Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

LBC: niet out, maar soms wat oud

LBC: niet out, maar soms wat oud

OVERIJSE -- Is de vakbond een organisatie van de vorige eeuw? Te oubollig om jongeren warm te maken? En wat doe je daar dan aan? Over die vragen ging het op de eerste jonge militantendag van LBC-NVK, de bediendencentrale van het ACV.

oudout.JPG

(foto maarten brys)

Een vaststelling: van de 300.000 leden van LBC is één derde jonger dan 35. In fel contrast met evoluties in de rest van Europa ziet LBC het aantal leden nog elk jaar groeien en die groei is vooral te danken aan jongeren die lid worden van de vakbond. Een heel ander beeld bij de militanten, zeg maar de actieve leden. Daar vormen jongeren een kleine minderheid van 6,5 procent. Het zijn cijfers waar ze bij LBC van wakker liggen. “De uitdaging is om van een vakbond voor jongeren ook een vakbeweging voor jongeren te worden”, zo formuleert algemeen secretaris Ferre Wyckmans het.

De vakbond krijgt natuurlijk vaak de wind van voor in de media. 'Sociale oplichters', zo noemde Het Nieuwsblad de vakbonden in een editoriaal na de aangekondigde herstructurering bij Janssen Pharmaceutica. Vakbonden zijn conservatief en willen enkel behouden wat bestaat, wie af en toe eens naar de krantencommentaren luistert kent de vooroordelen wel. “In de huidige sociaal-economische context worden maatregelen genomen die sociale verworvenheden op de helling zetten. Verontwaardiging over dergelijke maatregelen is vaak de motor van sociale actie”, geeft Marijke Persoone van LBC toe. “Maar dat wil niet zeggen dat we niet beter moeten formuleren waar we dan voor zijn. Wie niet enkel non willen zeggen zoals Milquet moet ook offensieve voorstellen doen. Als het over flexibiliteit gaat, moeten we ook durven zeggen welke flexibiliteit we van de werkgever verwachten.”

“Als er al iets verkeerd is, ligt het zeker niet aan de jongeren zelf”, zegt Ferre Wyckmans. “Studies wijzen uit dat ze minstens evenveel engagement opnemen als vroeger. Al is dat engagement wellicht anders en veel verspreider.” Volgens Marijke Persoone houden de vakbonden te veel vast aan een model van engagement dat nog dateert van de jaren '60 en '70. “De eeuwige en onverwoestbare trouw aan de organisatie. De meeste jongeren zoeken geen engagement voor de komende twintig jaar en zoeken ook een stuk zelfontplooiing. Dat is geen probleem. Solidariteit en individualisering zijn niet onverzoenbaar.”

Ferre Wyckmans vindt niet dat de vakbond nu plots een ander verhaal moet gaan vertellen. “Inhoudelijk houden wij de vinger aan de pols. Wat veel trager evolueert is de communicatie. We blijven te halsstarrig vasthangen aan vormen van het verleden.” Neem het internet. “Op dat vlak mag er best nog wat geïnvesteerd worden”, vindt Elke Roeyen van ACV-jongeren.

Sterke vakbonden

Het lijkt er op dat de vakbonden overal ter wereld in de afgelopen jaren één van de vele instrumenten van de super multinationals geworden zijn.

De, in het beste geval nationaal georganiseerde vakbonden lijken vooral als taak te hebben om kleinere landelijk georganiseerde bedrijven onder de knoet te houden terwijl internationaal georganiseerde bedrijven telkens de dans ontspringen.

Zij (multinationals) denken in termen van schaalvergroting terwijl ze er alles aan doen om de vakbonden territoriaal zo beperkt mogelijk te houden.
Of is het toeval dat de socialistische vakbond vorig jaar zijn metaalafdeling (gedeeltelijk) heeft opgesplitst volgens de regio’s van ons land.

Door het vele lobbywerk bij politici van ultra-liberale en nationalistische strekking slagen zij er in om wat eens een eendrachtig en machtige organisatie was te reduceren tot niet meer dan marionetten op het door hen geregisseerde wereldtoneel.

Geniaal , zo winnen ze immers altijd – hun bedrijf komt nooit als geheel onder druk te staan het is immers multi-nationaal gestructureerd terwijl landelijk georganiseerde concurrenten van hen bij stakingsacties bvb steeds de volle syndicale druk te verwerken krijgen.
Met andere woorden, de dikwijls nog familiale kleinere bedrijven,niet meer dan lastige luizen in hun dikke pels krijgen het dubbel zo moeilijk en kunnen bijgevolg de concurrentie niet langer aan.
Met de lastige luizen uit de weg ligt de weg open om nog meer hun wil op te dringen, ze zijn immers oppermachtig geworden.

Wat nog erger is, ze zetten zo tot hun eigen profijt de arbeiders en loontrekkende die in dienstverband voor hen tewerkgesteld zijn in de verschillende landen/regios tegen elkaar op, ze worden als het ware verplicht tegen elkaar op te bieden met als pasmunt hun loon en arbeidsvoorwaarden.

Ze kunnen daar maar enkel in slagen door de vakbonden op te splitsen in steeds kleinere en dus machtelozere afdelingen.

Het lijkt er ook steeds meer op dat de vakbonden almaar minder tegengas geven bij de doelstellingen van het grote katitaal en hun de macht bijgevolg almaar onbetekenender wordt.

Vakbonden zouden juist multinationaal moeten worden en alle stromingen naar het regionalisme ten sterkste afwijzen.

Het Federaal ABVV-FGTB heeft

Het Federaal ABVV-FGTB heeft al meerdere malen gereageerd tegen een splisting van sociale zekerheid, werk etc.

De metaal centrale is gesplist en ook weer niet.
Is wat meer dan wit-zwart. Dus ...

Wat betreft multi nationals zijn het vooral de staten en naties die iets zouden kunnen doen.

Maar er is geen enkele staat die kiest voor de mensen.

En de mensen kiezen voor rechse meederheidspartijen.

Maar de mensen worden misleid door propaganda van partijen. Terwijl een partij bestaat uit leden en ideologie wordt een partij meer en meer 1 man shows van voorzitters.