Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Correctionele rechtbank onbevoegd in zaak tegen artikel op Indymedia.be

Correctionele rechtbank onbevoegd in zaak tegen artikel op Indymedia.be

BRUSSEL -- De correctionele rechtbank van Bergen heeft zich onbevoegd verklaard in een zaak rond de publicatie van een stuk op Indymedia.be. Volgens de rechter gaat het om een persmisdrijf en valt het dus onder de bevoegdheid van het hof van assissen.

De zaak draaide rond een tekst die drie jaar geleden gepubliceerd werd op Indymedia.be. Indymedia.be was zelf niet op de hoogte van het proces aangezien de auteur, Marco Van Hees naliet dat aan de redactie te melden. De uitspraak van de rechter is wel niet onbelangrijk voor iedereen die op Indymedia.be publiceert. “Deze uitspraak bewijst dat je niet zomaar een mening kan aanvallen die gepubliceerd werd op internet. Als je dat wel wil moet je naar het assisenhof en niet naar de correctionele rechtbank,” zegt advocate Marianne Pétré die de auteur van het stuk verdedigde. Het parket seponeert gewoonlijk dergelijke zaken rond persmisdrijf om het hof van assisen niet nodeloos te belasten.

De zaak werd aangespannen door twee veiligheidsagenten van de NMBS die zich beledigd voelden door het bewuste artikel. Marco Van Hees had bij gebrek aan plaats zijn toevlucht gezocht in een voertuig 'eerste klasse'. Daar kreeg hij het aan de stok met twee leden van een controlebrigade van de NMBS. Het kostte Van Hees een nachtje cel. Later schreef hij zijn relaas neer in een stuk op Indymedia.be waarin hij het had over “spoorplaymobil” en “robots met een kepie”.

Volgens de advocaten van de twee controleurs ging het om beledigingen en niet om een opiniestuk. De rechter is hen niet gevolgd in die logica. “Het gaat hier ook duidelijk om een opiniestuk en moet dus behandeld worden als een persmisdrijf en niet als smaad,” zegt Marianne Pétré. Volgens de advocate barstte de rechter zelfs in lachen uit toen zij de tekst las.

Dat het stuk op Indymedia.be werd gepubliceerd, een website dus en geen traditionele papieren krant, maakt volgens de rechter geen verschil. “De notie pers moet in brede zin geïnterpreteerd worden rekening houdend met de nieuwe technologieën,” aldus de rechter.

Advocate Pétré vond geen precedenten voor deze zaak. “De uitspraak van de rechter betekent toch een bescherming voor alle mensen die het internet gebruiken om hun mening te verspreiden,” meent Pétré.

Het bewuste artikel van Van Hees is nog te vinden in het oude archief van Indymedia.be (schrik niet van de oude lay out):
Une nuit au trou à cause de la lutte des (1ère et 2e) classes