Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zinneke Parade – Zinnode Paradid’H20- Portret van een man omringd door vrouwen.

Zinneke Parade – Zinnode Paradid’H20- Portret van een man omringd door vrouwen.

Benoit, een man uit Luik, komt al maandenlang iedere week naar Brussel om als enige man mee te dansen met zinnode Paradid’H2O. Morgen(31 Mei), zal hij samen met zijn Paradid’H2O companen deelnemen aan de Zinneke Parade.

wijkfeest bewerkt 5.jpg

Benoit staat uiterst links op de foto, genomen tijdens de generale repetitie van Zinnode Paradid’H2O tijdens het wijkfeest in Etterbeek op 18 Mei, bij wijze van generale repetitie voor de Zinneke Parade.

Om de twee jaar brengt de Zinneke Parade scholen, verenigingen en kunstenaars uit verschillende wijken in Brussel samen. Gedurende maanden werken mensen van alle mogelijke afkomsten en leeftijden samen aan een gemeenschappelijk artistiek project in hun wijk. Dit jaar is het weer een Zinnekejaar en de verschillende zinnodes zullen met trots hun spektakel tonen op zaterdag 31 mei.

Dit jaar is Water het thema van de Parade, en zinnode Paradid’H2O uit Etterbeek koos er voor om terug op zoek te gaan naar hun verloren Waterparadijs. In de 19de eeuw werd Etterbeek immers gebouwd op de oevers van de Maalbeek, bron van leven voor de bewoners, en verdween de waterloop uit het zicht en uit het leven van de bewoners. Sindsdien zijn de Etterbeekenaars op zoek naar hun Paradid’H2O. Samen laten ze ons op de Zinneke Parade zien wat er allemaal te beleven valt onder de paveien van hun gemeente. Watergeesten komen tot leven en fluisteren je hun diepste geheimen in het oor en de ritmes van de watergolven zullen je bedelven op de kasseien van de Grote Markt!

indymedia 4.jpg
indymedia 5.jpg

Eén daarvan is Benoit, een man uit Luik die gepassioneerd is door dans. Al maandenlang komt hij iedere dinsdagavond naar Etterbeek om de workshop hedendaagse dans te volgen onder leiding van danseres Lydie Pire. Samen met een achttal meisjes bereidde Benoît als enige man in de groep dansers van Paradid’H2O een ‘vloeibare’ en doortaste choreografie voor.

indymedia 8.jpg

Benoit ( in het midden van de foto) hier tijdens een van de repetities.

indymedia 6.jpg

Het Paradid’H2O project komt op het juiste moment voor Benoit. Hij werkt momenteel halftijds in Luik en heeft daardoor veel tijd die hij kan besteden aan zijn grote passie.

indymedia 7.jpg

Benoit: in het midden.
De dansers maakten naast de choreografie ook hun eigen kostuums.

In 2000 kwam de blonde man uit Luik voor het eerst in contact met de Zinneke Parade. Hij kwam in Brussel kijken naar de parade en was sindsdien op bijna alle Zinnek edities van de partij. Oorspronkelijk had Benoît het idee om een eigen Zinnode op te starten in Luik tot zijn yogalerares, goede vriendin en artisitiek coördinatrice van Paradid’H2O, Silvia Ubieta, hem voorstelde om deel te nemen aan de workshop hedendaagse dans. Benoît volgde eerder al danslessen bij Silvia Ubieta en is sindsdien niet meer te stoppen. Hij voelt zich zeer goed in de dansgroep tussen de vrouwen en is vastberaden om verder te groeien in het danscircuit.

wijkfeest indymedia 10.jpg

Uiterst rechts staat Benoit naast zijn collega danseressen en (in het midden) danslerares Lydie Pire.

indymedia 2.jpg
indymedia 10.jpg

De man uit Luik droomt er al langer van om een eigen dansproject te beginnen. Vorig jaar heeft hij dit dan ook geprobeerd met een groep dansers maar dat was volgens hem te moeilijk omdat de groep te groot was. Hij weet nu dat hij een kleine voorstelling uit de grond wil stampen met slechts een aantal mensen waarmee hij op dezelfde golflengte zit.