Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Een scheiding op z'n Belgisch"

"Een scheiding op z'n Belgisch"

Ik had niet gedacht dat ik, vanuit Argentinië, over België zou bloggen, maar ik kon er niet aan ontsnappen. Clarín, de grootste en meest gerespecteerde krant van Argentinië, publiceerde vorige week een artikeltje over België en daarin wordt nogal wat onzin verteld over ons land. De teneur is simpel en bizar: de Belgen gaan uit elkaar, want er is maar één klein partijtje dat nog toekomst ziet in België.

‘Un divorcio a la belga’, een scheiding op z’n Belgisch, is de veelbelovende titel van het artikeltje dat ene Gustavo Sierra, journalist van Clarín, onlangs wist neer te pennen. Of de man in kwestie ooit in België is geweest, is niet duidelijk maar veel kennis van zaken blijkt Gustavo – Gus of Guga voor de vrienden, want hier in Argentinië worden alle namen verkort – niet te hebben.

Het begint goed want Gus kondigt prompt aan dat de Belgen op scheiden staan en de klok daarmee 200 jaar terugdraaien. Als ik niet dagelijks het nieuws over België zou lezen via Internet, zou ik zowaar in paniek slaan en meteen de ambassade bellen. Gelukkig weet ik beter en kan ik rustig verder lezen zonder mijn hoofd te moeten buigen over de prangende vraag welke nationaliteit ik in de toekomst moet aannemen. Blijf ik Belg? Moet ik Vlaming worden? Mag ik kiezen? Of – o horror – word ik een Nederlander? De Vlaamse nationaliteit zie ik alvast niet zitten, want Vlamingen zijn slecht, zo leert Clarín mij.

U moet immers weten dat gedurende 150 jaar de arme Vlamingen werden onderhouden door de rijke Franstaligen, die zulks nooit vervelend vonden. Maar nu de situatie omgekeerd is, staat het land op springen, want de Vlaming – zowat ’s werelds grootste egoïst – wil geen euro meer geven aan die arme Franstaligen die nochtans eeuwenlang hun rijkdom met plezier deelden met het onderontwikkelde volk in het noorden des lands. Als ik niet beter zou weten, dan zou ik beschaamd worden om Vlaming te zijn. Nu vind ik dat sowieso niet iets om trots op te zijn – ik ben niet zo’n Bart De Wever – maar indien het verhaal van Gus zou kloppen, dan zou ik me uit solidariteit meteen tot Waal laten naturaliseren. Gesteld dat zoiets mogelijk zou zijn, uiteraard.

Gelukkig is er nog hoop, want in België is er nog één partij die blijft strijden voor de eenheid van het land. Ja, het is net Asterix die in dat ene dorpje leefde waar de Romeinen maar geen vat op konden krijgen. En u raadt nooit welke partij de Asterix van België is. Enkel de Franstalige socialisten willen nog de eenheid van het land. Dat klinkt mooi voor de PS, maar Elio di Rupo voelt zich allicht flink in zijn gat gebeten (excusez le mot) als hij de omschrijving leest van de PS: een klein partijtje. Alle andere partijen zijn al helemaal gewonnen voor een scheiding à la Tsjechoslovakije. Vreedzaam, maar kordaat.

De absolute boeman is overigens Yves Leterme die hier wordt opgevoerd als de man die de Franstaligen te dom noemde om Nederlands te leren. Meteen na die uitspraak beslisten de Franstaligen zich af te splitsen en zich bij Frankrijk aan te sluiten. Behalve de PS dan, natuurlijk. Vreemd dat ik dat nooit heb gelezen op vrtnieuws.net, standaard.be of demorgen.be. Noch op Indymedia. Ja, dat Yves Leterme een kwal is die de domme uitspraken aan elkaar rijgt, dat had ik inmiddels al begrepen. Maar die luide Waalse schreeuw om het land te splitsen en zich onder de voogdij van Sarkozy te plaatsen, is me helemaal ontgaan.

Kortom, beste Gus, je mag dan wel voor de meest gerespecteerde krant van Argentinië werken, maar je artikel is je reinste onzin. Ik was overigens van plan om Gus daarover te mailen, maar ik laat het hem liever via deze weg weten. Als iemand zich alsnog geroepen voelt om Gus uit te leggen waar het allemaal over gaat, stuur hem dan gerust eens een mailtje, hij heeft dat graag: gsierra@clarin.com.

en omgekeerd

Wat ik mij dan afvraag... zou zo'n Argentijn in België ook op dezelfde manier glimlachen met alle onzin die in onze kranten over zijn land verschijnt? Uiteindelijk heb je hier ook journalisten buitenland die over landen schrijven waar ze nooit geweest zijn of waar ze nooit een boek over lazen. En hun mosterd halen ze bij de zelfde persagentschappen.

Ik heb wel wat dingen

Ik heb wel wat dingen gelezen in de Belgische media naar aanleiding van de verkiezingen in Argentinië en het viel me reuze mee. Foutjes, ja. Maar klinkklare onzin, dat heb ik niet gelezen.

Wat een crap is met dat

Wat een crap is met dat hier, de Walen hebben nooit geld aan ons gegeven en zullen dat ook nooit doen, een prachtig voorbeeld van een foutieve oorzaak gevolg conclusie, het is niet omdat zij vroeger rijker waren dat zij geld aan ons hebben gegeven.
Je mag anders gerust de bewijzen proberen vinden? Die zijn er in de verste verten niet, ze hebben nooit geld aan ons gegeven, zoals Platel ooit mooi zei: Vanaf dat Wallonië één cent aan Vlaanderen moet betalen is het gedaan met België.

België vanuit Argentinië

Weeral blijkt dat de buitenlandse media helemaal geen idee hebben van België, laat staan van Vlaamse standpunten. Al moeten we toegeven dat wij het hen niet gemakkelijk maken. Is het niet mogelijk dat Vlaanderen dagelijks de standpunten van de Vlaamse pers in een paar vreemde talen verspreid onder buitenlandse correspondenten?

Ik herinner mij die affaire met de raad van Europa: de mensen krijgen alleen de franstalige standpunten voorgeschoteld. Moet Vlaanderen hier niet echt een inspanning doen?

Vlaming worden? Hoe kan je dat worden als je dat al bent?

Als mens maken we in eerste instantie deel uit van een gezin. We worden binnen een 'kring' geboren. Je wordt ergens geboren, in een omgeving, in een gemeenschap van mensen. Niets verkeerds mee.

Hier in Vlaanderen, behoren we tot de Vlaamse gemeenschap. Je spreekt Nederlands, je hebt je dialect of tussentaal, de gewoontes,...er is niets verkeerds mee. Meer nog, je hoeft er niet bepaald fier op te zijn. Je bent hier niet uniek als individu wat taal betreft, want je deelt deze met andere. Samen vorm je gemeenschap, een taalgroep. Vlaming zijn heeft niets te maken met etniciteit, maar met de gemeenschap waarbinnen je geboren wordt (even goed een Koerd of iemand anders). Je kan er zelfs niet tegen zijn. Want dan ben je tegen het feit dat je hier geboren bent. Dit klinkt misschien even etnisch, maar als je het nuchter bekijkt dan zie je dat je geboren wordt als Vlaming of iemand uit een Vlaamse gemeenschap. Belg wordt je schriftelijk. Maar wie wordt er tweetalig geboren bij wijze van spreke? Niemand! Het is gekend dat kinderen altijd een bepaalde taal eerst onder de knie proberen te krijgen (en goed zullen kennen), de tweede of meerdere talen zijn minder.

Vlaming zijn afdoen als rechts, conservatief, per definitie verwaarloosbaar enfin..swat negativiteit ten top, is eigenlijk het burgeschap ontkennen van een gemeenschap. Een kleurrijke gemeenschap, zoals Vlaanderen.

Als hier Koerden worden geboren/ wonen, als hier Franstaligen wonen, dan zijn zij integraal deel van die Vlaamse gemeenschap. Dit vraagt het evidente respect van de taal van die gemeenschap te leren, je moet mij niet gaan vertellen dat er ergens op de wereld ook maar één land is, waar je je niet moet aanpassen als je je vestigt.

Jouw taal of mijn taal, honey?

Citaat: "Je moet mij niet gaan vertellen dat er ergens op de wereld ook maar één land is, waar je je niet moet aanpassen als je je vestigt."

... In vele landen kan je als westerling terecht met Engels, Frans, Spaans, Portugees, omdat het nog altijd de taal is van (voormalige) bezetters ... .

'Topadola' wordt zelfs op school niet aangeleerd, van in de kleutelklas is het Engels, terwijl Topadola wél de taal is die zowat vijf miljoen mensen in het oosten van Uganda dagelijks met elkaar spreken.

Van mij mag je het Nederlands best verdedigen, maar doe dat dan in het kader van het recht op een eigen moedertaal (en een eigen dialect!) en niet uit een taalpurisme dat het zeer moeilijk heeft met psychologische grenzen. Een beetje vriendelijkheid en goede wil van beide zijden maakt het veel vlotter en aangenamer. Merci!

Clarin is niet de meest gerespecteerd krant van Argentinië

Ik begrijp jouw reactie want ik ben in Argentinië, Buenos Aires geboren en nu woon ik in België. Mijn schoonfamilie kreeg in 2001-2002 ook de meest ontgerustend nieuws van mijn land van afkomst.
Toch heb je groot gelijk, de meeste artikelen die Clarin i.v.m buitenlaandse zaken publiceert zijn zielig.

Ten eerste wees gerust: Clarin is misschien de best-seller van de Argentijnse kranten maar zeker en vast niet de meest gerespecteerd tussen hen.
La Nacion is wel verkelijkbaar met De Morgen of De Staandaard.
Clarin is een populaire krant, die wordt overaal gelezen. Persoonlijk vind ik Clarin nogal onbetrouwbaar maar gemakkelijk leesbaar. Zeer waarschijnlijk aantrekkelijker ook voor verstandige mensen die weinig aandacht aan de qualiteit van de informatie stellen.
Kortom, Clarin is de krant van het volk.

Note: Sorry voor mijn Nederlands, ik moet nog veel leren.

Tomas

Gepost door Tomas
17.12.2007