Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

RTBF (Première) als alternatief voor radio1?

RTBF (Première) als alternatief voor radio1?

Dat de vernieuwing op radio 1 bij heel veel mensen ik het verkeerde keelgat is geschoten is wel duidelijk. Heel wat internet fora puilen uit van de kritiek die meestal handelt over het gebrek aan diepgang, de al te oppervlakkige berichtgeving, BV’s die centraal staan i.p.v de actualiteit, etc etc. Als er al iets positiefs te melden valt is het wellicht de vernieuwde playlist,...

Gisteren avond rond 24u startte ik mijn zoektocht naar een alternatief voor Radio 1.
Het voordeel van een radio met RDS is dat je gelijk kan lezen op welke zender je afstemde. Het duurde dan ook minder dan 5 minuten voor ik Premiére had gevonden. Ik was van plan om in bed te kruipen maar ben nog een uur blijven luisteren naar de radio.

Op première hadden ze immers Herman De Croo uitgenodigd in de studio om met hem een uurlang een gesprek te voeren over de Belgische politiek. Niet dat ik zo meteen een fan ben van De Croo maar het was een zeer boeiend uurtje radio. Ja Herman mocht ook een paar plaatjes aankondigen (o.a. Let it Be van The Beatles), voor het overige geen fluff maar harde politiek. Op RTBF hadden ze hun huiswerk gemaakt, meerdere malen werd De Croo geconfronteerd met vroegere uitspraken die ze in de archieven hadden opgesnord.

Deze ochtend was het dan weer even wennen. Tussen het koffie maken, boterhammen smeren, zoontje aankleden, tandenpoetsen, …. stond een uurlang de nieuwe Belgische Zuidpool expeditie centraal. Een journalist in de studio die meerdere gasten ontvangt, een journalist op Thurn en Taxis waar de basis voorlopig staat opgesteld, en ook daar weer meerdere gasten. Knap staaltje radio.
Nu kan je je de vaag stellen of je wel een uur lang (van 7 tot 8) moet besteden aan die Zuidpool basis. We zullen de komende dagen wel zien of het steeds zulke fluffie items zijn.

Storend zijn dan weer de reclame blokken die nog frequenter zijn dan op de VRT zenders en dat is iets dat nooit zal wennen.

SPECIALE «STATION ANTARCTIQUE PRINCESSE ELISABETH»

Présentation : Sophie Brems, Jean-Pierre Jacqmin

La «protection de la planète» sera le thème de l'émission spéciale du 5 septembre, en DIRECT de Tour & Taxis, pour l'inauguration de la station polaire Princesse Elisabeth.

Jean-Pierre Jacqmin recevra notamment : Johan BERTHE : architecte et chef de projet (Fondation Polaire)

Albert JACQUART : scientifique (généticien) et philosophe français

Hugo DECLEIR : glaciologue et membre de l'expédition De Gerlache en '57

Alain HUBERT : explorateur

Bart VANDEVIJVER : scientifique au National Botanic Garden of Belgium

Inderdaad zeer juist!

Inderdaad zeer juist! Trouwens al eens het RTBF journaal vergeleken met dat van de VRT? Stukken beter!

Radio1

als Vlaming in Wallonie moet ik zeggen dat het journaal of RTBF lang zo slecht niet is.
Wat mij stoorde bij Radio1 deze week is dat ik de indruk heb bij een vrije radio verzeild geraakt te zijn. Onder nieuwsfeiten gruwelijk geluidseffecten, hapsnap nieuws, wat krijgt een mens toch heimwee naar Actueel!

Radio 1 verkoopt snacks

Als ik het woordje 'sneller' in een goede keuken hoor, dan begin ik te argwanen. Een goede keuken is fier op het label 'slow food'. Drie kwartier moeten wachten op de hoofdschotel, dat is geen schande. Je kan alvast beginnen met een apéritiefje en een appetizer.

Radio 1 is deze week een snackbar geworden, waar je niet meer dan vijf minuten op je voedsel moet wachten. Vandaag gaat het over de kwaliteit van het brood, Sven Pichal mijmert een beetje over het brood van de echte bakker van vroeger dat lekkerder was dan het industriële brood van tegenwoordig. Nu, de echte bakkers zijn er nog, ze worden schaars. Het is kwestie van er één te vinden.

Een volgend item uit de show van Peeters en Pichal: Mag deze feta zichzelf dan wel feta noemen? Laat ik antwoorden met de vraag: mag deze vernieuwde actuashow zich nog actualiteit noemen? En waar vinden we in radioland nog een restaurant waar je een half uur moet wachten op een excellente "Choriatiki salata", Brussels lof of Gentse waterzooi?

Première is inderdaad een

Première is inderdaad een goed alternatief en alvast heel wat minder geborneerd dan wat men op de Vlaamse zenders te horen krijgt.

Première

Op Première ben ik terechtgekomen om mijn frans een beetje 'à jour' te houden. Maar ook ik ben verrast hier een paar kwaliteiten terug te vinden van de 'oude' VRT.

RTBF

Ik heb Première uitgeprobeerd en het is me goed bevallen. Resultaat is dat ik Permière op mijn radio geprogrammeerd heb en nu met 1 druk op de knop .... heb ik goede radio.

Heb vanavond eens geluisterd

Heb vanavond eens geluisterd naar Premiere, en moet eerlijk zeggen het doet zowat aan als een mix tussen klara en radio1.

Alleen weet ik niet de fm frequentie voor (west) vlaanderen.

Leuk RTBF te leren kennen.

P.S. vond hun journaal (TV) ook al stukken beter dan VRT (kort en bondiger - meer op de bal dan de man..)

han

Gepost door han
05.09.2007

Tags