Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klacht indienen

Klacht indienen

Ook ik was verontwaardigd over het geweld dat de ordediensten tijdens NATO Game tegen ons gebruikten. Om de provocaties en het fysiek geweld van de politie nederig te ondergaan was een stevige brok zelfbeheersing nodig. Van doorwinterde Bomspotters hoorde ik dat het de eerste keer is dat de actievoerders zo hardhandig werden aangepakt.

Ik heb besloten klacht in te dienen bij de politie omdat ze volledig over de schreef ging. Als iedereen die onheus behandeld werd tijdens de actie hetzelfde doet, kunnen we misschien een zelfde machtsvertoon in de toekomst vermijden. Als we niets ondernemen lijkt mij de kans reëel dat ze ons volgend jaar nog harder aanpakken.

Mijn klacht:

“22 maart 2008 (Vanuit de cel in het Justitiepaleis in Brussel)
Net zoals de duizend andere actievoerders die vandaag de NATO kwamen verzegelen, geloof ik dat we recht in onze schoenen staan wanneer we een kleine wetsovertreding begaan om een groter misdrijf te voorkomen. Onze minister van Defensie verklaarde niet zo lang geleden dat ons land in september vier F16 en 140 militairen naar Afghanistan zal sturen. Niet in mijn naam.

Ik heb mij ertoe verbonden op geen enkel moment geweld te gebruiken. De politie deed dat wel. Ik werd door dolgedraaide politiemannen meermaals gestampt en geduwd, hoewel ik geen enkele poging deed om mij zelfs maar te verweren. De plastic boeien werden veel te strak aangespannen, maar vragen om een menswaardige behandeling had geen zin. Hoe meer wij protesteerden hoe groter het leedvermaak van de agenten en de grijnzen van voldoening op hun gelaat. Ik vraag me af hoeveel verder de ordediensten zouden gegaan zijn met hun repressie in afwezigheid van de pers en camera’s.

De agenten die mij sloegen, weigerden hun naam te geven. “Voor u is het meneer, Idioot,” kreeg ik als antwoord. De hoofdcommissaris zei: “Schrijf in uw klacht maar dat ik het was, Vandersmissen.” Waarmee de hoofdcommissaris aantoonde dat hij volledig achter het wangedrag van zijn ondergeschikten stond.

Daarna zaten we uren opgesloten in een geblindeerde politiebus zonder verluchting, nog steeds met de handen op de rug geboeid. De eindbestemming was het Justitiepaleis, waar we in kleine cellen werden ondergebracht. Dat we in totaal acht uur vastgehouden waren zonder naar toilet te mogen gaan of een slok water te krijgen zou weeral ondraaglijk geweest zijn, maar dat was het niet, want de army clowns maakten van ons verblijf achter de tralies een niet te missen After Party.

De politie is een aantal keer haar boekje te buiten gegaan. De intimidaties waren indrukwekkend, maar misten hun doel. Meer dan ervoor ben ik ervan overtuigd dat onze actie legitiem was. De NAVO beraamt plannen die strijdig zijn met het Internationaal Humanitair Recht en het is onze burgerplicht daar iets aan te doen.

Leopold Broers”

Burgerplicht

Dit is het inderdaad. Dank je voor je post.

Ik ben op zeer vreedzame

Ik ben op zeer vreedzame wijze gearresteerd geweest, maar op televisiebeelden heb ik andere dingen gezien! Het is waanzin om onze vredige actie zo hardhandig aan te pakken! Sommige politiemensen waren zeer vriendelijk in het bureau, daarover niet te veel te klagen en aangezien onze spullen niet in beslag genomen werden hadden velen wel nog water (en eten). Het probleem daarmee was dat er geen WC was. Dolgelukkig ben ik dat ik nog vrij vroeg vrijgekomen ben, wat ik anders gedaan was minder fraai geweest.
Ach, blijkbaar (lees ik uit een ander artikel) voelden de flikken zich 'in een hinderlaag gelokt' en kunnen ze niet helemaal om met mensen die geen verzet bieden. Het is blijkbaar ROUTINE om ze hardhandig aan te pakken.

Ik hoop van harte dat je

Ik hoop van harte dat je oproep gehoor krijgt en dat vele actievoerders eveneens klacht zullen indienen. Ik heb de televisiebeelden gezien en ik kan er met mijn verstand niet bij dat ze niet meer opschudding hebben veroorzaakt, behoorlijk onnodig agressief die politiemensen! Eventjes flitse zelfs China, Tienanmen door mn hoofd.. maar dit is toch nog altijd België, niet? Het is al te makkelijk dit met een zucht te laten passeren als het zoveelste fait-divers. Dus, actievoerders, naar mijn gevoel is jullie actievoeren niet écht geslaagd zonder indienen van een klacht, het rapporteren van hoe jullie behandeld werden bij deze vreedzame actie. Chapeau alleszins voor jullie gedrevenheid. Alle respect.

leogargouille

Gepost door leogargouille
25.03.2008