Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zinloos geweld als format

Zinloos geweld als format

In 2006 werd België een paar keer opgeschrikt door enkele gevallen van extreem geweld. Al snel werd daar de term 'zinloos geweld' opgeplakt, hoewel wellicht nog altijd niemand kan verklaren hoe zinvól geweld er precies uitziet. België maakte toen ook (opnieuw) kennis met het fenomeen van de stille mars: een betoging maar dan zonder spandoeken en zonder slogans. Na de moord op Joe was er nog sprake van een zeker spontaan proces. De media liepen niet voorop maar volgden in het zog van de klasgenoten van Joe die de straat optrokken met hun petitie.

Bij de dramatische gebeurtenissen in Oostende is het al anders. Het scenario van de berichtgeving over dergelijke incidenten ligt nu klaar op de redacties. Zinloos geweld is nu een mediaformat geworden waar de stille mars een onmisbaar onderdeel van is. Sprekend is het interview 'met onze man ter plaatse' tijdens het VRT-journaal van zondagavond om 19u00. “De plaats van het incident is nu al een soort bedevaartsoord,” stelt nieuwslezer Martine Tanghe vast. “Ik kan me voorstellen dat er op de begrafenis ook een grote toeloop zal zijn,” voegt ze er aan toe waarna de verre kennissen en stadsgenoten van het slachtoffer meteen weten wat hen te doen staat.

In Het Laatste Nieuws is het al een grote kop: “Tijd voor een nieuwe stille mars”. Het is een citaat uit een eerste reactie van de moeder van Joe Van Holsbeeck.

Zinloos geweld als formaat

Jou tweede zin had ik niet beter kunnen schrijven. Sinds de term zinloos geweld ben ik op zoek gegaan naar zinvol geweld, heb het nog niet gevonden. Het lijkt me dan ook zo te zijn dat geweld altijd zinloos is. Een extra probleem zijn wapens: met, lijkt me de drempel lager dan zonder wapen om geweld te plegen.
Hierbij wil ik toch wel de mensen feliciteren die geweld sociaal onaanvaardbaar vinden, maar voel me vaak heel droevig over mensen die bijvoorbeeld verkeersslachtoffers wel sociaal aanvaardbaar vinden.
De pers kan zeker aanzetten tot.

als arm vechten voor de welvaard van rijk! is het zinvol.

Kennis en erkenning is meer dan eender welke mars,

De een pleegt zelfmoord, de ander moord.

Zinloos leven brengt geweld met zich mee, verveling is de vormer van het gedacht voor het geweld.
De ene mens groeit geestelijk naar de kennis neuronen de ander naar zijn spiegelneuronen.
Hangt er maar vanaf onder welke verwelkoming ge wordt geboren.
Doe daar nog positief negatief bij en ge hebt ontelbare mogelijkheden van persoonsvorming.
Zo lang er geen rekening word gehouden met beide geestelijke groeimogelijkheden zal het een zinloos leven, die uit teleurstelling een terreursteling wordt aan zijn omgeving.
Maar laat een ding duidelijk zijn de fout zal zijn fout niet toegeven zolang er geen weerwoord door de wijsheid aan de spiegelneuronen wordt gegeven.
Of naar het woord, de Goddelijke kant van de mens tot herstel van evenwicht tussen verstandelijk en beleving.
Er zijn twee soorten van mensen de goede en de slechte de goede gaan hoofdschuddend door het leven met altijd opnieuw die ene vraag!
Begrijpen zij de door hun gesproken woorden wel.
Erik
Zinloos geweld, als we kunnen begrijpen nucleaire bommen te bezitten om 42 keer de aarde plat te gooien om de vrede te bewaren, dan zijn onze belangen, zinloos! niet?

christophe

Gepost door christophe
05.02.2007

Tags