Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden maken zich ernstige zorgen over regeringsvorming

Vakbonden maken zich ernstige zorgen over regeringsvorming

BRUSSEL -- De vakbonden kijken de aanslepende regeringsvorming met groeiende bezorgdheid aan. “Ons veel geprezen federaal en sociaal model staat onder druk”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw over de aanhoudende communautaire spanningen. Maar ook de oranje-blauwe deelakkoorden over de sociaal-economische kwesties kunnen de vakbonden niet bekoren.

Morgen, woensdag liggen de verkiezingen van 10 juni 150 dagen achter de rug. Omdat vandaag ook de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) haar jaarlijkse loonrapport presenteerde, riepen de twee vakbonden ABVV en ACV de pers bij elkaar om nog eens hun gemeenschappelijke prioriteiten op te sommen. De vakbonden kijken tegen een toekomstige regering aan die niet van plan lijkt zich veel aan te trekken van de regels van het sociaal overleg.

Het oranje-blauwe voorstel om de vermeende loonkosthandicap van 2 % weg te werken door aan de sociale partners te vragen om in hun cao's voortaan rekening te houden met de belastingsverlaging, kan alvast op weinig applaus rekenen. “Onaanvaardbaar”, reageert Claude Rolin, algemeen secretaris van het ACV. “Het rapport van de CRB laat zien dat de loonkostafwijking met de buurlanden in 2006 daalde tot 1,2 en in 2008 zal die verder dalen tot 0,4 %. Die cijfers houden dan nog geen rekening met de fiscale maatregelen.”

Als er al een handicap is, moet die volgens de vakbonden op een ander terrein gezocht worden. “Er is een handicap op vlak van vorming. De werkgevers beloofden 1,9 procent. Het werd 1,12 procent. Ook op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling hinkt België achterop”, zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV.

Loonsverhogingen blijven ook nodig om de stijgende levensduurte op te vangen, meent ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. “We hebben de laatste tijd veel contact met de basis en overal horen we dezelfde klacht: wonen, energie en voedsel worden te duur.” Het ABVV wil daar iets aan doen door maximumprijzen in te voeren voor gas en electriciteit. “De voorstellen liggen klaar in het parlement. Waarom worden ze geblokkeerd?” vraagt Rudy De Leeuw zich af.

De vakbonden berekenden dat de loonkostcorrectie van oranje-blauw 2,6 miljard euro zou kosten. “We mogen de budgetaire uitdagingen toch niet onderschatten. Hoe krijgen we dan nog het budget in orde?”, vraagt Luc Cortebeeck zich af. Volgens de vakbonden verergert de notionele intrestaftrek de situatie. Door die nieuwe fiscale gunstmaatregel leverde de vennootschapsbelasting 940 miljoen euro minder inkomsten op voor de overheid. “De werknemers dreigen twee keer de factuur te moeten betalen. De eerste keer omdat ze hun lonen moeten matigen om de hoge winsten veilig te stellen. De tweede keer omdat de overheid steeds minder inkomsten heeft waardoor er gesnoeid moet worden in de openbare diensten en sociale uitgaven”, zegt Anne Demelenne.

Door die precaire budgetaire toestand zien de vakbonden donkere wolken schuiven boven de welvaartsaanpassing van de uitkeringen. Met de vorige regering kwamen zij overeen dat de sociale partners zich om de twee jaar mogen buigen over de verdeling van de beschikbare enveloppe. De vakbonden willen dat systeem behouden. “Wij willen er ook zeker van zijn dat ook de uitkeringen van de werklozen aangepast wordt. Nu horen we signalen dat ze de uitkeringen van langdurig werklozen willen herleiden tot een minimum. We gaan toch niet terug keren naar het systeem van openbare onderstand?”, zegt Rudy De Leeuw.

Maar hoe kijken de vakbonden dan aan tegen de communautaire spanningen die de regeringsvorming al maanden verlammen. Het was, hoe kan het ook anders, een buitenlandse journaliste (van de satellietnieuwszender France 24) die die vraag stelde. “De instabiliteit is een slecht signaal voor de internationale instellingen en de buitenlandse bedrijven in België en dat zal ook gevolgen hebben voor de werknemers”, vreest Luc Cortebeeck. Volgens Claude Rolin geven de vakbonden met hun persconferentie het signaal dat het ook anders kan. “Wij vertegenwoordigen 3 miljoen werknemers aan beide kanten van de taalgrens en spreken met één stem. Je kan nog geen sigarettenblaadje tussen onze standpunten schuiven.”

Ondanks hun grote bezorgdheid komen er voorlopig geen grote mobilisaties. Het ABVV wil op 16 november wel 1000 militanten samenbrengen om hen te informeren over de situatie. Volgens Luc Cortebeeck zal het ACV haar standput toelichten op een aantal congressen van afdelingen en centrales die de komende weken op de agenda staan.

Schoenmaker blijft bij uw leest!

Dat de vakbonden zich opwinden over het neoliberale karakter van oranje-blauw is een goede zaak, maar voor mij mag het protest nog wat luider.
Het is echter niet te begrijpen dat zij zich nu opwerpen als de grote verdedigers van België alsof de solidariteit en de welvaartstaat het einde van dit land niet zouden overleven!
Ik maak mij trouwens sterk dat heel wat leden van de vakbonden (ik ben er één van) het niet eens zijn met de syndicale strijd voor België.
Wij moeten onze sociale rechten verdedigen of het nu in een Belgische of Vlaamse context is.

Belgische context is niet gelijk aan Vlaamse context

Akkoord dat de voornaamste taak van de vakbonden is: de sociaal-economische rechten van de mensen verdedigen. Maar precies daarom is het belangrijk dat ze hun stem laten horen over communautaire kwesties.

Het maakt wel degelijk veel uit of we onze rechten in een Vlaamse of Belgische context moeten verdedigen. Er bestaat geen twijfel over dat dit in de Vlaamse context een pak moeilijker zal gaan.

  • Splitsing van België betekent splitsing van de vakbonden, en dus ook verzwakte vakbonden.
  • Splitsing van België betekent concurrentie tussen Vlaamse en Waalse werknemers. Als lonen en arbeidsvoorwaarden in Wallonië naar beneden gaan, dan zal het Vlaamse patronaat hetzelfde eisen, omdat de 'concurrentiepositie' t.o.v. Wallonië dan in gevaar komt. En omgekeerd. Gevolg: een spiraal van sociale afbraak.

Wat mij betreft mogen de vakbonden hun stem heel wat luider laten horen.

*"Splitsing van België

*"Splitsing van België betekent splitsing van de vakbonden, en dus ook verzwakte vakbonden. "*

Verzwakt in welke zin? Zijn de Nederlandse en Vlaamse vakbonden verenigd? Kan Wallonië zich dan niet beter verbinden met de Franse vakbonden ipv. de Vlaamse? Enz...

*"Splitsing van België betekent concurrentie tussen Vlaamse en Waalse werknemers. Als lonen en arbeidsvoorwaarden in Wallonië naar beneden gaan, dan zal het Vlaamse patronaat hetzelfde eisen, omdat de 'concurrentiepositie' t.o.v. Wallonië dan in gevaar komt. En omgekeerd. Gevolg: een spiraal van sociale afbraak."*

Een splitsing kan evengoed tot concurrentie tussen de werkgevers leiden. En ik dacht dat we nu met een ruim aanbod aan open vacatures zaten in Vlaanderen die echter niet worden opgevuld vanuit het zuiden... Dus uw logica gaat helemaal niet op.

Vlaanderen heeft alle belang aan een sterkere Waalse regio maar helaas is dit niet mogelijk in de Belgische constructie.

"Verzwakt in welke zin? Zijn

"Verzwakt in welke zin? Zijn de Nederlandse en Vlaamse vakbonden verenigd? Kan Wallonië zich dan niet beter verbinden met de Franse vakbonden ipv. de Vlaamse? Enz...

De sociale afbraak wordt op Europees niveau georganiseerd. Daarom moeten vakbonden zich inderdaad over de landsgrenzen verenigen. Gelukkig worden hoe langer hoe meer stapjes in die richting gezet. Waarom Waalse vakbonden bij Frankrijk moeten aansluiten, en Vlaamse vakbonden bij Nederland ontgaat me volledig. Vakbonden in gans Europa hebben met dezelfde multinationale werkgevers te maken, dus liever één sterk Europees vakbondsfront. Splitsen in Vlaamse en Waalse vakbonden is dus een stap in de verkeerde richting.

"Een splitsing kan evengoed tot concurrentie tussen de werkgevers leiden."

Hier ga ik niet mee akkoord. Aan de kant van de werkgevers speelt een heel andere logica. Bedrijven staan hoe dan ook in concurrentie met elkaar, of ze in hetzelfde land gevestigd zijn of niet doet hier niet ter zake. Grote bedrijven opereren meer en meer over landgrenzen heen. Op welke manier zou een splitsing van België de concurrentie tussen bedrijven als pakweg VW en Volvo vergroten? Helemaal niet.

(a) sociale zekerheid

Zolang een sociale zekerheid niet op Europese basis kan geregeld worden is het op één na beste niveau dat van het nationale.

Opsplitsingen leiden naar een sociale onzekerheid.