Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Biobrandstof is nadelig voor voedselprijs en milieu"

"Biobrandstof is nadelig voor voedselprijs en milieu"

Velt-directeur Jan Vannoppen pleit voor minder vleesconsumptie, hekelt de speculatie op voedingsmiddelen en pleit voor een eco-actief landbouwmodel. Beweren dat biobrandstof nog maar twee procent van het Europese areaal inneemt en niet weegt op de voedselprijzen is volgens Vannoppen al te gemakkelijk. De Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze geeft een stem aan ecologische consumenten en zou in Vlaanderen en Nederland twaalfduizend leden tellen.

mil.jpg

PeoriaPhoto, (flickr.com)

Dit is exact wat veel

Dit is exact wat veel sceptici al van in het begin beweerden, toen alle zweverige ecologisten in biodiesel nog de heilige graal zagen. Intussen zijn hun ogen gelukkig ook open gegaan. Met de huidige auto's fossiele brandstoffen vervangen door biobrandstoffen gaat simpelweg niet. Volgens mij de beste oplossing is simpelweg kleinere en lichtere auto's maken. De meeste mensen zitten vrijwel altijd alleen in de auto, daarvoor zou een éénpersoonsauto ideaal zijn. Als dan metaal nog waar mogelijk door kunststof vervangen wordt om het gewicht te beperken moet het technisch gezien niet al te moeilijk zijn het verbruik tot een liter per honderd kilometer terug te brengen. Wat mij betreft mag de olie gerust nog wat duurder worden, dat zal nieuwe technologische ontwikkelingen alleen maar aanmoedigen.

Duurdere olie voor de eenpersoonsauto?

Die eenpersoonsauto die je beschrijft, had men al uitgevonden net voor de Tweede Wereldoorlog geloof ik. Dat bleek uit een reportage op Nederland 3 van maanden geleden. Investeringen bleven -mede door het uitbreken van de oorlog- uit. Ecologisten worden al (te) snel zweverig genoemd. Sinds Al Gore zijn film gebeurt dat al heel wat minder. Duurdere olie vind ik verantwoord, zolang het groeiend aantal kansarmen er niet de dupe van wordt.

De bijen die niet meer werken voor verspilling.

De imkers hebben het vastgesteld (na het uitvliegen van de voorbije warme dagen)

"Bijensterfte erger dan opwarming aarde"

Dertig tot veertig procent van de honingbijen in de bijenkasten van de Gentse universiteit blijkt in de winter te zijn doodgegaan als gevolg van de virusziekten. Aan de Amerikaanse westkust is afgelopen drie seizoenen naar schatting zestig procent van de commerciële bijenkolonies weggevaagd, aan de oostkust zelfs zeventig procent.

Haarlems dagblad

Toenemende wereldbevolking,grilliger klimaat(landbouwproductie),blijvende(toenemende)armoede en als toemaatje helpers van ons eco systeem die het vertikken?
Wie blijft geloven in de zeepbel van het kapitalisme is gezien.
Voor we het weten zijn er geen consumenten meer om de carrousel in beweging te houden.
Een ander wereld is mogelijk.
Ja moet;opnieuw beginnen.

Leo

Biobrandstoffen veroorzaken juist meer CO2-uitstoot

Het grootschalige gebruik van biobrandstoffen beperkt niet de uitstoot van kooldioxyde, zoals bedoeld, maar vergroot die juist. Dit schrijven Amerikaanse wetenschappers in twee artikelen in het digitale weekblad Science Express.
Op zich is het gebruik van biobrandstoffen niet verkeerd, vinden de onderzoekers. Biobrandstoffen zijn op zich goed voor een lagere uitstoot van CO2 dan fossiele brandstoffen. Maar het grootschalige gebruik van biobrandstoffen kent een aantal bijkomende problemen, die de remedie erger dreigen te maken dan de kwaal, zo stellen ze.
Door de sterke inzet op biobrandstoffen van dit moment worden grote arealen land extra - naast het gewone landbouwareaal - in cultuur gebracht. Met name in Brazilië, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten worden grote gebieden met voorheen (natuur)graslanden, bos en oerwoud ingezet voor de teelt van mais, palmolie of anders grondstoffen voor biobrandstoffen.
Door de ontginning en het intensievere gebruik van deze gronden wordt extra CO2 de lucht in geblazen. Daarbij wordt door het gebruik van de betreffende gronden ook meer geploegd en kunstmest gebruikt, wat ook goed is voor extra CO2-uitstoot. Volgens de onderzoekers dreigt hierdoor binnen dertig jaar de CO2-emissie zelfs te verdubbelen en bestaat het risico dat de aarde bijna 170 jaar lang met deze nu nog goeddeels vermijdbare gevolgen blijft zitten. Volgens de onderzoekers is het dus goed om nu de bakens te verzetten, nu het nog kan, en in te zetten op andere energiebronnen.
[Agrarisch Dagblad]

Einstein? en bijen!

De gevolgen kunnen dramatisch zijn: de landbouw is grotendeels afhankelijk van bijen, die ervoor zorgen dat gewassen worden bevrucht.

Albert Einstein zou ooit hebben gezegd, dat als de bijen verdwijnen, dat de mensheid dan nog maar 4 jaar te leven heeft.