Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Analyse] Beurscrisis stapje richting andere mondialisering. Enkele overwegingen bij een bewogen week

[Analyse] Beurscrisis stapje richting andere mondialisering. Enkele overwegingen bij een bewogen week

Er vloeide een beetje bloed op de beurs deze week. De wereldwijde zenuwachtigheid was, eventjes toch, groot. Bij beleggers die dreigen geld te verliezen, maar ook breder: vertraagt de wereldeconomie, en wat zal dat betekenen? Wij geloven dat het een stapje in de richting van een andere mondialisering wordt.

beurs.jpg

foto: flickr.com

De beurs is de markt waar eigendomsbewijzen van bedrijven - aandelen - verkocht en gekocht worden. Om toegelaten te worden op die specifieke markt moeten bedrijven wel informatie en transparantie verschaffen zodat de beleggers met meer kennis van zaken kunnen kopen en verkopen. De beurs zorgt dus voor meer transparantie, en voor grote liquiditeit: aandelen kunnen gekocht en verkocht met de snelheid van het licht.

Wat deze week gebeurde, was dat de waarde van de ondernemingen die op beurzen te koop worden aangeboden, daalde. Veel mensen willen hun aandelen in die ondernemingen verkopen omdat ze denken dat de prijs nog verder zal dalen, en omdat ze dergelijk verlies willen voorkomen door te verkopen. Als veel meer mensen willen verkopen dan kopen, dalen de prijzen.

Daar speelt een zelfversterkend bijna blind mechanisme: veel beleggers - vooral institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars - verkopen automatisch als de waarde van een aandeel onder een bepaald bedrag zakt. In die zin kunnen computerprogramma’s economische verschijnselen blindweg versterken. Om die reden is in het verleden ook soms de beurs gewoon stilgelegd. Omdat men weet dat de markt op bepaalde momenten irrationeel en/of automatisch reageert. De kudde dreigt op zo’n momenten de stad onder de voet te lopen.

Waarom dalen de prijzen van de aandelen?
Wel, de waarde van een aandeel houdt verband met de winstgevendheid van de betrokken onderneming. Op de korte termijn omdat een deel van die winst wordt uitbetaald aan de aandeelhouders - dat is het dividend - en een hoog dividend maakt een aandeel aantrekkelijk. Ook de verwachting dat een onderneming zo goed bezig is dat ze op de lange termijn eveneens veel winst zal genereren, verhoogt de aantrekkelijkheid van dat aandeel, en dus de prijs ervan. De voorbije vijftien jaar hebben de ondernemingen het over het algemeen goed gedaan, ze hebben veel winst gemaakt, en dus zijn ook de aandelen enorm gestegen.

De redelijk kalme Belgische beurs zag de gemiddelde waarde van zijn aandelen met 350% stijgen op 15 jaar tijd. Eind 2007 lag de Bel20-index van de voornaamste beursgenoteerde ondernemingen nog op 4500; in 1991 lag hij op 1000. Dat kapitaal goed rendeerde, zag je anderzijds ook aan het feit dat het aandeel van het inkomen uit kapitaal in het nationaal inkomen steeg. Terwijl het arbeidsdeel – de som van alle inkomens verdiend met werken - zakte. In België daalde dat arbeidsdeel van 69% van het nationaal inkomen in 1980 naar de huidige 63%. Die tendens merken we in alle rijke landen. Vraag is hoelang ze nog doorgaat. (Een van de verklaringen daarvoor is dat door de mondialisering – en dus de opname van China, India en vele andere landen - het aantal mensen dat zijn arbeid aanbiedt in de kapitalistische wereldeconomie, verviervoudigd is. Die nieuwe werkers hebben niet zoveel geld meegebracht. En dus is de verhouding tussen kapitaal en arbeid gewijzigd. En zoals dat gaat op markten: wat overvloediger wordt aangeboden – vooral lager geschoolde arbeid – daarvan daalt de prijs. Dat is de zware lange termijn tendens die de daling van het arbeidsdeel mede verklaart.)
Als de Bel-20 ondertussen naar 3500 is gezakt, is dat een forse hap uit de winst, maar er blijft natuurlijk nog altijd veel van over.

Waarom wordt verwacht dat ondernemingen minder winst zullen maken ?
Omdat de VS in een recessie dreigen te belanden. Lange tijd werd gedacht dat dit niet zoveel zou uitmaken omdat de wereldeconomie ondertussen met China, India en de EU verschillende motoren heeft. Toch blijft de VS zo’n grote economie dat daar op de beurs nu toch weer anders over gedacht wordt. Alle grote economische blokken zijn in meer of mindere mate afhankelijk van hun export naar de VS. Als die export vermindert, knaagt dat aan hun afzetmogelijkheden, en betekent dit mogelijks een zekere overcapaciteit. En minder winst. Tragere groei. Minder banen.

Die impact van de VS is in verhouding ook iets groter dan de omvang van hun economie omdat de Amerikanen zich de voorbije decennia echt als de grote consumenten van de wereld hebben gedragen. Ze werden door de buitenwereld betaald om boven hun stand te leven. Ze leenden bij wijze van spreken geld om hun sokken te kopen, en die leningen gingen ze aan met als waarborg hun aandelen en hun huizen. Zo lang de prijzen van de huizen blijven stijgen, behoud je een dekking voor je lening. Gaat het de andere richting uit, dan kom je onder meer druk te staan. Kwam daarbij dat veel mensen huizen gekocht met bizarre hypotheekleningen.

Wat was er aan de hand met die hypotheekleningen in de VS?
Heel wat van die leningen werden op een nogal bedrieglijke manier verpatst aan mensen die eigenlijk zo’n lening niet aankonden, maar vaak staken de leningen zo in elkaar dat pas na een tijdje duidelijk werd hoeveel de betrokkenen eigenlijk zouden moeten afbetalen. Het is een staaltje van gekke deregulering. Of van een naïef geloof in de “soevereiniteit van de consument”, de capaciteit van alle mensen - werkelijk alle mensen - om zelfstandig en verstandig te beslissen op de markt, ook al zijn er bijzonder weinig regels over wat er mag en niet mag worden verkocht.

Kwam daar nog bij dat veel van die slechte hypotheekleningen door de financiële wizards, op zoek naar snelle winst, verpakt werden in uiterst complexe afgeleide producten, waardoor het na een paar bewerkingen precies leek alsof je met die afgeleiden interessante beleggingen deed. Die ondoorzichtigheid gold blijkbaar zelfs voor de grootste financiële instellingen ter wereld zoals de Citibank, die daardoor enorme verliezen boekten. Of werden die slachtoffer van hun hebzucht zoals Het Laatste Nieuws deze week opperde? Zeker, sommige financiële speelvogels zijn rijker geworden van dit spel maar grote banken die meegegaan zijn in dat spel betalen nu de rekening. Greed is good, gold in de yuppietijd. Nu weten we ook dat hebzucht blind maakt.

Zo blind dat in Groot-Brittannië de staat de bank Northern Rock niet alleen met 50 miljard dollar ter hulp moest snellen, om een “run” van de klanten op de bank te beletten – het vertrouwen was zo zoek dat iedereen tegelijk zijn geld opvroeg - maar nu zelfs die bank zal moeten nationaliseren. VS-Topbanken zoals Merril Lynch en Citibank hadden zo’n zware verliezen dat ze gered moesten door worden door zogenaamde soevereine beleggingsfondsen die beheerd worden door buitenlandse staten zoals China, of Arabische Golfstaten die nu groot-aandeelhouders zijn geworden van de Amerikaanse kapitalistische kroonjuwelen.

De verliezen van de banken installeerden ook groot wederzijds wantrouwen tussen banken omdat niemand weet welke bank in welke papieren zit. Daarom geven ze elkaar minder makkelijk krediet. Gevolg: krediet is schaarser en dat weegt op het vermogen van bedrijven om te investeren.

Kortom, dit is een schoolvoorbeeld van hoe een gebrek aan regels een zeepbel op de huizenmarkt heeft doen ontstaan. De reden is onder meer dat de financiële autoriteiten in de VS te dicht bij de financiële sector staan, omdat ze er zelf uit komen, en daardoor te weinig regels opleggen omdat zulks winstmogelijkheden zou beletten. Maar een financiële sector is er natuurlijk niet enkel om winstkansen te bieden aan de financiële speelvogels en speculanten maar om de reële economie te stimuleren en te helpen. En de burgers toegang te geven tot betrouwbare financiering. Niet om hen in bedrieglijke hypotheekleningen te lokken, waardoor ze later uit hun huis moeten worden gezet.

Wat betekent dit gebeuren voor de verhoudingen in de wereld?
Veel van de banken die nu enorme verliezen leiden, werden ten dele opgekocht door investeerders uit de opkomende landen: China, Arabische landen, Zuid-Korea,… Dat is een gevolg van wat al een tijd bezig was: de VS leven boven hun stand, kopen zich blauw, en het zijn vooral de Aziatische landen die daar beter van worden, en grote spaarpotjes opzij zetten. Met dat geld ondersteunen ze nu Westerse banken, door met het kapitaal over de brug te komen waar ze naar snakken door hun zware verliezen. Waar de VS zich een tijdje geleden nog verzetten tegen het opkopen van havens of oliebedrijven door Chinese of Arabische bedrijven, kunnen ze nu niet anders dan aanvaarden dat Citibank en Merryl Lynch ten dele onder buitenlandse controle komen. In 2007 is op of buiten de beurs voor 414 miljard dollar aan VS-bedrijven gekocht door buitenlandse investeerders, volgens onderzoeksbedrijf Thomson Financial.

Eigenlijk eindigt hier de free lunch van de VS: wat ze ook doen, het wordt moeilijk om boven hun stand te blijven leven. Ze hebben dat jarenlang kunnen doen omdat ze over de reservemunt van de wereld beschikten en dus eigenlijk gewoon geld konden drukken dat zomaar als internationaal betaalmiddel werd aanvaard. Nu loopt dat vast. Hun consumptie zal verminderen. Onvermijdelijk.

De drastische verlaging van het intresttarief door de Federal Reserve, de Centrale Bank van de VS, zal dat niet tegenhouden. Die zal wellicht de economische activiteit wat stimuleren, maar het zal tegelijkertijd de waarde van de dollar verder doen zakken, waardoor de internationale koopkracht van de VS daalt, en dus hun vermogen om te buitenlandse producten te consumeren.
Indien de VS de rente niet zo drastisch hadden verlaagd, zou hun economie meer vertragen, en dus ook hun nationaal inkomen. Wat eveneens betekent dat ze minder kunnen consumeren.

Je kan niet blijvend boven je stand leven, ook al heb je de reservemunt van de wereld. Aan die periode en de bereidheid zomaar dollars te aanvaarden, komt stilaan een einde. De VS zullen zeker geen onbelangrijke economie worden maar hun dominantie krijgt zeker een tik. Ze verliezen vat op een aantal van hun grootste financiële instellingen. Hun dollar kan minder kopen, en wordt steeds minder de reservemunt van de wereld. Wie afhankelijk is van het buitenland voor zijn financiering, en zijn energievoorziening, is sowieso minder machtig. Dat ondervond president Bush ook op zijn recente Arabische rondreis: noch in Egypte, en zeker niet in het feodale Saoedi-Arabië, kon hij beginnen preken over de noodzaak van democratie. Wat hij tot voor kort zo graag deed. Eerder moest hij vriendelijk aandringen bij de Saoedi’s om meer olie op te pompen, zodat de prijs ervan wat zakt.

Wat betekent dit alles nu voor Belgen
Wie aandelen heeft, levert wat in van de koerswinst die hij de voorbije jaren geboekt heeft. De lagere consumptie in de VS zal de economische activiteit verminderen. Dat betekent minder inkomensstijging en minder nieuwe banen.

Heeft dit gevolgen voor de toekomst van de mondialisering?
Deze episode doorprikt eens te meer de mythe van de zelfregulerende markt. Het spel met de slechte hypotheekleningen en de afgeleiden, treft niet alleen de economie, maar leidt er ook toe dat heel wat mensen in de VS uit hun huis worden gezet, nu de werkelijke afbetalingtslast van hun hypotheeklening is duidelijk geworden.

Welke lessen worden daaruit getrokken? Presidentskandidate Hillary Clinton stelt alvast voor om de komende negen maanden nog te verbieden dat mensen uit hun huizen worden gezet.Ze wil de komende vijf jaar ook elke verhoging van intresten op die slechte hypotheekleningen te verbieden. Ze pleit dus voor een regulering die de inhoud van al die hypotheekcontracten annuleert.

De Britse premier Gordon Brown ging nog verder in zijn pleidooi voor internationale regulering op financieel-economisch gebied. Op het einde van zijn reis in India en China zei hij deze week “dat het Internationaal Muntfonds (IMF) zich voortaan moet concentreren op de bewaking van het globale economische en financiële systeem. Zijn rol moet zijn om crisissen te voorkomen, niet enkel om de gevolgen ervan te beheersen.” Brown vindt dat “het Fonds daarbij op internationaal niveau met dezelfde onafhankelijkheid als een centrale bank op nationaal vlak moet kunnen optreden.” Lees: als in de VS zich nog eens een crisis met slechte hypotheekleningen dreigt voor te doen, moet het IMF kunnen optreden. Dat is zoveel als een kleine revolutie want tot nu toe had het Fonds alleen maar macht tegenover landen die nood hadden aan geld. Het had dus weinig invloed in de rijke landen, en zeker niet in de VS. Dat de premier van Groot-Brittannië zoiets zegt, is opmerkelijk. Zijn land is immers altijd een van de grote voortrekkers geweest van vrijheid, blijheid op financieel gebied. Dat hij te maken kreeg met de eerste run op een Britse bank in meer dan een eeuw, is daar zeker niet vreemd aan.

Er hangt overigens nog meer verandering de lucht. In een interview dat Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, aan de VRT gaf naar aanleiding van het klimaatplan van de EU zei Barroso woensdag het volgende: “Wij garanderen onze bedrijven dat ze door het klimaatplan niet aan deloyale concurrentie zullen worden blootgesteld. Als bijvoorbeeld een staalbedrijf door ons klimaatplan duurder staal produceert dan regio’s waar geen klimaatplan bestaat, zullen wij de invoer van dat staal bemoeilijken.” Dat is geen letterlijk citaat maar het kwam wel daarop neer: handel zal belemmerd worden in functie van ons milieubeleid. Wellicht komen er dan invoertarieven op klimaatonvriendelijk staal.

Barroso’s woorden passeerden quasi ongezien op Terzake, niemand leek zich de betekenis ervan te realiseren, maar eigenlijk is dat nieuws: het is de eerste keer dat de EU zo duidelijk zegt dat het adagio van de vrije handel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) ondergeschikt is aan het milieubeleid. De WTO zegt immers dat niets de handel onnodig mag belemmeren, en dat betekende doorgaans ook dat nationale milieuregels dat niet mogen doen. Wat Barroso nu zei, is het omgekeerde: we zullen ten behoeve van het milieu de handel belemmeren. Dat daarmee de eigen industrie tegelijk wordt beschermd, is uiteraard meegenomen. Maar het blijft vloeken in de neoliberale kerk.

Het zijn twee voorbeelden die aangeven dat het neoliberalisme – het verfoeien van de staat, en het blinde vertrouwen op de markt – aan een terugtocht is begonnen (zie ook ons boek ‘De stille dood van het neoliberalisme’, Houtekiet, 2007). Het klimaatprobleem en de chaos in de financiële markten kan je nu eenmaal niet met neoliberale recepten bestrijden: de overheid moet hier minstens de bakens uitzetten.

Hetzelfde geldt overigens ook indien men iets wil doen aan de toekomende binnenlandse inkomensongelijkheid die vele landen treft. Het gevoel bij veel mensen in rijke en arme landen dat ze te weinig aan de mondialisering hebben, vreet aan de steun voor het hele project. Dat blijkt overduidelijk uit opiniepeilingen in de rijke landen. Dat zet de politiek onder druk. “De slinger tussen markt en staat gaat de andere richting uit”, zei Pascal Lamy, directeur-generaal van de WTO in de International Herald Tribune van woensdag. “Wat we nodig hebben, is een ideologische mutatie zonder in de val te trappen van het protectionisme.” Lees: we kunnen de mondialisering alleen redden door ze socialer en ecologischer te reguleren. Afwachten wat daarvan terecht komt.


John Vandaele is Redacteur bij MO*
John is ook auteur van o.a. Het recht van rijkste& De stille dood van het neoliberalisme

Bedankt voor de

Bedankt voor de nieuwsanalyse! Dit heb je af en toe eens nodig: een vrij diepgaand overzicht op de laatste ontwikkelingen in de economische wereld!

Enkele bedenkingen en vragen:
Mits de rol van de dollar verminderd als reservemunt, is/wordt de nieuwe reservemunt de euro? Wat zou dit betekenen voor de Europese economie?

Als de VS de macht verliest in de besturen van haar economische kroonjuwelen én afhankelijk is van de import van consumptiegoederen en olie, zit ze dan niet vast in een wurggreep? Indien ja, hoe slaat ze zich hier uit? (militair? innovatie (Silicon Valley...))

In hoeverre kunnen Centrale Banken koersen beïnvloeden zoals nu is gebeurd?

Zou het mogelijk zijn dat we in de vooravond zijn van een beurscrash als in 1929 of is die al bezig?

Zeepbellen

We kunnen een recessie zeer waarschijnlijk niet uit de weg gaan. Al langere tijd waarschuwen deskundigen dat het systeem van speculatie op de aandelenmarkten vroeg of laat ineen moet storten. De steeds verdergaande speculaties hebben allerlei 'zeepbellen' geschapen die achter elkaar uiteenspatten.

Al in de jaren 80 voorspelde Maitreya vanuit Londen dat de beurzen zouden instorten, te beginnen in Japan. Volgens hem is dat echter niet zomaar weer een recessie, maar zijn het de laatste stuiptrekkingen van een systeem dat op de verkeerde principes is gebaseerd.

Het huidige economische systeem zit vol corruptie en ongelijkheid en zal hopelijk tijdig en vakkundig vervangen kunnen worden door een systeem dat rechtvaardigheid brengt gebaseerd op het principe van het delen van de voortbrengselen van de aarde. De economische crisis die nu aan het beginnen is zal des te urgenter de noodzaak aantonen onze economische structuren te hervormen.

Goed artikel. Uitgebreid

Goed artikel. Uitgebreid maar toch met een nog iets te optimistische ondertoon voor wat komen zal. Het zal hard klinken maar volgens mij zitten we aan het einde van een financieel-monetair tijdperk dat pijn zal doen aan al wie al zijn verworvenheden in dit papieren-digitale systeem heeft zitten,zie die nog aan het begin van hun professionele loopbaan zitten en zij die moeten leven van een sociale uitkering. In Europa zullen we nog min of meer gespaard blijven van het ergste (dankzij onze Euro) maar we zullen ook niet ontkomen aan de gevolgen van het crashen van de US$ als wereldreservemunt. Na het sluiten van het goudkraam door Nixon in 1971 (inwisselbaarheid van $ door goud werd opgeheven door te grote uitgaven voor de Viëtnam-oorlog) heeft de FED (VS centrale bank) zodanig veel dollars in het systeem gepompt dat dit fiatgeldsysteem nu in zeer zware problemen is gekomen. De hele uitleg is veel te lang (en vooral saai) maar het komt erop neer dat het verder voortbestaan van de falende $ als wereldreservemunt voor de VS veel belangrijker is dan de meeste beseffen. De oorlog in Irak was rechtstreeks gelinkt aan het feit dat Hoessein olie wou gaan verkopen in €. Hetzelfde fenomeen zien we nu met Iran dat ook olie wilt gaan verkopen in €......

Mooi artikel!

De dollar is gedekt door black gold omdat de dollar met oliehandel geborgd is als ik het goed heb begrepen.
De dollar heeft afgedaan.
De Amero is al gedrukt, de munteenheid van de noord amerikaanse UNIE http://www.deeperwants.com/cul1/homeworlds/journal/archives/photos/amero...
Waar de bevolking nog nooit van gehoord heeft maar die al beslist is door een soort 'schaduw ' regering waaronder de lobbie van de bankiers.
Daarom dat de dollar moet vallen.
Ze creeren een probleem met de dollar en hebben de oplossing al klaar...
Unie van Noord Amerika met de Amero.
Anders zouden de mensen dat niet slikken. Ze willen hun souvereiniteit en voelen niks voor de UNIE.
Ik geloof niet meer in sprookjes..... en zeker niet meer in crashen die niet georchestreerd zijn.
Iran heeft geen nationaal banksysteem en verhandelt momenteel bijna al de olie in andere munten. yen en euro
http://inflandersfields.eu/2007/10/de-amerikanen-betalen-in-2010-met-de....

Money, money, money.....

Ik heb er wat ontstellende lectuur op na geslagen over de dollar en het lijkt mij ook duidelijk dat die binnen korte of middenlange termijn moet vallen.

Helaas volgen andere muntsystemen maar al te dikwijls het slechte voorbeeld van juist de dollar en dus ook de Euro bvb. men drukt gewoon meer geld dan verantwoord is en het geld verliest stelselmatig zijn waarde.
De dollar is er het ergst aan toe maar na de val van de dollar lijkt het dat de euro diezelfde weg opgaat.

Het enige dat waarde vertegenwoordigd zijn zaken die tastbaar zijn, voeding, producten, vastgoed, goud.

Al het geld wat ik niet in de eerst drie moet steken laat ik dan ook vanaf nu omzetten in goud.
De banken doen er echter alles aan om de aanschaf van goud te bemoeilijken, info over de goudkoers en de actuele goudprijs (aankoop/verkoop) is zelfs op het net moeilijk terug te vinden.
Ik daag hier iedereen uit om als geïnteresseerde koper op een betrouwbare manier aan goud te komen.
Het lukt wel maar vooraleer je je goud in handen hebt zal er heel wat tijd voorbijgegaan zijn.
Deze lange wachttijden doen me vermoeden dat de banken geen eigen goudreserves meer hebben.
Door wat is ons geld bij de bank dan nog gedekt als je weet dat een bank met een kredietportefeuille van 100 miljard maar een eigen vermogen meer heeft van 8 miljard!

Ik zou zeggen beste mensen red wat er nog te redden valt en laat geld en aandelen voor wat ze zijn.

Er zullen al dan niet nog

Er zullen al dan niet nog wat oplevingen komen op de beurzen, maar uiteindelijk zullen die instorten en komt de Westerse wereld in een crisis. Volgens Maitreya zullen we hier niet te maken hebben met een dip maar een systematische ineenstorting van het economische systeem die al begon met de Azië-crisis van de jaren tachtig. Het huidige systeem van marktwerking is gebaseerd op een wedijver en hebzucht waarbij het kapitaal steeds meer geconcentreerd raakt in een kleine categorie van de samenleving waardoor elders evenredig hieraan armoede haar opmars doet. Dit veroorzaakt steeds meer onevenwichtigheid en zal uiteindelijk het systeem doen instorten.
De instorting van de beurzen zal een economische crisis teweegbrengen die ons zal dwingen onze prioriteiten te herzien. De eerste prioriteit zal onvermijdelijk moeten zijn de eerste levensvoorwaarden van mensen te respecteren en niet door een onbegrensde marktwerking te laten bepalen. De hulpbronnen van de aarde die als zodanig verkwist worden door de controle van een kleine bovenlaag van de wereld zullen dan wel herverdeeld moeten worden. Alleen zo kan er mogelijk rechtvaardigheid bestaan, ofwel het evenwicht waarin iedereen genoeg heeft, in plaats van het ene leven ten koste van het andere.

Noord-Zuid

'Noord-Zuid: een overlevingsprogramma' was een monidaal concept afkomstig van de commissie Brandt. Men kwam hierin tot de conclusie dat een eerlijke verdeling van de planetaire hulpbronnen de meest betrouwbare weg is tot overleving van de planeet. Die wordt blijkbaar niet tot stand gebracht door de stofzuiger van de beurs. Hoe instabieler de internationale economie is, hoe vatbaarder het weefsel van de mensheid is voor allerlei conflicten.

Barroso

Barroso wordt iets te optimistisch geciteerd. Barroso zei immers ook te zullen wachten tot 2011 alvorens na te gaan of een importheffing op vervuilende industrieën noodzakelijk is, en hij "beloofde" de regels van de WHO in elk geval te zullen respecteren.
Hij speculeert er op dat tegen 2011 globale afspraken gemaakt zijn of in de pijplijn zitten over maatregelen tegen de opwarming van het klimaat, die Europese importheffingen op klimaatonvriendelijke producten overbodig maken.
In functie van de evolutie van die besprekingen zal de EU dan haar eigen beleid daadwerkelijk vastleggen, en meer bepaald zoeken naar een ideale competitieve mix: de bestaande Europese industrieën niet te zwaar treffen met eenzijdige milieumaatregelen enerzijds, voorsprong nemen in "ecologische" spitstechnologieën anderzijds.
Van een Europees beleid dat hoe dan ook de nodige klimaatmaatregelen doordrijft, en maatregelen neemt om dit beleid tegen deloyale concurrentie te beschermen, ook als de globale besprekingen niet of niet voldoende snel opschieten, is geen sprake. Nochtans zou dit een reële optie kunnen zijn, want op andere gebieden is al bewezen dat de Europese markt zo belangrijk is dat globale producenten Europese normen moeten volgen als Europa maar bereid is voor deze normen te vechten.

Ik vind het het artikel

Ik vind het het artikel getuigen van naïef optimisme en oppervlakkigheid.

Het is niet zo dat het neoliberalisme de staat 'verfoeit'; het neoliberalisme is zelfs voor een 'sterke' staat zolang dat in het voordeel is van de eigendom/de bezitters/de bedrijven/de rijken/het kapitaal; wat is hun "minimal state" anders dan een politiestaat.
Ook nu weer: de banken krijgen miljarden toegespeeld. Ik vind dat hemeltergend: terwijl men de werkloze van alle kanten aanpakt en als 'profiteur' voorstelt voor het aalmoesje dat hij/zij krijgt (want meer is het niet vergeleken met dat wat het bedrijfsleven/de banken krijgen), vindt iedereen het blijkbaar normaal dat er nu miljarden belastinggeld gaan naar de banken.
Dit is het (neo)liberalime ten voete uit: privatiseren van de winsten en socialieren van de verliezen.
Horen we nu Dedecker, Verhofstadt, Dewael, etc.???
Hypocriet en onrechtvaardig is het.