Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Stille mars van zondag is een hoax

Stille mars van zondag is een hoax

De Oostendse politie bevestigt nogmaals dat de stille mars van zondag een hoax is. “Er is ons niets bekend van een stille mars op zondag, evenmin is er een parcours bekend”, zegt politiewoordvoerder Rudy Fort aan Belga.

Het begon maandag met berichten in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Zij meldden dat er zondag een stille mars zou plaatsvinden die vertrekt aan het station om te eindigen aan de Drie Gapers. Alleen Het Laatste Nieuws vermeldt de bron van het bericht: een e-mail die circuleert.

Maandag wordt het bericht overgenomen door Belga waardoor het ook in de andere media terechtkomt. Dinsdag schrijft De Morgen al dat niemand het bericht kan bevestigen. Oostends burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) zegt daar dat de oproep voor zondag afkomstig is van de moeder van Joe Van Holsbeeck. Dat klopt alvast niet. De verwarring ontstond waarschijnlijk doordat Het Laatste Nieuws de stille mars aankondigde onderaan een interview met de moeder van Joe. Daarin zegt ze: “Ik hoop dat de vrienden van Bart, net als Joes vrienden destijds, binnenkort de kracht vinden om een stille mars te organiseren om hun onbegrip en verontwaardiging te tonen.”

Het Laatste Nieuws schrijft vandaag zelf dat er nog veel onduidelijkheid is over de stille mars. De krant voegt er aan toe dat ondermeer minister Frank Vandenbroucke, de moeder van Joe en de ouders van Stacy aanwezig zullen zijn.

In internetmiddens staan dergelijke anonieme mailtjes bekend als hoax (Engelse term die een samentrekking is van hocus pocus). Bekend zijn de nepvirusmeldingen waarin de ontvanger wordt aangemaand om snel een bestand te wissen op zijn computer. Het fenomeen is echter al veel ouder dan het internet. De beruchte radio-uitzending van Orson Welles over de aanval van de marsmannetjes was ook een hoax.

Het is wel één van de eerste keren dat een hoax uitgroeit tot een evenement in de Vlaamse pers en zelfs ministers op de been krijgt. Door die massale media-aandacht zou de hoax zelfs wel eens werkelijkheid kunnen worden. Samen met de geruchten – ook al verspreid via mail – over afrekeningen tussen leerlingen van de school van het slachtoffer en leerlingen van de school van de dader die in Het Laatste Nieuws en in het VTM- en VRT-journaal opdoken, is dat een teken dat de media zeer onzorgvuldig zijn omgesprongen met deze nieuwe zaak van “zinloos geweld”.