Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zwarte pieten op vrtnieuws.net

Zwarte pieten op vrtnieuws.net

citaat vrtnieuws.net op wo 21/11/07

"De hoofdrolspelers in de regeringsvorming blijven het CDh van Joëlle Milquet en de N-VA van Bart De Wever. Afhankelijk van de bron wordt de zwarte piet naar de ene of de andere doorgespeeld.

Vooral de Franstalige christendemocraten zouden moeilijk doen en tegenstrijdige signalen geven."

Afhankelijk van de bron ligt CDh of N-VA dwars, maar vooral de Franstalige christendemocraten zouden moeilijk doen? Wat zegt de VRT nu eigenlijk? Dat ze vooral vertrouwen op de bronnen die CDh de schuld geven van het niet lukken van de regeringsvorming? En dat ze daarmee zichzelf in vraag stellen?

Ik verwacht haast de plechtige mededeling: "Als Vlaams medium geven we bij voorkeur de schuld aan het CDh van Joëlle Milquet".

Kaartspel

Politiek is een spel, een wedstrijd tussen strategen, een thriller en een soap. In dat artikel kom je niet eens meer te weten waarover het gaat. Er is alleen dat magische woord 'staatshervorming'.

Hitchcock noemde dat een 'macguffin', een object waar alle personages in een film jacht op maken maar waarvan we nooit te weten komen wat het juist is en op het eind van de film zijn we zelfs vergeten dat het er ooit was. In een spionagefilm zijn het geheime documenten, in Pulp Fiction een vreemd koffertje en in de formatiesoap is het de staatshervorming.

Hitchcock haalde dat woord MacGuffin uit een Britse grap: "Een man in de trein vraagt aan zijn overbuur: wat zit er in die vreemde koffer. Een MacGuffin, antwoordt de andere man. Wat is dat? Een apparaat dat dient om leeuwen te vangen in de Schotse highlands. Euh, maar er zitten toch geen leeuwen in Schotland? Ah bon, dan zal het toch geen macguffin zijn."

Thrillers moeten niet ergens over gaan om onderhoudend te zijn. Bij politiek is dat toch net een beetje anders. Bij het einde van deze film zouden we wel eens raar kunnen opkijken.

De VRT is de Vlaamse omroep

De VRT is de Vlaamse omroep en het is de logica zelf dat zij vooral rapporteren vanuit Vlaamse invalspunten en op basis van voornamelijk Vlaamse bronnen. Al eens naar de RTBF gekeken? Dat is heel andere koek. Dat is géén berichtgeving meer maar pure politieke propaganda door de journalisten zelf.

ei

Dankewel jo voor je bijdrage, zo kunnen wij ook ons ei weer kwijt.
Niks zo gemakkelijk om actueel met binnenlandse politiek te scoren : je zegt het toverwoord BHV en krijgt direct mandenvol mails terug.
Zo ook met Joëlle en Bart : het zijn de symbooldossiers (uitvindsel van die andere Bart uit Mechelen, ook het Charlerloi aan de Dijle genoemd) én de antagonisten van de regeringsvorming geworden.
Mensen houden het graag simpel zoals in de strips van Suske en Wiske (zie daarom ook het gebruik van beeldspraak zoals daar is vette vissen, dikke biefstukken ...).
Eigenlijk is er echter de laatste weken bitter weinig veranderd : na het kinderspel van Reynders, de korte verschijning van koninklijk bricoleur Dehaene is Leterme een eerste maal gestruikeld; koninklijk bemiddelaar Van Rompuy heeft toen voor een eerste keer alles op een rijtje gezet : oranje-blauw ok; BHV moet kunnen; staatshervorming op de lange baan want geen 2/3.
Na weken schaduwspel bleek dit onverteerbaar voor het kartel (dus voor NV-A); de koning doet er een schepje bij : twéé koninklijke bemiddelaars (uiteraard broerderlijk communautair) zullen eigenlijk bij dezelfde nota Van Rompuy-Milquet uitkomen; onderwijl zweeft Leterme (nog altijd gedoodverfde formateur) als een wat stuurloos projectiel rond in de contreiën van de Wetstraat en ieder stelt zich de vraag : hoe gaat die nog landen ?
Terug een gokje ? als onverbeterlijke optimist denk ik : hij zal landen (al was het in de wetenschap dat zijn geestelijke voorvader van 2000 jaar geleden een 3e val niet heeft overleefd)
De grootste kunst zal er voor BDW in bestaan uit te leggen dat een sprotje een dikke, vette vis is
(maar we kennen Bart, hij is een meester als geen ander in de plastische taal).
In Wallonië is de figuur van het jaar zeker een vrouw; de keuze is moeilijk : Henin - Houard of Milquet (ik zou er ook niet uit geraken)
Geef toe dit alles leest als een strip van Suske en Wiske (mag ook Kiekeboe zijn).
Voor de grote mensen is er goed nieuws en slecht nieuws (zoals alle psychologen adviseren maar beginnen met het slechte zeker) :
wie gaat al dat puin ruimen na meer dan een half jaar (want we zijn nog niet bezig) mediagebeuk en politieke (ouder en kinder) mishandeling ?
En het goede nieuws ? Rond de staatshervorming kan oranje-blauw (nog) niks onherstelbaars aanrichten (1).
Het geeft diegenen die nog echt geloven in solidariteit en samenwerking de kans om het dossier België wat meer uit werken.
Als het stof van de hysterie is gaan liggen, de hese kreten van de krantenkoppen zijn verstomt, en de politici hun Sint-Vitus dans hebben beëindigd.

(1) ook dat bleek een rode draad doorheen de (nu) 160 dagen : hoe het resultaat (want omwille van verschillende data van verkiezingen federaal en regionaal) uiterst moeilijk gelegde kaarten door de (altijd gelijk hebbende) kiezer verder uit te werken.
Daarin waren een paar feiten van de laatste dagen zeer verhelderend :
1) Prof. Bruno De Wever laat weten dat Vlaanderen de verfranste rand moet loslaten. En een duidelijk signaal me dunkt (en voor heel wat Vlamingen waarschijnlijk een zéér koude douche) :
niet BHV is hét dossier( wel de bliksemafleider dus), wel de staatshervorming
2) en (weer toevallig) terzelfdertijd vanuit de MR (ook opgemerkt dat de Open VLD zich zeer koest heeft gehouden - al content dat ze mogen meedoen want de schade is daar al erg genoeg) : wij willen we meestappen in het dossier van de fiscale autonomie (waar anders, want daar zijn liberalen nu eenmaal specialist in).
Twee proefballonnetjes (eerder grote groene -mogen ook rode zijn - vakbondsballonnen op een betoging vind ik) die door Milquet met én welgemikte pijl zijn doorprikt.
Maar toch : ook Houard en Henin hebben hun verdiensten.

vis

Als ze nog een vette vis willen bovenhalen, gaan onze christendemocraten die geestelijke voorvader van 2000 jaar geleden nog hard nodig hebben. De zee is leeg. De quota zijn al bovengehaald. BHV is in mootjes gehakt en de mythische staatshervorming is al lange tijd niet meer gezien.

Wat ik me intussen afvraag, of een zwakker België wel zo gunstig is voor Vlaanderen? Hoe de netten (=staatsstructuren) er later ook zullen uitzien, er zal altijd gevaren (=gewerkt) moeten worden. Misschien kunnen de heren en dames geëngageerde politici daar eens een voorbeeld geven. Hoe gaan we ervoor zorgen dat vissers volgend jaar weer kunnen vissen? En dat parlementsleden hun werk kunnen doen?

Jo

Gepost door Jo
21.11.2007