Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Generatiepact] Werkgroep buigt zich over uitvoeringsbesluiten

[Generatiepact] Werkgroep buigt zich over uitvoeringsbesluiten

BRUSSEL -- De regering ontving zaterdagavond de werkgevers en de vakbonden elk apart. De bonden kregen meer uitleg over de verdere toekomst van het generatiepact. Er komt een werkgroep waarin gesproken kan worden over de toepassingsmodaliteiten van de uitvoeringsbesluiten.

DSC_2713_500.JPG

(foto han soete)

De regering heeft haar generatiepact in een wet gegoten. Maandagmorgen zal de wet worden goedgekeurd via een schriftelijke ministerraad. De generatiepactwet wordt voor advies naar de Nationale Arbeidsraad (NAR) gestuurd. De NAR, waarin de sociale partners zetelen, moet zich tegen 16 november uitspreken over de wet. Er komen ook een aantal uitvoeringsbesluiten. Ook die worden aan de NAR voorgelegd.

De regering kondigde ook de oprichting aan van een werkgroep die de toepassingsmodaliteiten van de uitvoeringsbesluiten bespreekt. “Met respect voor de inhoud van het pact”, voegt premier Verhofstadt er aan toe. De werkgroep gaat op 14 november van start.

Een andere werkgroep van de regering wil de luiken jeugdwerkloosheid en innovatie van het pact versterken. De werkgroep zal nieuwe voorstellen uitwerken.

De vakbonden hopen in de werkgroep de eisen van de nationale betoging op tafel te leggen. Volgens Xavier Verboven van het ABVV is de deur niet helemaal gesloten. Er zou in de werkgroep over meer dan punten en komma's kunnen worden gesproken.

Dinsdag buigen de vakbonden zich over de vraag of er nieuwe acties, dan wel of er verder onderhandeld wordt in de werkgroep.

Opgelet met Bowling-tactiek

Op 8 november zette ik volgende commentaar bij de onderhandelingen over het generatiepact:

"Het onderwerp van de vergadering zal zijn of de vakbonden verder acties zullen ondernemen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, dan wel zich zullen terugtrekken in werkgroepen om de jongerenwerkloosheid te verminderen. Deze werkgroepen over de jongerenwerkloosheid zouden van start gaan op 14 november."

Ondertussen zijn we 16 november en lijken voorstellen en initiatieven om jeugdwerkloosheid tegen te gaan inderdaad een middel om de stakingsbereidheid te breken.

Verdeel-en-heers strategieën werden ook voortgezet door de VLD-voorzitter, die mensen van 25 tot 55 wil belonen als/omdat/opdat ze zich te pletter werken. Opbod van generaties tegen elkaar.

In mijn bijdrage "valstrik" verwees ik naar een derde verdeel-en-heers-strategie die op komst is het bij loondebat tegen gevolge van de door de regering en werkgevers gevraagde loononderhandelingen.
"(1) Men rekent op een opportunistische reflex, in de stijl van: als het in ons bedrijf geregeld is, interesseert de rest ons niet meer"; dit is een verdeel en heers strategie, oud beproefd en zeer gevaarlijk."

Drie manieren om een hecht front uit elkaar te spelen. Ik hoop dat het geen "Strike!" wordt.

Er staat dan ook veel meer op het spel dan alleen brugpensioenen en eindeloopbaan-regelingen, maar wel het soort wereld waarin we morgen willen leven: een evenwichtige maatschappij die bestuurd wordt door behoorlijke politici of één groot bedrijf dat gerund wordt door steeds rijkere industriëlen? Willen we echt een hyperconsumptiemaatschappij?