Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

LBC-Congres: Luc Cortebeeck “Over mechanismen van loonvorming moet iedere sector zelf beslissen”

LBC-Congres: Luc Cortebeeck “Over mechanismen van loonvorming moet iedere sector zelf beslissen”

Einde maart wil Verhofstadt een gemeenschappelijke verklaring voorleggen over de competitiviteit. Luc Cortebeeck wees er in zijn speech op het LBC-congres nogmaals op dat voor het ACV de lopende CAO's moeten gerespecteerd worden en dat loonvorming in de sectoren moet opgelost worden.

“De cijfers zijn wat ze zijn: volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, in zijn tussentijds rapport, zouden de loonkosten deze twee jaar (2005 – 2006) zo’n 2% sneller stijgen dan gemiddeld in de drie buurlanden. Niet omdat wij met onze CAO’s overdreven hebben, wel omdat ze in Nederland en vooral Duitsland onderdreven hebben.
En wel omdat de inflatie hoger uitvalt dan verwacht – kwestie van hogere energieprijzen.”

“We spreken en discussiëren over een gezamenlijke verklaring van de sociale partners voor een meer competitieve economie ten voordele van de werkgelegenheid. Die investeringen in vorming, onderzoek en innovatie moeten in zo’n verklaring minstens evenveel belang krijgen als loonkosten-beheersing.”

“De lopende CAO’s moeten ten volle gerespecteerd worden. En over de loonontwikkeling houden wij strikt vast aan de wet van 1996 op de concurrentiekracht, want daar staat de uitdrukkelijke waarborg voor baremieke verhogingen en automatische indexering duidelijk ingeschreven. Daar wordt niet van afgeweken. Wij moeten natuurlijk op onze hoede zijn voor loonontwikkelingen die nadelig kunnen zijn voor economie en werkgelegenheid. Maar over de mechanismen van loonvorming moet iedere sector zelf kunnen beslissen, dat was zo en dat kan ook niet anders.“

“De interprofessionele en sectorale onderhandelingen later dit jaar, ze worden dus cruciaal. In elk geval moeten wij er alles aan doen om een regeringsingreep vermijden. Wij zitten met dit standpunt volkomen op één lijn met het ABVV en willen het zo houden. “

bestaande en komende cao's

En de komende cao's , zal Cortebeeck daar ook nog opkomen om de belangen van arbeiders en bedienden te verdedigen ? Ter herinnering met het generatie pact deed hij het niet ,enkel het in schijfjes helpen afschaffen van iets wat goed was. En waarom onderhandelen over competiviteit,men is competitief ,kijk maar naar al die perverse winstcijfers.

Slecht idee

Het huidige loondebat sector per sector voeren, is een slecht idee.

Het globale beeld, de globale impact en dus ook de globale tegenstand zullen erdoor verdwijnen.

Ik neem aan dat dit ook de bedoeling is van de voorgestelde versnippering.

De versnippering is een valstrik, waarop ik reeds vroeger op deze site de aandacht heb willen vestigen:

http://www.indymedia.be/en/node/225
http://www.indymedia.be/en/node/292
http://www.indymedia.be/en/node/1019/322#comment-322

Het zogezegde competitiviteitsprobleem is een creatie van ultra-liberale bedrijfsleiders en politici, een gevolg van delocalisatie, zoals we nu bij Inbev zien. Hun spel, het spel van "Nieuw Rechts", moet zeker niet meegespeeld worden.

Het is bijvoorbeeld geen toeval dat de Picanol wet afgezwakt wordt door een wisselmeerderheid van Vlaams Belang, VLD en MR. En Bart Somers in het algemeen maar druk doen over "cordon sanitair", maar nu was hij eventjes stil. Soms blijken Dewinter en Somers elkaar goed te verstaan.

De huidige eisen van de werkgevers en de regering zijn een globale aanslag op het welzijn en de levenskwaliteit van velen , ten dienste van de welvaart van een kleine minderheid.

Op een globale aanslag is een globaal antwoord noodzakelijk.