Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een ‘observatorium’ om Sarkozy in de gaten te houden

Een ‘observatorium’ om Sarkozy in de gaten te houden

BRUSSEL – In 'L’Observatoire du 6 mai' zitten acht personaliteiten uit de sociale bewegingen en de academische wereld. Telkens als de nieuwe Franse president of zijn regering over de schreef gaan, zullen zij een waarschuwingssignaal uitzenden.

Bij elke maatregel die de politieke vrijheden bedreigt, de ongelijkheid vergroot of het milieu in gevaar brengt, zal het Observatorium ‘interveniëren’ om het publiek te waarschuwen. Sommige uitspraken van Sarkozy tijdens de verkiezingscampagne doen de leden van de groep het ergste vrezen.

Het ‘Observatoire du 6 mai’ bestaat uit o.m. Hélène Franco (Algemeen Secretaris van de Vakbond van de Magistratuur), Annick Coupé (woordvoerster van de Union Syndicale Solidaire), Pierre Tartakovsky (vice-president van de Franse Mensenrechtenliga), de bioloog Jacques Testart (Inserm) en de socioloog Eric Fassin (professor aan de Ecole normale supérieure, ook te zien in het filmpje Refutations).

Het idee komt van het onafhankelijke Franse weekblad Politis. De naam van het Observatorium verwijst naar de datum van Sarkozy’s verkiezingsoverwinning – 6 mei.

www.politis.fr

Voorsmaakje?

Rellen in de buitenwijken? In Le Monde van gisteren – een krant die bezwaarlijk van revolutionaire sympathieën verdacht kan worden – stond het verslag van een zuivere provocatie door de politie.

Journalist Luc Bronner ging zondagavond polshoogte nemen in Aulnay. Veel volk op straat – om het verkiezingsresultaat te becommentariëren. Op enige afstand: een legertje tot de tanden gewapende en gepantserde politieagenten. Geen spoor van relschoppers.

Tot « les policiers – qui ingnorent qu’un journaliste et un photographe sont présent – se précipitent sur deux jeunes, les plaquent violemment au sol et distribuent des coups de matraques dans la foule. Ils effectuent aussi plusieurs tirs de flash-ball en direction des habitants qui s’éparpillent en courant. » Resultaat, uiteraard: rellen.

Commentaar van één van de bewoners : « C’est leur papa qui est devenu président et ils prennent ça comme un feu vert pour faire ce qu’ils veulent. » Een voorsmaakje?