Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden onderzoeken juridische stappen om organisatie sociale verkiezingen af te dwingen

Vakbonden onderzoeken juridische stappen om organisatie sociale verkiezingen af te dwingen

BRUSSEL -- Het zit er bovenarms op tussen vakbonden en werkgevers. De vakbonden pikken het niet dat de werkgevers er via stevig lobbywerk in slaagden om de kb's over de organisatie van de sociale verkiezingen niet te laten ondertekenen door de koning. “Noem het als uw wil een crisette van het sociaal overleg, maar zonder nieuwe elementen lijkt het me niet nuttig dat we nog rond de tafel zitten,” zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw overweegt samen met het ACV juridische stappen zodat de regering verplicht wordt om de sociale verkiezingen toch volgend jaar te organiseren.

armondgensoerdabvvIMG_3476artikel.JPG

(foto archief)

Vorige week raakte bekend dat de koning onder druk van premier Guy Verhofstadt de koninklijke besluiten over de organisatie van de verkiezingen in mei van 2008 niet ondertekent. Die twee kb's schiepen duidelijkheid over de periode van de verkiezingen (tussen 5 en 18 mei 2008) en over de drempels voor ondernemingsraden. Nu ligt die op 100 werknemers. Het kb verlaagde dat tot 50 werknemers wat in overeenstemming is met de wet van 1948 en zo ook rekening houdt met een advies van de Raad van State.

Volgens premier Verhofstadt kan een regering van lopende zaken dergelijke kb's niet tekenen en mengt minister van Werk Peter Vanvelthoven zich bovendien in het sociaal overleg. Maar op een persconferentie over hun eisenbundel voor de nieuwe regering lieten de twee vakbonden ABVV en ACV duidelijk merken dat zij niet meer geloven in dat sociaal overleg over de organisatie van de sociale verkiezingen. “Er is overleg geweest, maar als de werkgevers op een bepaald moment voor lobbywerk kiezen om hun wil door te drukken, dan zie ik geen mogelijkheid voor nieuw overleg zonder dat de regering of de werkgevers met nieuwe elementen afkomen,” zei Luc Cortebeeck van het ACV.

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw ziet weinig heil in nieuw overleg. “We hebben het overleg al verlengd tot 6 juni. We zijn er niet uitgeraakt. Nu afkomen dat dit geen lopende zaken zijn en dus niet geregeld kunnen worden, is niet serieus.”

Dringend
In krantencommentaren werd een beetje lacherig gedaan over de hoogdringendheid die de vakbonden inroepen. Als parlementaire verkiezingen kunnen op 40 dagen tijd, waarom hebben vakbonden dan meer dan een half jaar nodig, vroeg ondermeer Luc Vanderkelen van het Laatste Nieuws zich af. “Politici en ook de pers lijken de organisatie van sociale verkiezingen te onderschatten. Begin december moeten we beginnen met de campagne, maar in september begint de voorbereiding en worden de procedures afgesproken in de ondernemingsraden. Als dat niet gebeurt, dreigen er weer procedures voor de rechtbanken,” aldus Cortebeeck. “Vergeet ook niet dat het om een enorme organisatie gaat. Samen moeten we op zoek naar 120.000 kandidaten,” zegt Rudy De Leeuw.

De sociale verkiezingen dan maar meteen uitstellen is voor de vakbonden ook geen optie. “Sommigen lijken daar op aan te sturen, maar dat is onaanvaardbaar want de wet schrijft voor dat de sociale verkiezingen om de vier moeten worden georganiseerd,” zegt Rudy De Leeuw. “Uitstellen betekent de sociale verkiezingen organiseren in 2009. Midden in het sociaal overleg over de loonakkoorden. Op het zelfde moment ook als de Europese en regionale verkiezingen.. Dat is volkomen onverantwoord. De tijd zal uitwijzen dat dit slechts een pyrrusoverwinning is voor de werkgevers,” meent Luc Cortebeeck.

Hoe moet het dan nu verder? De Leeuw: “We zullen ons moeten richten tot de huidige regering. We onderzoeken ook samen met het ACV welke juridische stappen we kunnen ondernemen.”

Er hangen België ook nog dwangsommen boven het hoofd. België zette de Europese richtlijn over werknemersvertegenwoordiging in kmo's nog niet om en werd daarvoor veroordeeld door het Europees Gerechtshof.

Sociale verkiezingen / in kmo's en vrijgestelden

Ter aanvulling:

Er is geen (europese) verplichting om sociale verkiezingen in kmo's te organiseren, wel is er een (structurele) informatieplicht.
De vakbonden vullen dit in op de meest ruime manier: sociale verkiezingen (met vrijgestelden).

Het is vooral tegen dit laatste dat kmo-organisaties reageren; vrijgestelden kosten (veel) geld maar dragen niets bij. Integendeel de doorsnee arbeider moet harder werken om de kost van deze te compenseren.
Het effect van de invoering van vrijgestelden zal op langere termijn niet leiden tot betere voorwaarden voor de kmo-werknemers.
Maar het zijn de vrijgestelden die (straat)macht vormen van de vakbonden, bij elke doorsnee staking zijn het deze vrijgestelden (uit andere bedrijven) die als eerste aan de poorten staan (zonder vaak te weten waarover het gaat). Het systeem van vrijgestelden is op zich niet slecht in grote bedrijven, de manier waarop dit echter in België in de loop der jaren is opgebouwd heeft vele perverse effecten: vluchtheuvel voor incompetenten in vele gevallen, machtsmisbruik, ... .
Een interessant voorbeeld hiervan zijn de 'speciale' voorwaarden die de vrijgestelden afdingen voor zichzelf bij bijna elke grote herstructurering. Deze (verdoken) extraatjes (die nooit in de pers opduiken) worden wel vanuit de gehele pot betaald en op deze manier betaald de doorsnee werknemer nog eens extra.

Tot slot, de sociale verkiezingen zullen gewoon georganiseerd worden. Daarover bestaat er weinig twijfel.
Minister Vanvelthoven heeft een nummertje opgevoerd door de dag na de verkiezingen zich al ter herprofileren en oppositie te voeren vanuit z'n ministerfunctie (van lopende zaken). Op deze manier maakte hij flagrant misbruik van z'n positie.
Hoe zou er gereageerd worden als straks de minister van economie de liberaliseren van de posterijen plosteling in een kb-tje snel gaat regelen?
Het kb met de data voor de sociale verkiezingen had reeds maanden geleden zonder enig probleem gepubliceerd kunnen worden, maar er werd toen geopteerd om alles-met-alles te verbinden.

mist

U spuit nogal wat mist. En slaat de bal vele keren mis. De vakbonden vragen helemaal geen vrijgestelden in elke kmo. Ze vragen wel een plaats waar er kan overlegd worden tussen de werkgever en de verkozen afgevaardigden van de werknemers.

Er was al eens een ontwerp-kb, maar dat kreeg een negatief advies van de Raad van State. Al meer dan een halve eeuw worden sociale verkiezingen georganiseerd op een manier die in strijd is met de wet van 1948. Maar ik neem aan dat wetten en democratie voor u niet echt van tel zijn.

Dat over misbruiken is pure onzin. Typische reactie ook van extreemrechts: alle sociale verworvenheden moeten worden afgebouwd want altijd kan wel ergens bewezen worden dat er iemand onterecht van profiteert. Leve Charles Woeste!