Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Iedereen kan schrijven!

Iedereen kan schrijven!

Kan iedereen een degelijk artikel schrijven? Ja, dat denken wij hier wel bij Indymedia.be en GetBasic vzw. Communiceren kan (bijna) iedereen. We doen het ook voortdurend: niet alleen door te spreken, maar dankzij de nieuwe technologieën ook door te schrijven. Iedereen sms't, chat en mailt er op los.

Toch zijn veel mensen bang als ze plots gevraagd worden om iets te schrijven. Niet dat ze niets te vertellen hebben, maar geschreven teksten roepen vaak een soort heilig respect op. Tijdens de workshop bloggen hebben we de structuur van een goed artikel leren doorzien. Eénmaal een redacteur haar/zijn informatie verzamelt heeft, volgt zij/hij ook maar enkele regels om een begrijpelijk artikel te schrijven. Een paar van die basisregels vind je terug in de schrijftips van Indymedia.be (het resultaat van enkele jaren feedback op ingezonden artikels).

Tijdens de eerste avond van de workshop hebben we al meteen dit artikel geschreven:
Aviapartner staakt na zwaar arbeidsongeval

Een mooi gestructureerd en afgewerkt artikel.

Op een volgende avond zijn we er op uit getrokken om interviews te verzamelen op de massatrouw in Sint-Niklaas. Dit was het resultaat: http://www.indymedia.be/nl/node/8053.

Tijdens een laatste sessie kwamen er ook nog enkele technische kwesties aan bod: hoe maak je nu een blog, hoe kan je met enkele HTML-kneepjes wat lay out toevoegen aan het stukken op Indymedia.be, enzovoort.

Alleen bleef één van de deelnemers met een probleem zitten. Ze kan het zo goed uitleggen als ze gewoon mag babbelen, maar geef haar een blad papier en de woorden drogen op. We hebben dat opgelost door haar haar eigen verhaal te laten inspreken op band (of mp3-spelertje) en daarna uit te schrijven. En zowaar: het leverde een mooie tekst op.

Deze workshop gaan we zeker herhalen. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar gb@getbasic.be

Vroeger hebben we ook al workshops 'journalistiek' en 'onderzoeksjournalistiek' georganiseerd. Daarin gaat het dan niet zo zeer over 'hoe produceer ik een artikel?', wel over hoe je informatie verzamelt, hoe je je bronnen checkt en afweegt. Ook die workshops worden zeker ooit nog herhaald.

Mailing list?

Misschien is het een goed idee een mailing list voor de geïnteresseerden in GetBasic workshops op te zetten, kwestie dat iedereen automatisch op de hoogte blijft.

Of bestaat die misschien al?

christophe

Gepost door christophe
11.05.2007

Tags