Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Als journalisten bloed ruiken

[Opinie] Als journalisten bloed ruiken

"Dit heb ik mijn 13-jarige ervaring als woordvoerster nog nooit meegemaakt. U hebt mijn naam misbruikt voor uw eigen agenda. Donderdag belde u mij om onze mening te horen over de omstreden staatssecretaris Laloux. Het standpunt dat ik u meedeelde is dat wij ons niet uitspreken over de randkwesties (het al dan niet ontbreken van een kantoor, het gebruik van de tankkaart) omdat wij daarover niet voldoende informatie hebben." Anke Hintjens reageert in een open brief op de verdraaiing van haar woorden in een artikel van Het Nieuwsblad van zaterdag 19 april.

Geachte heer Hermans,

Dit heb ik mijn 13 jarige ervaring als woordvoerster nog nooit meegemaakt. U hebt mijn naam misbruikt voor uw eigen agenda.
Donderdag belde u mij om onze mening te horen over de omstreden staatssecretaris Laloux.
Het standpunt dat ik u meedeelde is dat wij ons niet uitspreken over de randkwesties (het al dan niet ontbreken van een kantoor, het gebruik van de tankkaart) omdat wij daarover niet voldoende informatie hebben.

Wel dat wij een slagkrachtige staatssecretaris wensen en meer middelen voor armoedebestrijding dan voorzien in het regeerakkoord.

Op uw zevende suggestieve vraag in de trant van "is het niet schandalig dat...", "vind u het niet schokkend dat...u nog geen afspraak met de staatssecretaris hebt", antwoordde ik letterlijk dat het niet zo eenvoudig is om een gesprek te regelen met vier druk bezette mensen van drie organisaties (dit soort gesprekken doen wij namelijk steeds samen met onze Waalse zusterorganisatie le Reseau Wallon de lutte contre la pauvreté).

U vroeg me ook of de staatssecretaris een goed beleid voerde. Daarop antwoordde ik dat het nog wat vroeg is om hem te evalueren. Wanneer we dat dan wel zouden doen? Op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen armoede, zullen wij een eerste evaluatie doen. Dat was volgens u wel erg laat. Daarop antwoordde ik dat het wel tijd kost om een beleid uit te voeren.

De manier waarop u mij in het gesprek probeerde straffe uitspraken te ontlokken beviel mij niet. Maar ik hield stand en heb geen uitspraken gedaan die zouden kunnen kaderen in de heersende hetse. Toch hebt u mij, in uw artikel onder de titel "Verenigingen willen niets meer weten van hun omstreden staatssecretaris" straffe uitspraken in de mond gelegd.

Uw tendentieuze verdraaiing van mijn woorden in het artikel van Het Nieuwsblad van zaterdag 19 april, bevestigt me meer in de overtuiging dat als u bloed ruikt u er ook zal vinden en met u enkele van uw collega's.

Hebt u tips over hoe wij, als sociale organisaties, er voor kunnen zorgen dat onze woorden niet misbruikt worden en dat u schrijft waar het werkelijk om gaat, om de verslechterende sociale situatie in België en de strijd daartegen (in plaats van tegen een staatssecretaris)?

Voor u een antwoord geeft op deze vraag hoeft u mij niet meer te bellen.

Wij willen ook graag benadrukken dat Jacinta De Roeck geen woordvoerster is voor de armenverenigingen maar een SP-a medewerkster, gespecialiseerd in de thematiek rond armoede.

Wij hopen dat de nieuwe Staatssecretaris de kans krijgt om snel aan het werk te gaan en dat er snel werk gemaakt wordt van een menswaardige job voor iedereen die kan werken en uitkeringen boven de armoedegrens voor iedereen die niet (meer) kan werken. Er is geen minuut te verliezen.

Anke Hintjens

Woordvoerster Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw