Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Duizenden ambtenaren betogen tegen het slechte functioneren van de dienst Financiën

Duizenden ambtenaren betogen tegen het slechte functioneren van de dienst Financiën

BRUSSEL -- Duizenden ambtenaren van de overheidsdienst Financiën betoogden vandaag in Brussel. Zij voelen zich niet gerespecteerd door de regering en eisen meer middelen zodat ze een goede dienstverlening kunnen blijven verzekeren. "Voor rechtvaardigde belastingen heb je een efficiënte belastingsdienst nodig," zeggen de vakbonden.

01_39.jpg

(foto Legasse)

De uitspraken van staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (“een aantal ambtenaren zijn ambetantenaren”) gooiden natuurlijk olie op het vuur, maar het ongenoegen zit al langer diep bij de ambtenaren van de overheidsdienst Financiën. De vakbonden spreken over desorganisatie. Benoemingen en bevorderingen komen niet meer na examens maar op subjectieve gronden en het recruteringsbeleid voorziet niet langer in de werkelijke behoeften, aldus de bonden.

“In de haven is de situatie stilaan onhoudbaar,” beaamt douanier Alex Pasmans. “Door de afvloeiingen zijn we zoveel personeel kwijt dat er nu 3 à 400 mensen te kort zijn. De regering denkt dat de automatisering het personeel van niveau C en D overbodig zal maken. Maar het zijn wel de mensen van dat niveau die de eerste controles doen op het terrein.” Volgens Pasmans zijn de douaniers verplicht tientallen containers te laten vertrekken zonder controle. “We kunnen enkel nog de containerbewegingen controleren. Of de cijfers over de inhoud kloppen, weten we niet. Zo moedig je natuurlijk fraudeurs aan. De firma's weten dat er zo weinig wordt gecontroleerd. Voor de ambtenaren is dat enorm frustrerend,” aldus Pasmans.

“Om een container te openen, moet je inderdaad geen ingenieur zijn”, zegt Nicole Naert van het ACOD. “Personeel van niveau C en D gaan we dus blijven nodig hebben. Natuurlijk willen we efficiënter werken. Maar daarvoor moet je wel met voldoende personeel zijn en moet er ook geïnvesteerd worden in informatica en computers. Sommige douaniers hebben nog altijd geen computer. Daar wordt nu wel iets aan gedaan, maar het gaat allemaal nog veel te traag.”

Johan Talpe van ACV-Openbare Diensten kijkt niet meer op van de uitlatingen van Van Quickenborne. “Ambtenaren zijn niet zo populair en dan is het makkelijk scoren met zo'n opmerking. Dit blijft ook een liberale regering en rechtvaardige belastingen zijn duidelijk geen prioriteit.” Dat ook de werkgeversorganisatie zich aansluiten bij de opmerkingen van Van Quickenborne vindt Talpe wel een teken aan de wand. “Er zijn nu al nauwelijks controles op de vennootschapsbelasting. Vennootschappen worden gemiddeld maar om de dertig jaar gecontroleerd. Er is gewoon te weinig volk dat zich bezighoudt met KMO's en grote bedrijven. Om die goed te controleren heb je ook deskundigheid nodig, maar sinds de invoering van Copernicus-plan van de vroegere minister Luc Vande Bossche zijn er geen examens of opleidingen meer.”

Een uitnodiging van minister van Financiën Didier Reynders om na afloop van de betoging te overleggen, wijzen de bonden van de hand. “Nu we onze mond opentrekken, krijgen we rap een uitnodiging. Wij willen een permanente sociale dialoog, geen promotiecampagne voor minister Reynders,” zegt Roland Vansaingele van het ACOD.