Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotorepo + interview] 3300 handtekeningen tegen erkenning extreemrechtse studentenvereniging

[Fotorepo + interview] 3300 handtekeningen tegen erkenning extreemrechtse studentenvereniging

GENT -- Binnenkort wordt er beslist of de nationalistische studentenvereniging NSV al dan niet erkend wordt door de Gentse universiteit. Het NSV heeft daarvoor een aanvraag ingediend. Studentenverenigingen willen dat tegengaan met een petitie die de directie moet overtuigen. In het gebouw van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Blandijn, mobiliseerden ze een zestigtal studenten om de petities die ze de weken voordien verzameld hebben, te gaan afgeven aan het rectoraat.

mekka 084.jpg

Aan de hand van verschillende stemrondes besloten ze dat er meer acties komen, waaronder ‘mailbombardementen’. Als het NSV alsnog erkend zou worden, dan zal het Politiek en Filosofisch Konvent –dat overkoepelt de politiek en/of filosofische studentenverenigingen aan de Universiteit - die beslissing aanvechten. Bovendien zal er dan een bredere bewustwordingscampagne gestart worden. Studenten zullen het PFK misschien lamleggen door er weg te blijven en dat kan dan voor media-aandacht zorgen. Maar ze wachten tot de erkenning een feit is alvorens definitieve beslissingen te nemen.

Er werd in de Blandijn door enkelen gepoogd om iedereen naar de betoging van ‘s avonds te krijgen. Aan de hogescholen en universiteiten voerde ook het ALS –Actief Linkse Studenten- de afgelopen weken campagne voor de anti-NSV betoging van vanavond en ze gingen daarbij toen ook in debat met enkele NSV'ers op de universiteit. Er was ook kritiek op de kleinschaligheid van het protest: “We moeten ook de wijken intrekken om de mensen uit te leggen waar het NSV voor staat. En we moeten meer actie voeren en betogen want op die manier hebben we Roeland Raes uit kunnen sluiten.” Verder maakte een student een kritische opmerking over de nadruk die de organisatoren van de petitie leggen op feiten van geweld die het NSV in het verleden pleegde.

Prof. dr. Paul Van Cauwenberge leidt als rector de Universiteit Gent van 2005 tot en met 2009 en nam de petitie beleefd in ontvangst. Hij nam geen standpunt voor of tegen in, en benadrukte dat het besluitvormingsproces moet worden afgewacht. Hij vervulde sinds 1978 verschillende mandaten in de Raad van Bestuur en het Bestuurscollege van de Universiteit Gent. “De studenten moeten beslissen, daarna de sociale raad en het bestuurscollege. Dat kan nog enkele weken duren”, meldt hij. Er waren geen echte incidenten, maar er ontstond wat hilariteit toen iemand aan de inkom van de universiteit ging lopen met de pet van een NSV’er , die prompt de achtervolging inzette.

mekka 082.jpg

Interview met woordvoerder van actie tegen Nationalistisch Studentenverbond

Mede-organisator Tijs Hostyn (foto boven)- voorzitter van de linkse jongerenbeweging Comac-, geeft tekst en uitleg.

Wat maakt deze anti-NSV betoging anders als de andere?
"De actie die wij voeren in Gent tegen de erkenning van de NSV is geen anti-NSV betoging. De anti-NSV betoging vindt later in de avond plaats. Wij proberen vanuit 9 studentenverenigingen de studenten een stem te geven tegen de erkenning van de NSV. We zijn hier ook aardig in geslaagd. Ondertussen hebben we al ruim 3000 handtekeningen opgehaald. Dit deden we in minder dan een week tijd (we begonnen vrijdag met petities ophalen). 3000 handtekeningen is 1/8 van de studenten aan de Ugent. Volgens het ministerie van onderwijs telt de UGent 23.395 studenten in 2007-2008." http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties/eDocs/pdf/30.pdf op p. 16).

Zijn het enkel linkse verenigingen?
"De verenigingen die oproepen om de petitie te ondertekenen en naar de studentenbijeenkomst te komen zijn zelf ook meer dan linkse studentenverenigingen. Het gaat eveneens om filosofische ('t Zal Wel Gaan) en sociaal-maatschappelijke studentenverenigingen (Vluchtelingen Aktie Komitee en Overleg Noord-Zuid)."

Krijgt u voldoende steun van de modale student?
"We krijgen enorm veel steun. Studenten tekenen graag de petitie omdat de NSV een zeer slechte reputatie heeft. Ze zijn gekend voor hun racistische uitspraken en publicaties. Ze zijn eveneens gekend door hun gewelddadige uitspattingen. Dit zullen ze ongetwijfeld vanavond op de NSV en anti-NSV betoging demonstreren."

3.jpg
mekka 052.jpg
mekka 054.jpg
mekka 061.jpg
mekka 066.jpg
mekka 074.jpg
mekka 075.jpg
mekka 076.jpg
mekka 078.jpg
mekka 092.jpg
1.jpg
mekka 091.jpg

links mag betogen, rechts mag betogen! iedereen tevreden

Het is de essentie van de democratie dat iedereen zijn 'ei' kwijt kan. Welnu, zolang alles vreedzaam verloopt heeft iedereen volgens mij het recht zijn mening te uiten.

De één roept op tot klassenstrijd, de andere tot conflictmodel met de Walen. het enige verschil is dat het conflictmodel meer politiek bedoeld is en klassenstrijd op strijd met wapens aan komt.

Ik heb geen reden op met nsv'ers mee te lopen noch om er tegen te betogen. per slot van rekening is het een klassiekertje ...en daarna worden er fietsen en andere rommel gegooid....enfin swat, democratie avant la lettre.

detail

Ik ben in mijn interview vergeten te vragen waar de studenten gewoonlijk hun wapens kopen, bij het Waalse FN, of elders. Maar dat is voor een volgende keer.