waarschuwde de CBFA, liquiditeitsproblemen ontstaan door vertragingen bij Chinese leveranciers of betalingen van klanten."

En bij De Morgen wordt dat:
"ZNJ gaat de geschiedenis in als het eerste bedrijf dat failliet gaat op de Brusselse Vrije Markt, het niet-gereglementeerde segment van Euronext Brussel. De val van ZNJ na amper een jaar doet vragen rijzen over het gebrek aan regels op de Vrije Markt.

De verkoper van dameskleding verscheen op 16 december 2005 tegen 5 euro op de koersborden. Het bedrijf wilde met 1,5 miljoen euro vers kapitaal een snelle expansie in het buitenland betalen. ZNJ torste echter een zware schuldenberg. De geruchten deden de ronde dat het opgehaalde geld vooral gebruikt werd om de schuldenput op te vullen. In het prospectus waarschuwde de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) de beleggers voor twee belangrijke risico's: de schuldenlast en liquiditeitsproblemen.

De beurswaakhond stelde in het prospectus dat tegenover een eigen vermogen van 3 miljoen euro in 2005 een schuldenlast stond van 7,9 miljoen euro. De CBFA waarschuwde ook voor de lange duur (17 maanden) van de realisatie van een kledingcollectie. Zo kunnen liquiditeitsproblemen ontstaan door vertragingen bij Chinese leveranciers of betalingen van klanten."

Bij de recente herstructurering bij De Persgroep waarbij de NV De Morgen werd afgeschaft en zo de laatste buffer tussen het management van De Persgroep en de redactie werd weggehaald, werd vermeld dat "redactionele synergieën" niet werden uitgesloten.

De afschaffing van de economische redactie van De Morgen is een nieuwe stap in de verschraling van het Belgische medialandschap.

christophe

Gepost door christophe
05.12.2006

Tags