Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dissent infotour: G8 en de vakbonden

Dissent infotour: G8 en de vakbonden

In de aanloop naar de G8-top in Duitsland organiseert Dissent België een informatie- en mobilisatietournee langs verschillende universiteiten en hogescholen. Tijdens deze info-avonden komen verschillende thema's aan bod waarrond actie zal gevoerd worden tijdens de G8-tegentop in Rostock. Thema's dus zoals vluchtelingen, klimaatsverandering, vakbonden, Palestina, agrobusiness, migratie en antimilitarisme.

Gisteren had er een info-avond plaats in de VUB over vakbonden en de G8. Dave Bleakney werd uitgenodigd. Hij is vakbondsvertegenwoordiger voor de Canadese Postal Workers' Union. Dave heeft al 11 jaar ervaring als vakbondsmilitant en houdt zich vooral bezig met educatie en training van postbedienden rond thema's als globalisering, klasse, gender en arbeidsgeschiedenis. Dave kon dan ook honderduit vertellen over de directe acties die hij organiseerde samen met de postbedienden om te protesteren tegen privatiseringen bij de post, protestacties tegen de WTO in Seattle en tegen de G8-top die in 2002 in Canada werd georganiseerd.

Hij vertelde bijvoorbeeld hoe hij de postbedienden trainde en hoe zij de plaatselijke gemeenschappen betrokken in het verzet tegen de G8-top. Dave legde vooral de nadruk op het contact met de basis om een verzetsbeweging te vormen. Ook de Indianengemeenschappen probeert hij te betrekken bij hun acties.

Hij had veel kritiek op de vakbondstop die volgens hem de voeling met de basis vaak kwijt is: "Vakbonden hebben vaak veel macht maar maken er weinig of geen gebruik van." Hij citeerde de Britse krant The Guardian waar de International Trade Union Confederation (de wereldvakbond, gevestigd in Brussel) stelde dat ze op de G8 de leiders zullen vragen om 'de ongebreidelde investeringsfondsen te monitoren'. "Is dat alles wat een machtige vakbond met miljoenen leden kan doen? Zo'n vakbond kan veel meer eisen," aldus Dave Bleakney.

Dave Bleakney vertelde ook over de manier waarop hij mensen op de werkvloer en de plaatselijke gemeenschappen probeert te mobiliseren en te informeren over instellingen als IMF, WTO, de FTAA (Free Trade Area of the Americas). "We proberen de effecten van dergelijke akkoorden zo concreet mogelijk voor te stellen. Zo zien de mensen dat dergelijke akkoorden niet enkel effect hebben op bijvoorbeeld mensen in Afrika, maar ook belangrijk zijn voor hun eigen werksituatie bij de Post.

"Het nieuwe gevaar na de privatiseringen zijn de dereguleringen. Ook daar proberen we de mensen rond te informeren. Winstgevende aspecten van de post worden uitbesteed en de minder winstgevende onderdelen blijven bij de overheid, hetgeen op termijn onhoudbaar wordt. Op 6 juni zullen Europese postbedienden dan ook actie voeren tegen de dereguleringen bij de Post." Ten slotte riep Dave ook de Belgische vakbonden op om te mobiliseren voor de acties tegen de G8.

Meer info over de dissent informatietour zie www.dissent.be

Keltoum

Gepost door Keltoum
09.05.2007

Tags