Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

President van Ecuador: "Er zijn geen illegale mensen"

President van Ecuador: "Er zijn geen illegale mensen"

BRUSSEL -- “Er zijn geen illegale mensen.” Met die uitspraak mengt de Ecuadoraanse president Rafaël Correa zich nog eens in de discussie over de elfjarige Angelica die door de Belgische overheid één maand lang werd vastgehouden in gesloten centrum 127bis. Hij voegt er aan toe dat alle Belgen, wat er ook gebeurt, altijd met open armen zullen worden opgevangen in Ecuador.

correapic.jpg

Correa populair bij indiaanse bevolking

Er komt niet meteen een einde aan de partij armworstelen tussen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en president Rafaël Correa die met zijn Belgische vrouw Anne Malherbe het Belgische asielbeleid onder vuur neemt. Minister De Gucht had net nog Anne Malherbe omstandig van antwoord gediend nadat ze tegen een Spaans persagentschap had gesproken over “praktijken die doen denken aan de Gestapo” - uitspraken die ze trouwens al terug in trok. De Gucht: “Het gesloten centrum 127bis respecteert de nationale en internationale voorschriften en is helemaal geen gevangenis en de mensen leven er in gemeenschap.”

Zo beschrijft de minister van Buitenlandse Zaken het met hoge hekkens afgezette centrum waar elk raam afgeschermd wordt door armdikke tralies en waar het volgens de kinderrechtencommissaris Lelièvre ruikt naar urine. De Gucht keert zich daarmee ook tegen de uitspraak van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg die de opsluiting van Angelica een onmenselijke behandeling had genoemd, die verboden is door artikel 3 van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

Een dag later is het de beurt aan Correa om te reageren. “Stel je eens voor dat president Chavez, Evo Morales, Fidel Castro of ikzelf drie dagen lang een buitenlandse moeder met haar elfjarig meisje zouden opsluiten in de gevangenis. Dictators, wreedaards, holbewoners, zouden we overal te horen krijgen. Maar België sloot onze vriendin Ana en haar dochter één maand lang op in een gevangenis. Wat een barbarij,” zo staat te lezen in een bericht op de website van de president van Ecuador.

“Aan de minister die zich afvroeg waarom de Ecuadoranen zo graag in België blijven als ze daar zo slecht behandeld worden, wil ik zeggen dat ik hoop dat er nooit een dag komt, na alles wat we de natuur hebben aangedaan, dat de Belgen zure regens zullen kennen of een andere natuurlijke catastrofe die hen zal dwingen hun land te verlaten,” zegt Correa. Maar zelfs dan zullen de Belgen met open armen ontvangen worden in Ecuador, voegt de president er aan toe.

De president steekt in zijn bericht niet weg dat hij de zaak aangrijpt om zijn eigen politieke plannen te promoten. Op 30 september moeten de Ecuadoranen zich uitspreken over de nieuwe grondwet waarmee Correa een einde hoopt te maken aan de politieke instabiliteit en corruptie. "Laten we op 30 september winnen zodat we een land kunnen opbouwen waar niemand meer hoeft te vluchten en waar alle andere die toch vertrokken kunnen naar terugkeren zodat onze landgenoten die vernederingen in het buitenland niet langer moeten doorstaan.” Correa zegt net als Chavez en Morales een sociale politiek te willen voeren die vooral de armsten ten goede komt.

klare taal

Mensen met een mening.
Niet alleen politieke ambities.
Er is nog hoop.
Sloop nu eindelijk die kampen!

Leo

juist ja het word eens tijd

juist ja het word eens tijd dat alle progressieven samen eens al de touwtjes aan elkaar knopen en dat ze dit soort van beledigingen die politiekers voor een kamera durven zeggen becritiseren en beoordelen...

maar in plaats daarvan word het kapitalisme alsmaar wilder en onmenselijker en is de binnekant zo rot als iets en blijven consumenten en producenten de buitenkant mooi met blink blijven oppoetsen....

natuurlijk is geen mens illegaal maar zolang er geen breder progressief front komt....zolang zal dit soort praat kunnen blijven worden verkondigd...