Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Oud-Brt-correspondent over vermoorde kinderen in Gaza: "Helaas maar onvermijdelijk"

Oud-Brt-correspondent over vermoorde kinderen in Gaza: "Helaas maar onvermijdelijk"

080305-ilan-gaza.jpg

De 21 maanden oude Salsabeel Abu Jalhoumm stierf na een raketinslag vlakbij haar thuis (foto maanimages)

Oud-Vrt-correspondent Hans Knoop keek de afgelopen dagen met open mond naar de tv-beelden van het Israëlische militaire optreden in Gaza. Israël getuigt hier van een bewonderenswaardige zelfbeheersing, schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard.

De Israëlische operatie kostte de afgelopen dagen het leven van meer dan 100 Palestijnen. Op zaterdag alleen al werden 60 mensen inwoners van de Gaza-strook gedood, het grootste aantal op één dag sinds de start van de tweede intifadah zeven jaar geleden. Volgens de Israëlische mensenrechtenbeweging B'Tselem waren minstens 54 van hen onschuldige burgers die op geen enkele manier betrokken zijn bij de raketaanvallen die volgens Israël de aanleiding zijn voor de gewelddadige raids. Bij die 54 zijn er 25 kinderen.

Internationale reacties komen wat aarzelend, maar blijven niet volledig uit. Zelfs paus Benedictus riep op om respect te hebben voor het leven. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de Israëlische moordpartijen (en in één adem ook de raketaanvallen van Hamas op Israëlische steden).

En het zijn precies die reacties die bij oud-correspondent Hans Knoop (De Telegraaf, Avro en BRT) in het verkeerde keelgat schieten. Hij ontkent de cijfers van B'Tselem, cijfers die trouwens door de persagentschappen AP en AFP. Volgens Knoop zijn er maar 10 mensen omgekomen die niet aan de strijd deelnemen. Een bron geeft hij niet.

“Met de beste (of slechtste!) wil van de wereld kun je het aantal onschuldige slachtoffers dus niet excessief of disproportioneel noemen. Als je rekening houdt met de extreem moeilijke omstandigheden waaronder het Israëlische leger in de dichtst bevolkte regio ter wereld heeft moeten opereren, is het aantal onschuldige burgers dat bij de operatie om het leven is gekomen zelfs bijzonder laag te noemen.”

Dat er toch onschuldige slachtoffers vielen, noemt Knoop “helaas, maar onvermijdelijk”.

“Zeker als je er in de beoordeling rekening mee houdt dat Israël strijdt tegen een terroristische organisatie (en niet tegen een staat of een regulier leger) dat als hoogste doelstelling de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, kun je niet anders dan concluderen dat er van disproportioneel geweld geen sprake is geweest, wel van een bewonderenswaardige zelfbeheersing.”

De joodse journalist Hans Knoop was in de jaren '60 en '70 de correspondent van de VRT in Tel Aviv. Deze kruisvaarder van de Israëlische zaak moest de toenmalige tv-kijkers op een objectieve en correcte manier informeren over de politieke situatie in Israël en Palestina.

evolutie

er is gelukkig enige evolutie in de zienswijze over de Palestijnse toestand van de jaren 60 tot nu (al blijft de onwetendheid en de leugenachtigheid in onze contreiën over Palestina en hetnse Midden-Oosten schrijnend)
de vergelijking hoe Vlaanderen over Zuid-Afrika sprak in die periode is treffend
het heeft lange tijd geduurd voor men in het laatste geval het (enige efficiënte) wapen van de economische boycot heeft boven gehaald
laat ons hopen dat :
1) men ook wat betreft Palestina kan leren uit de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse strijd
2) men wat meer politieke moed kan vinden om ook hier spijkers met koppen te slaan

bewonderenswaardig ???

Tja als die Knoop, het zoveelste staatsterrorisme van Israël met grote militaire middelen(dank u VS en Europa voor de wapens en de centen) een toonbeeld van bewonderenwaardige zelfbeheersing noemt moet ik toch even slikken.Zeker als ik naar de foto van het zoveelste vermoordde kind kijk.De staat Israël is en blijft een apartheidsstaat,gestolen met geweld, met geweld in stand gehouden en met geweld verder uitgebouwd via nieuwe nederzettingen en de bouw van de muur dat Palestijnen waar het even kan nog meer economische schade toebrengt .Gewapende strijd tegen die staat is meer dan ooit gerechtvaardigd.Men heeft hier in 40-45 ook gevochten tegen de duitsers.

Helaas maar onvermijdelijk...

Dank je voor je oprechte opinie Hans.
Hier waren we glad vergeten dat Palestijnse burgers en kinderen minderwaardig zijn. Dat het vermoorden van deze mensen nu eenmaal uit zelfverdediging is en dat men geen omelet maakt zonder eieren te breken.
Gelukkig ben jij er om ons terug op de rails te zetten. Wat zouden we toch zonder jou beginnen.

oud-ambassadeur eist ontslag NRC Handelsblad-journalist

Het is een oud bericht, maar vorig jaar lokte een journalist van NRC Handelsblad een oproep tot zijn ontslag uit. Ik bedoel met dit bericht niet dat Hans Knoop met hem te vergelijken valt, want ik weet weinig over de werkzaamheden van de betrokkenen.

Aan de hand van een waslijst argumenten riep oud-ambassadeur drs J.J. Wijenberg op tot zijn ontslag en besloot het volgende "Hij is geen onafhankelijk kritisch denker en zet vredesactivisten, zoals mij en vele anderen, weg in de hoek van antisemieten. Het is onaanvaardbaar dat de NRC aan iemand met een dergelijke mentaliteit ruimte in haar kolommen biedt. Ten behoeve van de handhaving van de integriteit van Uw krant is mijn dringend advies: verwijder Afshin Ellian als u vaste medewerker.", "In NRC Handelsblad is een kritische dialoog over het karakter en het beleid van het Israëlische regime dringend gewenst", schreef hij. http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/161285/index.h...

christophe

Gepost door christophe
05.03.2008