Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Krakersbetoging in Leuven: politie treedt hard op

Krakersbetoging in Leuven: politie treedt hard op

Voor de betoging van zo'n 300 krakers, anarchisten en hun sympathisanten zette de politie de grote middelen in. De betoging werd uiteindelijk uit mekaar gedreven op de Ring en eindigde in de belegering van een kraakpand aan de Vaartkom.

Betoging krakers Leuven Indymedia 01.jpg

Op de Ring werden tientallen betogers hardhandig opgepakt.

Nadat het kraakpand Villa Squattus Dei vorige maandag leeggehaald werd door de politie, hadden de krakers opgeroepen tot een vreedzame betoging. Volgens een kraker die niet bij naam vernoemd wilde worden, was dat grotendeels uit verontwaardiging met de manier waarop de politie het pand zonder aankondiging, op een moment dat niemand aanwezig was, had leeggehaald, en de inboedel in de container had gegooid.

Plaats van afspraak was de Grote Markt, maar die had de politie volledig afgesloten met prikkeldraad, zodat ook alle café's moesten sluiten, en de voorbereidingen voor De Langste Dag vertragingen opliepen. Zo'n 300 mensen verzamelden dan maar op het Fochplein. Volgens de VRT werden er reeds voor de start van de betoging tien mensen opgepakt.

KAT- EN MUISSPEL

De betogers gooiden bommetjes en trokken door de Tiensestraat, vervolgens via het Ladeuzeplein voorbij een ander huis, volgens de krakers van Opus Dei; het studentenhuis Steenberg werd met verf bekogeld, en er sneuvelde een ruit. Tijdens de manifestatie waren burgemeester Tobback, Opus Dei en de politie kop van Jut: "Idealen ontruim je niet, fuck the police," en "Opus Dei bol het af, Tobbackske in zijn graf," scandeerden de betogers.

In de Rijschoolstraat begon het eerste duw- en trekwerk, toen de politie de doorgang naar het Justitiegebouw verhinderde. Ondertussen begon een politiehelikopter de menigte vanuit de lucht te volgen. De stoet volgde een grillig parcour, af en toe gestuurd door de politie die met veel machtsvertoon her en der de passage verhinderde.

Op de Vismarkt werd de politie bekogeld met stenen. Een cameraman van de VRT kreeg tijdens de betoging een steen op het hoofd en moest verzorgd worden. Toen enkele betogers een agent duwden, haalde de politie de wapenstokken boven en werden verschillende manifestanten opgepakt.

De toegang tot het centrum werd telkens afgesloten en dus ging de stoet even uitblazen in het park Den Bruul. Daarna ging trokken de manifestanten op via de Wijnpersstraat. De harde kern aan de kop van de betoging besliste toen van de menigte de Ring rond Leuven op te leiden. Ondanks het machtsvertoon kon de politie niet verhinderen dat het verkeer in beide richtingen werd tegengehouden en tientallen betogers over de singel liepen.

De politie kon toen niet langer toekijken en de massa werd uiteengedreven. Tientallen betogers werden opgepakt. De overvalwagens kwamen aangerukt en bij gebrek aan uitweg raakte de menigte versnipperd in de bosjes rond de muren van de Abdij van Keizersberg, achterna gejaagd door de politie.

KRAAKPAND BELEGERD

Via donkere modderweggetjes kwamen de tientallen overgebleven betogers uit aan de Vaartkom, waar een deel van de krakers zich verschansten in een gekraakt leegstaand huis met aangelegen hangar.

Onder het oog van de toegestroomde kijklustigen verzamelde vervolgens een indrukwekkende versterkingsploeg van verschillende politiekorpsen uit omliggende steden en gemeenten. Volgens de aanwezige VRT-journalisten zouden zo'n 250 agenten overuren hebben mogen kloppen. Rond 22u40 galmde een eerste bevel voor de overgebleven manifestanten door de megafoon, om het pand onmiddellijk te ontruimen.

De omgeving van de Vaartkom werd om iets na 23u hermetisch afgesloten, waarbij de politie bij momenten zelfs een charge begon uit te voeren tegen de aanwezige ramptoeristen die ogenschijnlijk niets met de zaak te maken hadden. Op het plein bevonden zich echter nog her en der jongeren die deelgenomen hadden aan het protest, en blijkbaar wilde de politie ze allemaal inrekenen; verschillende jongeren werden dus nog opgepakt.

Ondertussen was het actieterrein van de politie verschoven naar het stadscentrum, waar her en der groepjes betogers nagezeten werden. Heel de avond bleven politiecombi's door te stad rijden op zoek naar overgebleven protestanten.

Rond 23u30 zaten de krakers nog altijd in de leegstaande woning aan de Vaart, maar de politiemacht ebde weg; de procedure om de jongeren uit het pand te ontzetten was zelfs nog niet gestart volgens de aanwezige politiecommissaris. Toen we deze morgen rond 11u een kijkje gingen nemen, bleef er van de actie niet veel meer over: enkel graffiti en een spandoek met anarchistische symbolen en het opschrift 'Kraak de stad', wat laat vermoeden dat de krakers hiermee zeker niet uit Leuven zullen verdwijnen.

Een studiegenoot is

Een studiegenoot is gisterenavond om half twaalf nog opgepakt, toen hij op weg was naar zijn kot. Hij passeerde op het verkeerde moment de verkeerde plaats en werd opgepakt. Dit samen met enkele 'verdachten' die al een tijdje achtervolgd werden door agenten in burger. Ommestaanders riepen nog dat ze niets misdaan hadden. Maar het mocht niet baten.
De hele nacht heeft hij samen met tientallen anderen in den bak gezeten. En dit tot half zeven 's morgens op een betonnen vloer, zonder een verklaring af te leggen.

Het is een schande, de manier waarop de krakers uit het pand gezet zijn; de manier waarop de ordediensten optreden tegen betogers (niet alleen krakers en anarchtisten zoals de vrt zegt, maar ook studenten die hun solidariteit willen betuigen met hen).

Een droevige schande.

Ik wist ook te ontkomen aan

Ik wist ook te ontkomen aan het willekeurig optreden van de ordediensten. Een spijtige zaak dat de orde diensten zich zo "laten gaan". Enkele keren was het maar nipt. Gelukkig want ik was er niet om amok te maken maar enkel om mijn steun te betuigen aan de krakers die een alternatief willen op de wooncrisis die er op dit moment heerst in het land terwijl er vele gebouwen leegstaand zijn.

Het is echt een schande dat de ordediensten zich zo gedragen. Toen ik na de manifestatie een film zat te kijken in het stuk cafe waren de orde diensten daar ook aanwezig en vloog de helikopter boven ons hoofd, dit laat zien dat nadat de betoging op zijn einde was gelopen, de politie toch nog de intentie had enkeling op te pakken die toch niet echt iets meer zouden kunnen verwezenlijken.

Een schande voor leuven en een bedreiging voor de steunbetuigende leuvenaar die wel eens toevallig een matrak op zijn been zou krijgen of een nachtje moet brommen dit terwijl hij misschien wel in de examenperiode zit.

politie verveelt, terwijl media bespeelt!

Ik wil even ingaan op de manier waarop de krakersbeweging gisteren weer eens in het VRT-journaal en op de radio was gekomen. Over de woeligheid van de betoging en het vandalisme dat de krakers wordt toegeschreven is natuurlijk niet al te veel aan. Eerst en vooral is het haast onbegrijpelijk waarom Tobback de bedoelde actie op de grote markt verboden had. Deze actie hield in om samen te scholen voor het stadhuis, gratis soep uit te delen en pamfletten over recht op woonst... Ja daar zou ik ook de nationale stoottroepen voor oproepen, ja! Natuurlijk geeft de Leuvense modale student en inwoner Tobback gelijk. want na enkele uitgebrande auto's in de loop van de week, is iedereen natuurlijk bang van alles wat naar krakers en anarchisten ruikt. Maar ook hier is weer eens de media de leukerd die zonder enig bewijs deze vandaliseringen linkt aan de ontruiming van het kraakpand. Terwijl er met geen woord verwezen wordt naar grote vechtpartijen en vandalismedaden die reeds 3 weken het leuvense stadleven uitmaken en verband zouden houden met het drugmilieu eerder dan met het kraakmilieu. Gelukkig kan de media ons steeds zulke duidelijkheid verschaffen!

Verder vertelde het VRT-nieuws dat er reeds enekel tientallen manifestanten preventief werden aangehouden voor de aanvang van de betoging. De organisatoren van de betoging nuanceerden deze rechtlijnige uitspraak. Het ging namelijk om 3 volle autobussen met mensen uit voornamelijk brussel, mechelen en antwerpen. Het ging om groeperingen die steeds uit zijn op relschoppperij en vandalisme. Deze groeperingen worden maar al te vaak ten onrechte geassocieerd met de kraakbeweging. In tegenstelling daarvan doen de krakers evengoed moeite om deze groeperingen te weren van de betogingen. Maar allezins de politie heeft blijkbaar in de loop van vrijdagvoormiddag dus toch nog iets van nuttig werk verricht en deze bussen uit de stad begeleid.
Eerder schokerend is dan weer het feit dat de politie in de loop van de dag ook is binnengevallen bij 3 advocaten thuis en deze ook preventief hebben aangehouden. Ht gaat hier om 3 advocaten die door de krakers om hulp worden gevraagd, zodat de organisate van de betoging de medebetogers juridische hulp ter plaatse kan bieden en ook in het oog kunnen houden dat de politie de rechten van de betogers niet schaden. Nu werden op vrijdagmiddag deze drie advocaten opgepakt en bij de rest van de preventief aangehoudenen in de cel gestoken. Blijkbaar wilde de politie (of staasveiligheid) geen juridische experts bij de manifestatie en gingen ze dus maar over tot onrechtmatige arrestaties van de 3 advocaten.

Het VRT-nieuws melde ook dat bij de 300-tal betogers slechts een tiental Leuvense krakers aanwezig waren, maar dat ze voor deze betoging werden bijgestaan door krakers uit andere Belgische steden. Ook hier wordt (zoals bovenstaand vermeld) weer een ongenuanceerd beelfd gegeven. Het ging namelijk voor de helft of meer om sympathisanten en studenten, die niet meteen heel actief zijn in het kraakmilieu, maar wel deelnamen of sympathiseerden met de activiteiten van het sociale centrum Skwattus Dei in de schapenstraat. Door deze samenstelling van de betogers (en door de wering van relschoppers en vandalen) was dit een zeer rustige en vredelievende manifestatie, buiten enkel verfballonen en een glazen fles die naar een Opus Dei gebouw geworpen werden gebeurde er niets verontrustend. Tot op het moment natuurlijk dat de politie met wel 20 à 30 panserwagens en een helicopter de menigte meer en meer begon op te jagen en zelf in het nauw dreef. Zo werden de manifestanten door de aanwezige politie tot op de vismarkt geleid, die langs alle toeganswegen was afgesloten. Eventjes hield de politie de hele groep als vissen in een net op de vismarkt gevangen. In het VRT-nieuws wordt dat dan:"Op de vismarkt kwam het tot een confrontatie met de politie." En zo is het spelletjes heel de tijd doorgegaan. Elke kant dat de betoging uit wou gaan, botstten ze op weer andere panserwagens en stoottroepen die hen omsingelden en opjoegen tot ze dus geen andere kant meer opkonden dan de ring van Leuven. Daar schoot de politie dus in actie zonder door al te veel buurtbewoners op de vingers gekeken te worden, wat wel het geval was in de binnenstad. Buurtbewonders kwamen massaal op straat bij het zien van de indrukwekkende politiemacht, dit was later ook nog het geval aan de Vaartkom. Maar hier trad de politie ook op tegen de kijlustigen. Het is duidelijk dat ze voor deze soort arrestaties en actie zowel geen juridische als civiele pottenkijkers willen.

Anyway, de Leuvense student voelde zich gisteren weer lekker op zijn gemak zo tijdens de examens, met een constant circullerende helikopter boven de stad, met honderden flikken die vanaf de middag iedereen die "er links uitzag" tegenhield en foullieerde en barricades met prikkeldraad optrokken op de grote markt.

zielig

kwas er ook by! kben aan de vismarkt maar juist kunne ontsnappe en dan zenk eraf gegaan!ze hebbe mense die er nix mee te make hadde opgepakt! en een paar uur later sta ik aan het stuk me een paar vriende! 15 jaar allemaal! kome er 4 combi's af: 40 flikke me matrakke en schilde en die pakke ons op! en half uur moeste we daar staan en dan ebbe ze die stoeme snelbinders los geknipt! ze ebbe ook voor de betoging mense die er gewoon alternatief, metals of punk uitzage opgepakt!! maar kraken gaat door

als uw vriend werkelijk

als uw vriend werkelijk niets te maken had met de betoging, kan u klacht indienen bij de Comite P, dat toezicht oudt op de politiediensten

Oproep!!!

Al die preventief zijn opgepakt op basis van hun voorkomen, dus vooral die niet wouden meebetogen:
DIEN KLACHT IN BIJ HET CENTRUM VOOR DICRIMINATIE!!!

Deze werkwijze is ongepast, ik begrijp da de politie de situatie onder controle wil houden, maar deze willekeurige manier van werken is puur gebaseerd op vooroordelen. Vele studenten (die dan nog eens midden in de examens zitten) werden onrechtmatig gefoullieerd of opgepakt.

Laat het hier niet bij alsjeblieft!

Onbegrijpelijk

Wat hebben die betogers toch misdaan dat de politie zo moet optreden. Ik begrijp het niet,en met mij zovele anderen. Hebben de politiemachten nu echt niks anders te doen dan een hoopje zielige krakers aan te pakken. Er zijn grotere vijanden dan dit hoopje gepeupel dat eindelijk, in navolging van de G8-top hun stemmetje ook es willen laten horen.Als de politie niet had ingegrepen, dan had hun stem waarschijnelijk niet zo ver gereikt, dan de aandacht die ze nu hebben gekregen. Want ik vind het maar zielig. Het is zoveel makkelijker om kritiek te geven op anderen dan als je het allemaal zelf moet doen. Net als in Duitsland waar ze gaan protesteren tegen de G8. Iedereen denkt dat het zo vanzelfsprekend is om een land, laat staan de helft van de wereld te besturen zonder ook maar één iemand voor het hoofd te stoten. En om dan maar van die krakers te beginnen. Jammer toch als je niet meekunt in de maatschappij en het dan zo wil oplossn. En wie de burgemeester dan verwijten maakt, tgoja, das jammer. Want is het niet zijn taak om de stad niet te laten verloederen. En vergeef me, met zo'n krakerspanden te laten staan, gebeurt dat onvermijdelijk. Dus, mijn mening is misschien van luttel belang, maar van mij part mocht de politie de betogers zijn gang laten gaan hebben. Dan kregen ze de aandacht niet die ze nu hebben; maar niet verdienen.

Aan Bartvb + mijn zicht op de betoging

Bart, je zegt dat wij maar de consequenties moeten dragen omdat wij in deze maatschappij leven, wat is dat nu voor een belachelijk argument.
Dit zou kloppen moesten wij uit vrije wil naar hier zijn gegaan, of deze maatschappijvorm hebben (mee-)gevormt.
Maar dat heben wij niet, wij zijn hier "neergezet" zonder te kunnen kiezen, wij willen iets anders, wat deze betoging weer even aanduidde.
Net zoals weer even werd aangeduid dat een andere maatschappij-vorm niet mogelijk is voor degenen die nu de macht hebben, want weerom hebben zij hun machtsapparaat gebruikt tegen VREEDZAME betogers.

Ik was er zelf bij, en heb blijkbaar zeer veel geluk gehad, want er werden al voor de betoging mensen die er iets te "links" uitzagen opgepakt. Ik ben gelukkig langs een 20-tal flikken kunnen wandelen zonder problemen.

Het enige geweld van de betogers waren enkele verfbommen tegen een gebouw van Opus Dei en op de Vismarkt zag ik nog iemand twee kleine steentjes in de richting van de flikken smijten, niet eens óp hen.
Nadat de flikken hun knuppels en spuitbussen begonnen te gebruiken tegen betogers heb ik wel iets meer geweld gezien, maar dat waren dan enkele vuisten en voeten tegenover knuppels, dit geldt normaal toch als "wettige zelfverdediging".

Nadat wij op de ring werden gedwongen kwamen er plots van overal relwagens en zijn we moeten vluchten naar het pand in de Vaartkom, waar we tot ongeveer één uur zijn gebleven, tot de flikken daar weg gingen.
De flikken haalden nogal hardhandig alle omstanders weg van de vaartkom en riepen dat als we gewoon naar buiten gingen we niet opgepakt werden, wel als we binnenbleven.
Toch leuk dat flikken niet weten wat binnen en wat buiten is, hé.

de zo gehate kapitalistische maatschappij

Ik weet wel dat jullie niet voor deze maatschappij gekozen hebben en dat het leven heel hard is en lastig enzovoort...
Ik kan ook wel aanvaarden dat jullie weigeren te werken en liever een hele dag luieren, smoren en artistiek bezig zijn. Dat is iedereen zijn goed recht en wie ben ik om jullie dat te ontzeggen.
Moest ik een eigendom hebben die leegstaat en verloederd is dan mochten jullie dat gerust kraken en er vreedzaam samenleven.
Wat ik niet zou kunnen aanvaarden is dat jullie zouden weigeren op te krassen als ik met die eigendom iets anders van plan zou zijn (zoals het geval in de schapenstraat).
Wat ik nog veel minder kan aanvaarden is anarchisme uit opportunisme... Heel de dag niks doen maar wel leven van de staat en blijkbaar nog goed leven ook.
Bekijk foto 7 van volgende URL. http://www.indymedia.be/nl/node/13590
Ik mag veronderstellen dat mijnheer de anarchist werkloos is want met zo'n kapsel en kledij maak je weinig kans op een sollicitatiegesprek, maar hij heeft wel een fancy digitale camera. Hoe heeft die dat betaald als anarchist die de burgerlijke staat niet erkent? Die weigert te werken voor een kapitalistische economie? Die eigenlijk ook het OCMW niet mag erkennen als hij consequent is?
Tja die misbruikt ideeëngoed om lui te kunnen zijn en leeft tegelijkertijd op de kap van hen die de kapitalistische samenleving zogezegd wel aankunnen.

Als je niet akkoord bent met onze grondwet die in 1830 door slechts 5 percent van de bevolking werd ondersteund dan hoef je ook geen rechten te eisen op basis van diezelfde grondwet.
Ik wil maar zeggen: jullie moeten wat consequent zijn en niet zo hypocriet.
Als anarchist moeten jullie de staat proberen omver werpen. Jullie moeten niet van die staat een gratis onderkomen en inkomen proberen te eisen.

Misverstand!!!

Ik wil een hardnekkig misverstand de wereld uit: de meeste krakers in Leuven werken of studeren. Zij denken inderdaad verder dan sommige van de simplistische theorieën die ik hier hoor als "argument" tegen de Leuvense krakers.

Daarnaast wil ik er op wijzen dat als krakers hun dagen zouden vullen met smoren, er niet veel zou gekraakt worden. Kraken is een zeer arbeidsintensieve manier van wonen. Zo is er meestal geen stromend water, dus al het water dat men nodig heeft moet dan met bidonnen aangedragen worden van bij bereidwillige buren. In de winter is er geen verwarming, dus als het buiten vriest dan vriest het binnen. Mensen kraken niet uit gemakzucht.

Het is zo gemakkelijk om vanuit je luie zetel commentaar te spuien over mensen wiens ideeën je niet begrijpt. Maar zou het niet boeiender zijn om eens te luisteren naar waar het echt om draait?

Een kraker of anarchist die

Een kraker of anarchist die werkt in een kapitalistisch systeem of één die studeert om in een kapitalistisch systeem te kunnen werken, is dat geen contradictio in terminis?
Dat is toch geen anarchist meer? Ik zou dat noemen: Iemand die het licht gezien heeft.

Ik zit niet in een luie zetel, maar achter een bureau om te studeren, en comfortabel kan ik dat niet noemen. Wil ook geen commentaar spuien op mensen die oprecht en consequent een idee verdedigen, ook al ben ik niet akkoord met dat idee.
Ik wil wel commentaar spuien op het anarchistische zootje ongeregeld, werkschuw en langharig tuig dat zijn dagen doorbrengt in het stadspark hier als het even droog blijft. (En ik kan het weten want mijn raam kijkt erop uit).
Die sleuren niet met bidons, die werken niet en studeren niet. Ze gaan enkele keren per jaar wel op sollicitatie maar dat is dan een formaliteit, ze laten hun brief tekenen om te bewijzen dat ze werkzoekend zijn en om dan verder te kunnen doppen. Als dat hen niet te veel vermoeid heeft, gaan ze door met bier drinken, smoren, gitaar spelen en frisbeeën. En ik vrees dat zulke mensen wel eens een groot percentage van het aantal betogers zou kunnen uitmaken.

Dat zijn mensen die hun luiheid verdedigen met een ideologie. Zwervers met een idee zeg maar...

PS: @Gif: jouw commentaar op mij was doordacht en best interessant, ik heb wel gezien dat anderen hier op dit forum een andersdenkende graag snel als extreem-rechts of fascist bestempelen. Gelieve dat niet te doen, ik ben dat niet en apprecieer dat niet.

consequent zijn...

je argumentatie over consequentie is een argument ad absurdum, en in zijn simplisme uiteindelijk wel heel idioot...

alsof iedereen studeert om later in het kapitalistische systeem te kunnen werken... alsof je niet kan studeren om dat systeem efficiënter te kunnen bekritiseren en aan te vallen?

en verder, in jouw redenering: dus niemand die werkt in een kapitalistisch systeem kan nog kritiek daartegen uiten, of ertegen ageren?
en als we werken in dit systeem, dan is dat uit pure economische noodzaak (niet omdat we 'het licht hebben gezien' zoals je zegt... maak je aub geen illusies...)
net zoals de overgrote meerderheid van de arbeiders trouwens: dacht je echt dat die allemaal gaan werken omdat ze dat zo graag doen, moest daar niet een bittere economische noodzaak zijn...
dat is de vrijheid die het kapitalisme ons laat: werken of creperen. Dit is precies één van de basisredenen waarom we het kapitalisme verwerpen!

en je argument dat we ons niet op de grondwet kunnen baseren: wees gerust, de meesten van ons doen dat niet.
en dan nog: die grondwet, in zoverre die sociale en andere rechten inhoudt, en in zoverre dat die toegepast worden, die zijn afgedwongen door een eeuw van strijd (en die was vaak heel gewelddadig!), ze bestaan, niet dankzij de staat en het systeem, maar ondanks de staat en het systeem!!

Volledige consequentie is een onmogelijke eis. Wat niet wegneemt dat anarchisten zich daaromtrent ook vragen stellen, in hoeverre er compromissen kunnen gemaakt worden.
Zo zijn er die zo consequent zijn dat ze gaan stelen van de rijken, banken overvallen, het geld halen waar het zit, ... .
Die verdienen zeker ons respect en onze steun.
Niewaar?

commentaartjes

Hallo

Ik heb een aantal dubbel geposte commentaartjes verwijderd. Maar blijkbaar is de commentfunctie zodanig ingesteld dat ook de antwoorden op die verwijderde dubbele comments mee zijn verwijderd. Heb het probleem gesignaleerd aan onze webmaster die er iets aan zal doen. Aan al diegene die hun comment niet meer terugvinden post het opnieuw en sorry voor het ongemak. Tip: als je een comment post. Het kan enkele seconden duren. Dus best even wachten en niet nog een klikken op de commentaar posten knop. Thanks :-)

Het is belangrjk vandaag de

Het is belangrjk vandaag de dag wat wij tolleranter worden. Het heeft geen nut om de staat onver te werpen. Dat zou alleen maar lijden tot een burgeroorlog waar een of andere communistische dictator de macht in eigen handen neemt. daar eentegen doe de krakers en de anarchisten goed werk, zij maken hun eigen matschapij binnen de onze. En diversiteid kan nooit slecht zijn zolang dat we elkaars mening respecteren. Je moet daarom niet met hun eens zijn, maar je kunt ze gewoon wel hun ding laten doen en jij het jouwe, ik vind het zo erg als ik deze beelde zie, uiteindelijk zijn we allemaal mensen en we zouden moeten samenwerken. Daarom stel ik voor dat we productief werken. Laat ons verschillend zijn en samenleven.

consequentie

Volledige consequentie lijkt idd niet echt aangewezen in de huidige situatie, maar dat is ook niet mijn belangrijkste punt. Doch, er zijn gradaties in consequentie.

Anarchisten die gaan werken vind ik vreemde anarchisten (je maakt idd wel een punt voor hen die gaan werken om het systeem beter aan te vallen, mea culpa en uitzondering voor hen dan). Maar het is niet omdat ik hen vreemd vind dat ik er geen respect voor kan opbrengen.

Nogmaals: ik breng enkel geen respect op voor degenen die niet werken omdat ze zogezegd tegen het kapitalistisch systeem zijn, maar wel hun dagen doorbrengen in absolute luiheid, gesponsord door de staat. En dat is wel mijn belangrijkste punt.
Wij gaan niet werken omdat we tegen het systeem zijn maar wij laten het systeem ons wel onderhouden: dat is pure hypocrisie en 100 percent inconsequent!

wat wel consequent is: Een pand kraken, in je eigen levensonderhoud voorzien door bijvoorbeeld een moestuin te onderhouden en beroep te doen op bereidwillige buren zoals eerder vermeld. Maar dan ook niet morren als je dat pand moet verlaten, het is immers niet jouw pand.
Als je dat doet, dan hou ik je niet tegen, integendeel, als je toevallig mijn buur bent dan wil ik die waterbidons gerust opvullen.

En neen degenen die stelen en overvallen verdienen ons respect ook niet, maar ik heb zo de indruk dat dat maar een heel klein fractietje van de anarchisten is...

ook consequent

je bent wel heel weinig consequent nu, en dus hypocriet (zoals je zo graag anderen verwijt), en zeker heel vooringenomen...

verder nog dit: een pand zonder morren verlaten?
Ook als de eigenaar (meestal grote vastgoedfirma, de Staat, of de Kerkfabriek - btw: nooit wordt er slag geleverd om het huis van een privépersoon die er zelf wil in komen wonen!)het huis jaren heeft laten verloederen, om het dan te kunnen afbreken en er een appartementsblok wil opzetten dat dan een veelvoud opbrengt, waardoor dan op dezelfde ruimte tien, twintigmaal meer mensen komen wonen, de buurt overbelast (nog een betonnen mastadont die het zicht en de zon wegneemt, nog meer auto's, etc.) en uiteindelijk onleefbaar wordt? De consequenties van de speculatie en winstjacht door bouwpromotoren en andere zijn heel verreikend!! Als later al de kinderen van de families die in de appartementsblokken zijn komen wonen, bij gebrek aan nog open, en groene, en vrije ruimte, op de straat rondhangen, dan zijn zij natuurlijk ook een 'probleem', een 'gevaar', en dat zullen we dan weer oplossen door criminalisering en repressie;
enzovoort, enzovoort...

Al nagedacht over die consequenties, mijnheer consequent?

Het eigendomsrecht is niet heilig!
het kapitalisme versmacht de vrijheid door iedereen het juk van de arbeid op te leggen (werken of creperen, inderdaad),
het vermoordt de stad, de natuur, de wereld...
Dat zijn geen slogans: maar bittere realiteit!

Enkel de revolte, de opstand, de revolutie zal aan die vernietiging een einde maken. En ook zij die daarvoor de wapens (een steen, een stok, een revolver) opnemen verdienen onze steun! Hun 'geweld' verdwijnt in het niets vergeleken met het geweld van staat en kapitaal. Degenen die dat niet zien, zijn al dan niet bewust blind, en heel heel hypocriet

mijnheer consequent

Hoe ben ik dan wel weinig consequent?
Ik verwijt luiheid, profiteren en hypocrisie aan luirikken, profiteurs en hypocrieten, en voor de rest laissez faire - laissez passer...

Wat betreft die betonnen mastodont... Als iets afgebroken wordt in woongebied mag in de plaats alleen iets komen dat niet hoger rijkt dan het al was, of hetgeen in de rest van de straat staat. Betonnen mastodont die het licht wegneemt lijkt mij weinig waarschijnlijk in de schapenstraat. De rest van uw consequenties zijn pure speculatie... Daarbij naar het schijnt wordt dat daar een studentenresidentie. Kan ik eerlijk gezegd weinig op tegen hebben.

Dat men minder en minder open en groen gebied vindt, tja dat is waar maar dat heeft niks met anarchie of kapitalisme te maken. De wereldbevolking stabiliseert zich rond de 11 miljard inwoners omdat dat het aantal is dat deze planeet maximaal aankan.

eigendomsrecht is wel heilig voor mij, niet voor jou maar dat is je eigen mening dus geen discussie daarover. Vertel mij liever hoe ik inconsequent en vooringenomen ben, of ben je dat automatisch als je er een andere visie op nahoudt?
Nogmaals, ik ben niet vooringenomen tov anarchisten en krakers, wel tegen hen die de ideologie misbruiken om hun luie leven in stand te houden. Of mag ik uit je scherpe reactie afleiden dat je zelf zo'n parkzitter bent?

ideologiekritiek

Ik wil eventjes kort reageren op de begrijpelijke kritiek die hier boven geuit wordt.

Als je kritiek wil geven op een ideologie, dan doe je dit best vanuit een geïnformeerde positie. Als je een beetje naslagwerk doet vind je gemakkelijk de verschillende opvattingen die onder de noemer 'anarchisme' worden geschaafd en zal je ook merken dat de deze term niet zomaar lijnrecht tegenover de huidige samenleving staat, maar net wil inspelen op de bestaande problemen die in het huidige systeem opduiken.

Evenals de reactie "Daarbij naar het schijnt wordt dat daar een studentenresidentie. Kan ik eerlijk gezegd weinig op tegen hebben." moet je best informatief onderbouwen. Als je ingaat op de sektarische werkwijze van Opus Dei (die op behoorlijk bedenkelijke wijze de studenten selecteren die in die residentie mogen verblijven) kan je je daar wel vragen bij gaan stellen in de wenselijkheid van zo een studentenresidentie.

M.a.w. extrapolerende opvattingen en categorisering doen geen recht aan welke maatschappelijk fenomeen dan ook. Bij deze zal ik ook niemand tot rechts of links gaan bombarderen, maar eerder als selectief geïnformeerd. Oordelen over het (on)verantwoord handelen van zowel medestanders als tegenstanders van de kraakbeweging hebben eerst en vooral betrekking op je eigen verantwoord handelen.

voor alle duidelijkheid: ik ben parkzitter en student ;)

Als mensen de moed hebben

Als mensen de moed hebben zich te informeren hoe de verdeling tussen arm en rijk in deze wereld uit de hand aan het lopen is dankzij het alles verslindende kapitalisme begin dan hier;
www.echtnieuws.be
www.echtgeld.be
www.kenjedit.be
www.virb.com/ikbenwakker

Want er is veel meer aan de hand . Onze vrijheid is in gevaar! Al die cameras en controle wat denk je daarvan? Zijn we nu veiliger? De bewijslast is omgekeerd momenteel. Aan de onschuldige burger die niets doet om te bewijzen dat dit zo is;
Terwijl de rechtsstaat voorziet dat iemand onschuldig is tot bewijs van tegendeel.
Dat WAS de grondwet!
Uit naam van bestrijding van terrorisme en anarchisme worden onze vrijheden steeds verder af gekalfd. Dee eerste sprekende camera staat in Vlaardingen Wablief?
Watch the system!

Misvatting bis!!!

In de loop van deze discussie wordt gesproken over de krakers als een welomlijnde groep. Dit is een fundamentele denkfout. Het gaat hier in werkelijkheid over mensen die actief zijn in de kraakbeweging. Dit zijn individuen die met wederzijds respect hun hoogstpersoonlijke inbreng doen in een gemeenschappelijk project. Er is geen lidmaatschap, geen vaste taakverdeling. Er is wel een verzamelplaats voor ideeën, een ruimte om te inspireren en een uitnodiging om de krachten te bundelen.

Het gevolg hiervan is dat "de krakers" niet bestaan. Tweede, belangrijkere, gevolg is dat men geen uitspraken kan doen als "de krakers smijten met stenen" of "de krakers gebruiken geweld". Er zijn mensen actief met hanekam en piercings, er zijn mensen actief die er zogezegd normaal uitzien. En er zijn mensen actief die tegen elke vorm van geweld zijn en er zijn mensen actief die geloven in het gebruiken van de middelen die ze hebben. Als de uitgebrande auto's inderdaad het werk zouden zijn van iemand die actief is in de kraakbeweging betekent dit niet dat alle activisten hier achter staan.

U vraagt om consquentie. Wel, consequentie is een zeer relatief begrip. En anarchie is een enorm ruim concept, dat geen vaste invulling heeft. Het enige dat men écht kan vragen, moet vragen zelfs, is dat mensen blijven nadenken. En blijven inspireren...

ps: het feit dat u uithaalt naar mensen die in het park genieten van de weinige openbare ruimte die er is, klinkt eerder als een frustratie die voortkomt uit uw eigen leven dan als een grondig overdacht argument voor hun vermeende luiheid.

Misvatting bis!!!

In de loop van deze discussie wordt gesproken over de krakers als een welomlijnde groep. Dit is een fundamentele denkfout. Het gaat hier in werkelijkheid over mensen die actief zijn in de kraakbeweging. Dit zijn individuen die met wederzijds respect hun hoogstpersoonlijke inbreng doen in een gemeenschappelijk project. Er is geen lidmaatschap, geen vaste taakverdeling. Er is wel een verzamelplaats voor ideeën, een ruimte om te inspireren en een uitnodiging om de krachten te bundelen.

Het gevolg hiervan is dat "de krakers" niet bestaan. Tweede, belangrijkere, gevolg is dat men geen uitspraken kan doen als "de krakers smijten met stenen" of "de krakers gebruiken geweld". Er zijn mensen actief met hanekam en piercings, er zijn mensen actief die er zogezegd normaal uitzien. En er zijn mensen actief die tegen elke vorm van geweld zijn en er zijn mensen actief die geloven in het gebruiken van de middelen die ze hebben. Als de uitgebrande auto's inderdaad het werk zouden zijn van iemand die actief is in de kraakbeweging betekent dit niet dat alle activisten hier achter staan.

U vraagt om consquentie. Wel, consequentie is een zeer relatief begrip. En anarchie is een enorm ruim concept, dat geen vaste invulling heeft. Het enige dat men écht kan vragen, moet vragen zelfs, is dat mensen blijven nadenken. En blijven inspireren...

ps: het feit dat u uithaalt naar mensen die in het park genieten van de weinige openbare ruimte die er is, klinkt eerder als een frustratie die voortkomt uit uw eigen leven dan als een grondig overdacht argument voor hun vermeende luiheid.

Even over dit zogenaamde

Even over dit zogenaamde krakertype in foto 7 met "duur fototoestel", deze kerel heeft wel degelijk een job, de rode overall die hij aanheeft moet hij daar dragen. op dat moment kwam hij daar ook net vandaan.
Hij kraakt niet (meer), maar huurt gewoon een plek.
En als ge efkes een beetje spaart heb je met gemak direct zo'n fototoestel.
Zodoende, wat u zegt trekt op niet veel.
Uiteraard moeten wij consequent zijn, en dat proberen we ook zoveel mogelijk te zijn, maar we kunnen er niet omheen dat we in een maatschappij leven waar we het volledig niet mee eens zijn maar die er desondanks toch is, en de regels maakt die het ons moeilijk maken.
En stel nu dat wij de staat zouden omverwerpen, en, hoewel dat in feite contradictioneel is, een "anarchistische staat" zouden installeren, dan zouden er nog altijd veel mensen zijn die het niet met ons eens zijn en dat niet willen (zij kunnen het ook nie helpen niet wat verder te zien dan hun neus lang is en zelf verantwoordelijkheden op te nemen, maar goed). Dus dan zouden we met 1/10 anarchisten zitten die de boel (de overige9/10) regelen, zéér, zéér contradictioneel, dan zouden wij ook fascisten zijn!
Het is eens mooi gezegd: "the revolution is not going to happen tomorrow, it is never going to happen. it is taking place right now, it's an alternate universe that coexists with this one, and you can step into it anytime you like."