Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vanaf vandaag reclame op websites van VRT-radiozenders

Vanaf vandaag reclame op websites van VRT-radiozenders

BRUSSEL -- Wie via internet naar één van de VRT-radiozenders wil luisteren, moet voortaan passeren langs een reclameboodschap. En het wordt nog meer, waarschuwt de persdienst van de VRT: ''vanaf 1 april zullen de advertentiemogelijkheden geleidelijk uitgebreid worden.''

radio1a.jpg

De VRT gaat voortaan ook publiciteitsruimte verkopen op de websites van haar radionetten en op de sites één.be, canvas.be en sporza.be. Wie surft naar de site van Donna, Studio Brussel, Radio 1 en 2 en Klara en dan klikt op 'Luister live', krijgt vandaag (28/02) al een reclame-animatie te zien van een ''Luxeauto die het leven begrijpt''. (naam merk bekend op de redactie)

"Vanaf 1 april zullen de advertentiemogelijkheden op de VRT-websites geleidelijk uitgebreid worden. Tegen eind dit jaar zullen één.be, canvas.be, stubru.be, radio1.be, radio2.be, donna.be en sporza.be advertentieruimte aanbieden," zegt de VRT in een persbericht.
Toch is de reclame nu al te zien op de websites van de VRT.
Volgens het persbericht zal de VRT zich ook houden "aan alle wettelijke bepalingen". "Dit is in overeenstemming met de beheersovereenkomst die de VRT verplicht om de volgende jaren bijkomende inkomsten te vinden."

Volgens woordvoerster Diane Waumans staat dit los van de sponsoring op TV en zijn het dus niet alleen de gepriviligieerde partners van de VRT die mogen reclame maken op de websites.

Waumans zegt wel dat het niet de bedoeling is om ook op het digitale nieuwsplatform vrtnieuws.net met reclame te beginnen. Ook op ketnet.be komt er geen reclame.

Het persbericht van de VRT

Adverteren op VRT-websites wordt uitgebreid

Vanaf 1 april zal de VRT de mogelijkheden om te adverteren op zijn websites uitbreiden.

Tot nu toe konden adverteerders op de websites van Studio Brussel en Donna beperkt promotie voeren voor hun producten of diensten. Vanaf 1 april zullen de advertentiemogelijkheden op de VRT-websites geleidelijk uitgebreid worden. Tegen eind dit jaar zullen één.be, canvas.be, stubru.be, radio1.be, radio2.be, donna.be en sporza.be advertentieruimte aanbieden. De VRT zal echter geen advertenties toelaten op vrtnieuws.net, ketnet.be, rvi.be en vrt.be.

De VRT houdt zich daarbij aan alle wettelijke bepalingen. Daarnaast zal de omroep een aantal spelregels opstellen die hij strikt zal toepassen. Zo zal het onderscheid tussen de redactionele bijdragen en de commerciële bijdragen altijd duidelijk zijn. Voor sommige producten en diensten wordt geen advertentieruimte ter beschikking gesteld en bepaalde “agressieve” advertentieformaten zullen niet toegelaten worden.

De VRT wil met de openstelling van advertentieruimte op zijn websites extra middelen verwerven om zijn opdracht te kunnen blijven vervullen. Dit is in overeenstemming met de beheersovereenkomst die de VRT verplicht om de volgende jaren bijkomende inkomsten te vinden. De omroep komt tegelijk tegemoet aan de vraag van adverteerders die aandrongen op meer advertentieruimte op de VRT-websites.

Is dat dan niet oneerlijk

Is dat dan niet oneerlijk tegenover commerciële media? Voor hen zijn die inkomsten geen 'extraatje' (onrechtstreeks voor de Vlaamse regering). Nee, zij hebben die inkomsten broodnodig. Als er voor de reclameuitgaven online een 'communicerende vaten'-techniek geldt, dan is dit een mini-ramp voor tal van redacties.

Opdracht

"De VRT wil met de openstelling van advertentieruimte op zijn websites extra middelen verwerven om zijn opdracht te kunnen blijven vervullen."

Wat is dan die opdracht? Dat vind ik een pertinente vraag, aangezien het Vlaamse mediadecreet (in tegenstelling tot het Waalse) politieke televisie verbiedt, maar anderzijds de VRT, en vooral de Wetstraatjournalistiek, sterk gepolitiseerd is.

Dat betekent eigenlijk dat de VRT, in afwachting van volledige depolitisering, een soort monopolie heeft als politieke zender.

En hoe zal de aangekondigde nieuwe beheerder, Dirk Wauters, daarin kaderen? Is hij ook een Sp.a-pion?

VRT of BRT?

Politisering, commercialisering, en vooral veel "Vlaamsche identiteit" om te bewaken.

Geen VRT-ombudsdiensten en wel heel omslachtige klachtenprocedures.

Lees verder:
"VRT" of "BRT"? BRT

Adverteren op het internet een must!

Wij weten als geen ander dat adverteerders staan te springen om goede content kanalen (lees:websites). Hier sluiten de bovenstaande websites heel goed bij aan.

Voor de internetmarketing branche zijn dit dus fantatische ontwikkelingen.