Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Comité I bevestigt: België wou landgenoot uitleveren aan Turkije

Comité I bevestigt: België wou landgenoot uitleveren aan Turkije

BRUSSEL -- Het jaarrapport van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, bevestigt dat België geheel in tegenspraak met de regels van het recht een plan uitdokterde om één van zijn burgers, Bahar Kimyongür, uit te leveren aan Turkije. Dat schrijft Le Soir.

Het was een machiavellistisch plan, zei een lid van de staatsveiligheid aan het Comité I. Op 26 april 2006 bogen 25 magistraten en vertegenwoordigers van Justitie, Binnenlandse zaken en de premier zich over het lot van Bahar Kimyongür, een sympathisant van de Turkse organisatie DHKP-C. Kimyongür werd door de rechtbank van Brugge veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Een vonnis dat door het Hof van Cassatie vernietigd werd. Het hof van beroep van Antwerpen velt een nieuw vonnis op 7 februari.

België wil van Kimyongür af en de aanwezigen op de vergadering van 26 april 2006 broeden op een plan om hem op te pakken of uit te leveren aan Turkije dat een internationaal uitleveringsbevel heeft uitgevaardigd. Een dergelijke uitlevering is illegaal. Kimyongür is immers een Belg. Hij werd hier geboren en heeft de Belgische nationaliteit. Turkije vraagt de uitlevering omdat Kimyongür tijdens een toespraak in het EU-parlement te Brussel van de ex-minister van buitenlandse zaken van Turkije Ismaël Cem heeft verstoord. Op de vergadering wordt even verwezen naar het proces-verbaal dat werd opgesteld voor “een affiche voor de woning waarop vermeld werd dat USA naar de gevangenis moest worden gestuurd”, maar dat dossier weegt niet zwaar genoeg, werpt het federaal parket op.

De aanwezigen op de vergadering hopen Kimyongür dan maar uit te leveren via een omwegje. De inlichtingendiensten hebben vernomen dat Kimyongür van plan was om naar een muziekfestival in Nederland te gaan. “Er zal door OA3 en het Federaal Parket contact opgenomen worden met de Nederlandse autoriteiten, teneinde hen te wijzen op de eventuele aanwezigheid van Kimyongür in Nederland en de mogelijkheid betrokkene aan te houden op basis van de interpolseining van de Turkse autoriteiten ter fine van voorlopige aanhouding met het oog op zijn uitlevering naar Turkije.” Zo staat het in het PV van de vergadering.

Zo gebeurde het ook. De auto van Kimyongür werd tegengehouden door de Nederlandse politie. Kimyongür werd aangehouden. Pas twee maanden later werd hij vrijgelaten nadat zijn uitlevering geweigerd werd.

De operatie roept vragen op, schrijft het Comité I in haar jaarrapport. De toenmalige minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft altijd het bestaan van de operatie ontkend. Het rapport geeft haar nu ongelijk. Een parlementair deba tover de zaak kwam er nooit. Le Soir citeert daarover MR-senatrice Christine Defraigne: “Anne-Marie Lizin (PS), toen de voorzitster van de senaat, heeft nooit een commissie willen samen roepen over dit onderwerp.”

Archief:
Alle artikels over deze zaak

democratie

Van democratie gesproken.Het België van de 21ste eeuw lijkt steeds meer op een anti-democratische constructie waarbij leugens en bedrog de hoofdtoon voeren om het doel te bereiken.

Tags