Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz in beroep tegen veroordeling

Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz in beroep tegen veroordeling

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz van de Arabisch Europese Liga (AEL) vrijdag veroordeeld tot een jaar cel voor hun aandeel in de rellen in Borgerhout eind 2002. “Deze zaak was vanaf het begin helemaal gepolitiseerd. Denk aan de uitspraken van Verhofstadt en Duquesne in het parlement. Nu krijgen we ook nog eens een politieke uitspraak”, zegt Karim Hassoun, de voorzitter van AEL. De twee veroordeelden gaan zeker in beroep.

Eind 2002 werd de 27-jarige Mohamed Achrak vermoord in Borgerhout. Kort daarna braken er rellen uit. De rechter oordeelde dat Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz hun groot moreel gezag hadden moeten gebruiken om de gemoederen te bedaren. Zij worden alle twee veroordeeld tot één jaar cel. De derde beschuldigde Youssef Rahimi wordt vrijgesproken. “De rechtbank mikt duidelijk op de twee toenmalige kopstukken van AEL. Enkel en alleen door hun aanwezigheid zouden zij de gemoederen hebben opgehitst. Blijkbaar worden er hen niet eens concrete zaken aangewreven”, zegt de huidige voorzitter van AEL Karim Hassoun.

Hassoun was zelf ook aanwezig op die bewuste avond. “Toen ik me kenbaar maakte als bestuurslid van AEL hebben ze me doorgelaten om mee te helpen de jongeren te kalmeren. Dat is ook precies wat we gedaan hebben.”

Bij AEL zijn ze geschrokken van de uitspraak. “Als je voor de rechtbank wordt gedaagd, hoop je toch op een objectieve benadering, op een justitie die zich niet laat beïnvloeden door politieke stemmingmakerij”, zegt Hassoun. “Deze zaak was al vanaf het begin volledig gepolitiseerd. Verhofstadt kondigde de arrestatie van Dyab aan in het parlement en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Duquesne zei zelfs: 'als de huidige wetten niet volstaan tegen AEL, moeten we er nieuwe uitvinden'. Ook de uitspraak van de rechter is politiek geïnspireerd." Hassoun kondigt aan dat de twee veroordeelden zeker in beroep gaan. "Dyab en Ahmed worden veroordeeld omdat ze hun mond durfden open doen. Als we dat laten passeren, zitten we niet ver meer van een dictatuur.”

Dyab Abou Jahjah woont momenteel in Libanon en kon het proces niet bijwonen.

gemoederen bedaren en rechtspraak

De beklaagden hebben de gemoederen bedaard en worden toch gestraft.Knoop daar maar een touw aan vast.Het lukte niet bij Roberto D'orazio en anderen,maar in het huidig racistisch klimaat lukt het voorlopig wel tegen andersgekleurden van wie er notabene een mens vermoordt werd. Groot gelijk van in beroep te gaan.De scheefspraak is in niets veranderd sinds mijn kindertijd.Mijn vroegere onderwijzer heeft er mee te maken gehad,mijn grootvader aan moeders kant.Ze hadden ook het recht aan hun kant maar niet de rechtbank.Vandaar dat mijn ouders het altijd hadden over de geldbank ipv de rechtbank.

"AEL"- PROCES - STRAFWETBOEK: "ARTIKEL 66§4"...

"AEL"-PROCES - DE RECHTER ALS "HOER"...

In de ochtend(21/12/07)was ik aanwezig op de uitspraak van het vonnis in de "zaak AEL".Het besneeuwde nieuwe "Vlinderpaleis" lag er sprookjesachtig bij.Hier wordt duur "recht gesproken!" in Antwerpen.De naam Dyab Abou Jahjah blijft de media lokken. Dezelfde media die vijf jaar geleden schaamteloos deelnamen aan de grootste racistische hetze in België sinds voor en in WOII de joodse bevolking opgejaagd werd.Ook door de Antwerpse politie.Men leert hier traag bij...Het "progressief" en "onafhankelijk dagblad" "De Morgen" van Yves Desmet was een "kwaliteitsvolle" speler qua desinformatie,rechtstreeks gevoed van uit de Staatsveiligheid.Zij halen nu hun gram.Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz worden in een politiek proces veroordeeld tot één jaar cel effectief.De derde beklaagde,Youssef Rahimi,destijds penningmeester van de AEL,werd vrijgesproken.

Let even op:de gewelddadige crimineel Bart Debie,ex politiecommissaris en in zijn "werk" beschermd door de huidige Antwerpse hoofdcommissaris Serge Muyters (zie proces Debie)kreeg een tijd geleden een voorwaardelijke straf.Hij is nu "veiligheidsspecialist" en Antwerps gemeenteraadlid van het Vlaams Belang.Hij werd voorwaardelijk veroordeeld wegens de mishandeling van een onschuldige Turkse familie op het commissariaat (met fysieke letsels),vervalsing van processen verbaal,verduistering van een lap-top,enz...Zijn ex collega's noemen hem "Bartje penalty",omdat hij zo leuk tegen het hoofd van gearesteerden schopte met zijn "bottines".De Procureur ging in beroep. Hij riskeert nu vier jaar effectief en ontzetting uit zijn rechten.In eerste aanleg kreeg hij echter van deze Antwerpse correctionele rechtbank een voorwaardelijke straf...

Ik ben bevriend met Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz en ben daar trots op.Ik was met hen verkiezingskandidaat op de lijst "Resist",als toenmalig Antwerps Districtraadslid. Ik stapte uit de fractie van "Groen!"en uit die partij toen bleek dat ook zij intern meer dan opportunistisch - zelfs racistisch -reageerden op "de rellen op de Turnhoutse baan" en op de AEL als zelforganisatie van Marokkaanse jongeren.De enige die met mij intern weerwerk leverde was de huidige Borgerhoutse District schepen Fatima Bali.Een vrouw van Marokkaanse Berber afkomst,uit een arbeidersgezin,die wegens die achtergrond door de groene "intelectuele top",zo als huidig "Groen!" voorzitter Mieke Vogels, geminacht werd.

"DA KRAPUL !!!"

Dyab en Jahjah worden dus veroordeeld tot één jaar cel.Voor wie Antwerpen niet kent als extreem rechts nest, enkele reacties op de site van "Gazet van Antwerpen", vlak na het bekend maken van het vonnis,vrijdag voormiddag.

Ene Johan V.H. uit Edegem: "Levenslang moesten ze da krapul geve!!!". J.J. uit Malle:"En steek dat crapuul maar eens een jaar in de HEL VAN TANGER idp van een luxehotel hier in België.Ze zullen daar wel een toontje lager zingen !".

Wie vandaag in de volks café's gaat luisteren,weet waarom deze "Metropool" zo "gastvrij" heet...

Vijf jaar geleden werd van uit àlle burgerlijke politieke partijen, àlle media, politiediensten, staatsveiligheid en van uit het Parlement een racistische beerput geopend.Die beerput staat nog steeds open en stinkt nu van uit het "Vlinderpaleis".

STRAFBARE FEITEN ? NIET NODIG!

De veroordeling van Dyab en Ahmed tot één jaar cel is niet alleen "politiek geïnspireerd", maar ook racistisch van aard. Vermits beide AEL voormannen van zo wat niets beschuldigd konden worden, behalve dat ze het recht op vrije meningsuiting ook op straat toepasten,werd een wetsartikel van onder het stof gehaald dat Procureur Björn Backx soelaas boodt.Het is art.66§4 van het Strafwetboek van...1886. Het is een art.dat ingevoerd werd om stakende Waalse mijnwerkers,glasblazers én hun leiding aan te pakken. Het was het vroege begin van de georganiseerde arbeidersbeweging. Een emancipatie beweging met zelforganisaties, zoals "spaarkassen" als voorloper van de mutualiteiten.

Dit art.66§4 komt er op neer dat men veroordeeld kan worden zonder iets gedaan te hebben, behalve in het openbaar zijn/haar menig te zeggen.De Procureur had dit snel door.Hij zei:"Het is niet nodig dat er strafbare feiten zijn gepleegd.Je moet héél art. 66§4 lezen".En inderdaad,als daders zijn strafbaar:"(...)zij die,hetzij door woorden in openbare bijeenkomsten of plaatsen gesproken(...)het plegen van het feit rechtstreeks hebben uitgelokt(...)zelfs voor het geval dat die aanzetting zonder gevolg is gebleven"...

MEDIA DIE "KNIPPEN".

"Gesproken","uitgelokt","zelfs zonder gevolg...".Behalve twee wankele politie getuigen tegen de AEL,waarvan één van Arabische afkomst,zijn er vele getuigen en bewijzen voor de kalmerende invloed die Dyab,Ahmed en andere AEL verantwoordelijken bewust uitoefenden. Zelfs van corpschef Luk Laminne (in Humo)die op de Turnhoutsebaan neus aan neus stond met Dyab Abou Jahjah en die als getuige van de verdediging geweigerd werd door de rechtbank.Ook via vele (toevallige)) beelden en geluidsopnamen van de media,die zoals deze van de VRT-TV,slechts maanden na de "rellen" getoond zijn.Daarvoor "knipten" ze deze handig uit het nieuws.Vervalsing van de werkelijkheid door journalisten met een "beroepskaart" die de bek vol hebben over "deontologie",maar in de praktijk de "hoeren" zijn van de heersende politci. Ik was jaren beroepsjournalist voor linkse media. Het enige leuke aan die kaart was de gratis toegang er mee in de Antwerpse Zoo...In ruil voor nu en dan een kiekje van gorilla Gust in de krant.

Ik was bij "rellen op de Turnhoutsebaan" aanwezig en tijdens vele andere momenten in die periode.Ik volgde de massaal bijgewoonde meetings van de AEL. Deze "Liga" sprak en spreekt millitante allochtone jongeren - meisjes en jongens - sterk aan,omdat ze niet bedelt,niet vraagt,maar eisen stelt en trots is.(Jonge vrouwen spelen er een belangrijke rol in.De "progressieve witten" die zich hier druk maken om vrouwenrechten, raad ik "een bad" in deze wereld aan,inplaats van zich betutelend druk te maken van op een veilige afstand...)

Deze "rellen op de Turnhoutsebaan" waren alles in acht genomen,terecht woedende maar beheerste manifestaties en in de racistische sfeer van toen en nu meer dan begrijpelijk.Sommige "doop rituelen" van "witte" universiteit studenten zorgen voor meer "overlast".Dat zijn dan wel "die van ons"...

"EENHEIDSWORST" OF TROTS ?

De AEL is een bevrijdingsbeweging die deels haar inspiratie haalt uit die van zwart Amerika,met de filosofie van Malcolm X en "Black Panther".Een zelfzekere,trotse beweging uit de zestiger jaren die een alternatief gaf voor deze van dominee Maarten Luther King."Black Panther" werd moordend vervolgd door de CIA. Luther King kreeg de Nobelprijs.In het racistische Antwerpen bestaat de maximale toegeving van de stedelijke overheid er in een maaltijd met "frieten en couscous" te subsidiëren,als "eenheidsworst" en als poging tot assimilatie.Het verbod op hoofddoekjes is een discriminerend voorbeeld. Dyab, Ahmed en de AEL weigeren deze assimilatie,het cultureel,religieus en politiek "verdwijnen" van de identiteit.Integratie ja,assimilatie neen.Daarom,om racistische en politieke redenen,moeten alle sporen van deze beweging kapot gemaakt worden.Zoals "Black Panther" letterlijk door de CIA uitgemoord werd.En voor een dergelijke strategie van het politieke beleid laten Procureur en Rechter zich slaafs gebruiken, als "hoeren" van de heersende politiek in een Vlaanderen waar racisme "bon ton" is.De onafhankelijke rechtspraak negerend, zoals vijf jaar geleden de scheiding der machten door premier Verhofstadt in het Parlement verkracht werd,toen hij in het halfrond voor de TV camera's de arrestatie van Dyab Abou Jahjah eiste.

Ik ben geen "allochtoon uit Allochtonië",maar ik ben al mijn hele leven "anders",zoals ook Tom Lanoye en velen op hun terrein bewust zijn van hun "anders" zijn.De politieke en racistische uitspraak ,door de Correctionele rechter,houdt een gevaar in voor allen die niet wensen te "assimileren", tot "eenheidsworst" gekneedt te worden.

SOLIDARITEIT OPBOUWEN.

Karim Hassoun,voorzitter van de AEL,zegt dat men in beroep gaat tegen dit niet te slikken vonnis.Het is broodnodig dat rond dit politieke en racistische proces snel een brede,militante solidariteit beweging tot stand komt met de AEL.

Koen Calliauw.

(De vernieuwde website van de AEL: http://belgium.arabeuropean.org/)

censur bij De Morgen

al dire maal gecensureerd hier:

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/111634/2007/1...

mag je dit niet schrijven:

"'de redactie van de morgen ook meegedaan heeft aan de hetze tegen de ael en men dat niet moet vergeten,

zie de zogezegde onderzoeksjournalistiek van ann de graaf", "

en dan opeens

Farce

Ik heb het proces zelf gevolgd in de rechtbank,... Moet zeggen,...gans dit proces is een farce...om de AEL als groepering te kunnen aanvallen,en voor een groepering zijn "leiders"nodig.Veroordeel deze op basis van artikel 66 uit het Strafwetboek,om je vonnis te motiveren,en voor we het weten, kan Justitie elke "hinderlijke" sociale beweging beginnen aanpakken,... Begin van het einde van de "democratie",... Justitie moest het schaamrood op de wangen krijgen,...

@Guido:
(Mocht bij de gratie van De Morgen ook blijven staan)

Zie ook:

Nog van tijdens het proces:

http://www.indymedia.be/en/node/25096

Als vrijwilliger van Indymedia.be

Als vrijwilliger van Indymedia.be wil ik graag mijn bijdrage leveren aan deze discussie. Ik probeer niet iemands mening over te nemen, maar zelf een mening te vormen uit alles wat ik gehoord en gezien heb. Dit beeld is niet volledig, maar wat ik oprecht kan zeggen is het volgende.

Dyab Abou Jahjah en de AEL hebben het integratie-debat niet vergemakkelijkt. Zij hebben gelijk om voor de rechten van minderheden op te komen, maar zij hebben de plicht om daarbij de wettelijke standaarden te hanteren.

De vraag is of Dyab Abou Jahjah en de AEL die wettelijke standaarden overtreden hebben. Ik kan hier geen uitspraken over doen. Wel is het zo dat zij in de periode daarvoor meermaals de grenzen van de provocatie hebben opgezocht en zich ook hebben laten provoceren door anderen.

De moslimgemeenschap voelde zich niet vertegenwoordigd door AEL. AEL heeft ook niet getracht eenheid te brengen binnen de moslimgemeenschap. AEL was geen stichtend voorbeeld voor moslimjongeren. In een klimaat dat al bijzonder moeilijk was, hebben moslims het niet gemakkelijker gekregen door het optreden van de AEL.

De AEL kan een nieuwe start nemen, maar zij zullen nog wel een tijdlang met dit gegeven blijven worstelen.

Andere moslimvertegenwoordigers hebben een verzoenende rol op zich moeten nemen. Ik spreek zelf over midden-Limburg en ik kan beamen dat ook hier soms spanningen zijn. Maar hier zijn ook bijzonder veel goede inspanningen gedaan om het samenleven van alle bevolkingsgroepen zo gewoon mogelijk te laten gebeuren.

Ik kan dus geen uitspraken doen of een veroordeling in dit proces terecht of onterecht is. Wat ik wel duidelijk weet, is dat het geen zin heeft om te provoceren of om in te gaan op provocaties die geen eerlijke dialoog voor ogen hebben.

In Beringen werd het suikerfeest opengesteld voor niet-moslims. Ik weet dat in Antwerpen ook organisaties bruggen willen bouwen. Laten we vooral hen de aandacht geven die ze verdienen!

Vrijwilliger Indymedia

Beste Jo,

Het staat iederéén vrij om al dan niet akkoord te gaan met de AEL en bepaalde kritieken zullen soms ook terecht zijn maar je moet verder kijken dan dat je neus lang is.

Als de rechter geen rekening houdt met de talrijke getuigenverklaringen die aantonen dat Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz niemand hebben aangezet tot het vernielen van auto's en het ingooien van uitstalramen, dan kan hij morgen ook de bestuursleden van iedere aktiegroep, milieuvereniging of vakbond op basis van de 'getuigenverklaringen' van Vlaams Blok militanten of sympathisanten laten vervolgen.

hahaha

klik nog eens op bovenstaande link nr DM,
alle reacties weg(misschien staan ze er straks terug wel? :p )

acties en vrije meningsuiting

Wie een actie of betoging wil organiseren, vraagt hiervoor best een goedkeuring aan de overheid. Dit is zo gebeurd bij alle Stille Marsen en bij alle acties en betogingen waar ik ooit aan deelgenomen heb. Als de overheid een goedkeuring geeft, kunnen afspraken gemaakt worden over de veiligheid. Het recht op vrije meningsuiting staat op gelijke hoogte met het recht op veiligheid. Wie de veiligheid van anderen in gevaar brengt, verzwakt daarmee zijn eigen positie.

Het recht om veilig te betogen, betekent dat de overheid instaat voor de veiligheid van de betogers en van omstaanders en derden. De consequentie is dat bijvoorbeeld ook het Vlaams Belang moet kunnen betogen. De rechten van een mening zijn hier niet anders dan die van een andere mening. Maar er mag niet opgeroepen worden om te ageren tegen een andere groep.

De rechtspraak heeft hier mijn inziens geen grenzen verlegt, maar grenzen toegepast. Een effectieve gevangenisstraf van een jaar is een zware uitspraak, maar er is beroep mogelijk. Ik vind het positief dat Abou Jahjah zichzelf zal komen verdedigen. Het is te hopen dat hij en AEL dit sereen kunnen doen.

Hey Jo,

Hey Jo,

Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz zijn helemaal niet veroordeeld omdat ze een betoging, of een tegenbetoging, zouden hebben georganiseerd zonder daar toestemming voor te vragen! Er zijn rellen ontstaan na de moord op Mohammed Achrak. Die rellen zijn niet 'georganiseerd' door AEL. Dat wordt hen ook helemaal niet ten laste gelegd.

In de talrijke opiniestukken over het proces op deze site wordt haarfijn uitgelegd wat de inzet van deze veroordeling wél is. Daar wordt m.i. ook duidelijk dat wat iemand nu precies vindt van de stijl van het AEL er in deze weinig toe doet.

Vlaams Blok

Men zou zich beter eens beginnen afvragen waarom Vahecke, Dewinter en consoorten nog nooit veroordeeld zijn op basis vd wet waarop sommige mensen vd AEL zijn veroordeeld.

Zie hun verboden betoging in Brussel en hun oproepen om gemeenteraden in BHV te verstoren en zie riepen daar OPENLIJK voor op deden geen bal om de gemoederen te bedaren, integendeel,

zegt veel over het gerecht in Antwerpen...