Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[NATO Game Over!] Op reportage: Hoe het niet moet

[NATO Game Over!] Op reportage: Hoe het niet moet

Vandaag op stap geweest voor een reportage over NATO-Game over. Het was echt een voorbeeld van hoe het niet moet.
Het begon met het vergeten van GSM.
Dan had ik ook nog het slechte idee om met een nieuw fototoestel op stap te gaan. Dat is een van eerste lessen die ze geven aan fotografen en cameramannen: ga niet op stap met materiaal dat je niet kent. Een fantastisch toestel, zeker weten, maar ik ken het toestel nauwelijks waardoor je nog heel wat aandacht nodig voor het toestel en niet met de reportage.

We besloten om met een groepje van 4 op stap te gaan. Eigenlijk is dat te veel, en dat was het ook. Je kan als (foto) reporter alleen op stap gaan of met twee (iemand die schrijft en iemand die foto's neemt). Maar met vier? Op zich gebeurt het wel meer dat we met een groepje op stap gaan voor een reportage. Maar op een actie als Nato-Game over wordt je door de politie als je in groep loopt onmiddellijk beschouwd als activist.

We waren dan nog niet goed ter plaatse of we werden al tegengehouden door de politie. In plaats van rustig te reageren waren we met zen allen verontwaardigd. Voor ik goed wist stond ik aan de kant met van die plastieken handboeien om. Gelukkig had toch iemand in ons groepje zijn perskaart bij. Alweer zo iets, we weten dat een perskaart (ook een indymedia.be perskaart) bij dergelijk acties het verschil maakt, maar niemand van, ons had ze aan of zichtbaar op zich. Na vijf minuten konden we aan de hand van de perskaart aan de politie duidelijk maken dat we op stap waren om een reportage te maken en jiet om actie te voeren. Dik tegen zijn zin diende de agent die me boeide me dan ook te laten gaan. Het was zo tegen zijn zin, dat hij het vertikte om de boeien weer los te maken.

Na dat incident kwam het er eigenlijk niet meer van om goede foto's te maken. We waren met zen allen geíntimeerd geraakt en durfden ons dus niet al te dicht bij de actie te begeven.

Daar stond ik ik dus, met een nietw toestel dat ik nauwelijks beheerste te staren door een tele-lens om toch iest van de actie in beeld te krijgen. En ik die op alle workshops steeds opnieuw de les van Kappa herhaal: "If your photographs aren't good enough, you're not close enough." en Kappa had groot gelijk.
Vergelijk maar eens:

van Jonas

Van Christophe

en dan wat ik ervan bakte door mijn zoomlens

Later in de namiddag kwamen te weten dat twee bugerjournalisten van indymedia.be er niet zo gemakkelijk waren van afgekomen als wij.
Ze werden opgepakt en pas uren later weer vrij gelaten.

de beste foto van de protestactie

hallo Han,
leuk stukje over je avontuur bij de navo,
grappig ook dat wij jou "slechte"foto al voor het lezen van je stukje al als bureaublad hebben opgeslagen... voor ons een topfoto.. want voor ons ook onze eerste navo actie ... en op jou foto zie je ons op ons heftigste moment, wegrennend voor een politie met te veel testeron (en een paard!) . en ja we deden bijna in ons broek! en o.k. volgende keer met wat meer technische ervaring heb je de rondvliegende worteltjes haarfijn gekliekt.
succes en bedankt.

ja

Ja en houden we ons daar zelf niet aan :-) Sommigen zijn nochtans met hun indymedia-perskaart overal netjes doorgeraakt.

han

Gepost door han
23.03.2008