Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Debat] Hoe gekleurd is het TV-journaal?

[Debat] Hoe gekleurd is het TV-journaal?

Hoegekleurd.jpg

Hoe zit het met de representatie van etnische minderheden in het Vlaamse Televisienieuws?

Als je het ons vraagt voeren racisme, clichés, vooroordelen, hypocrisie en dubbele standaarden de boventoon. En niet alleen omdat de mainstream media een (neutrale) spiegel zouden zijn van onze (racistische) samenleving. Erger: de traditionele media spelen een actieve rol in het in stand houden en vernieuwen van racistische denkbeelden, en – waar nodig – in het fnuiken van anti-racistische bewegingen (remember AEL?). En vooral: de effecten van deze 'oneerlijke' beeldvorming zijn niet louter symbolisch. De media helpen er de socio-economische en culturele achterstelling van minderheden mee legitimeren en (dus) bestendigen.

Of is dat radicale oordeel zélf een vooroordeel?

Cijfers
Goed nieuws voor wie van feiten houdt: er zijn vanaf nu ook cijfers. Studenten Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen bestudeerden vier jaar lang, van 2003 tot 2007, het '7 uur'-journaal van VRT en VTM. Nu woensdag 19 november worden de resultaten voorgesteld tijdens een debat in Antwerpen.

Mogen komen commentaar geven op de bevindingen: Ico Maly (Kif Kif), Geert Declercq (VRT), Samira Bendadi (MO*), Marc-Antoon De Schryver (Indymedia.be) en... Mimount Bousakla (LDD). Moderater is Sacha van Wielen (GvA).

Waar: 19/11 om 19u30 in Aula R002, Rodestraat 14, Antwerpen.

indy act kal

Deze en andere artikels op indymedia.be bewijzen nog maar eens dat de site dringend eens een deftige activiteitenkalender nodig heeft!

Op komst...

Hoi Jo

Die events kalender enz zitten allemaal in de pijplijn maar onze halftijdse webdevelopper heeft maar twee handjes ...:-)

grts

K

politiek correct

sinds pim fornuis van calvijns holland ook overgewaaid naar vlaanderen, hangt de term "politiek correct" ook bij ons als een vloek niet alleen over de politiekers (in de vorm van stemmen) maar ook over de journalistiek (in de vorm van kijk- en leescijfers)
ik kan mij inbeelden dat nogal wat journalisten (om den brode ?) hun tong (of potlood) afbijten, maar omwille van (zie hoger) zwijgen of zeer spaarzaam omgaan met ik zeg maar wat "mensen zonder papieren"
even goed over vakbonds- of andere acties
dan maar entertainment (knack weekend stijl) en hoogstens wat cultuur
als economie en financies maar blijven draaien
(wat actueel ook niet echt een mooi perspectief is)

@M-A

Ik kon er helaas niet bij zijn.
Waarschijnlijk overbodige tipvoor toekomstige debatten: lees zeker de beleidslijnen van de vrt eens door. (Staat bovendien ook een stuk in over het weren van extremisme, dat zal misschien wel aan bod komen. )

Lijkt me toch wel straf (en zelfs een beetje schandalig) dat er nu pas echte cijfers over zouden bestaan... Opmerkelijk: de moderater is van GvA...(is mischien wel goed voor het evenwicht,( hopelijk)).

grtn

Journalistiek en rioolpolitiek hebben elkaar gevonden

Een titel in de morgen om in dit verband even stil te staan.
"Journalistiek en rioolpolitiek hebben elkaar gevonden."
Er is wel 1 bijwoordje wat verplaatst daar dat beter de lading dekt. Onder het artikel staat het zoveelste klakkeloos overgenomen bericht van de grote promotor van de rioolpolitiek.
En diezelfde berichtgeving vindt men in de hele Vlaamse pers. En dat is dagelijke mediakost.

Zelfs de toch nog relatief progressieve Knack besteed veel aandacht aan de amoureuze relaties tussen de vriendelijke en zo menselijke behangers. Men zou er bijna ontroerd van worden zoals de pers zoveel menselijke aandacht besteed aan de politieke riool van Belgie. Zelfs meer dan dagelijks berichten onze nijvere journalisten over deze brave, hardwerkende en liefhebbende mensen. Ze rijden al eens een scheve schaats, vloeken soms eens maar zijn ze niet lief mijnheer?

Maar wacht eens voor we verder wegdromen, dat laatste ging dat niet over iets anders? Wat was het nu weer? Een paar jaar terug had een student een streepje gezet als negatieve vermelding over een zwarte of bruingekleurde mens. Nu is dat het ook wel maar wel een ander zwart. Het onderwerp is helemaal anders (dus geen streepje meer) maar de strekking is dezelfde zelfs 10 keer erger. Een minachting van wat menselijk is.

Hoe noemen ze ook weer, kruipen mogelijk wel in elkaars bed of onder elkaars bureau. Als ze dat graag doen geeft ze dan een maxi doos viagra en de wereld zal er beter van worden. Maar in hetzelfde landje hebben geliefden niet eens een deken en zijn ze al gelukkig als ze niet wreed uit elkaar gescheurd worden. Niet 1 paar maar honderden zelfs met kinderen enz. Maar dat is geen rioolpolitiek dat zijn echte mensen die in de riool moeten overleven.

We weten dat allemaal maar ze zijn o zo lief mijnheer is zelfs geen half racistische kwezeligheid meer maar rauwe politieke smeerlap seks. En dat is niet beter en dat is heel zwak uitgedrukt want men kan toch niets liefs meer verdragen.

Erg intressant...

Erg intressant...

Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
18.11.2008

Tags