Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

(Antwerpen) Stripmuur Willem Elsschot onthuld

(Antwerpen) Stripmuur Willem Elsschot onthuld

Dick Matena verbeeldde op een zeer realistische wijze de roman "Kaas" van Willem Elsschot in stripvorm. Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk. Eerder maakte hij al ge-strip-te boeken van Jan Wolkers, Charles Dickens en Gerard Reve.

DSC_9291.jpg

Na een voorvertoning van de strip op de Elsschot dag (2007) was tot voor kort zijn werk ook te zien in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Als klapstuk is vandaag de (zesde) Antwerpse stripmuur met een afbeelding uit Kaas onthuld op een muur van de Stadsbibliotheek aan de Korte Nieuwstraat. In de voorbije jaren namen stripmuren van Jan Bosschaert, Willy Vandersteen, Merho, Jan van der Veken en Ilha reeds hun plaats in het stadsbeeld in.

De initiatiefnemers zijn Linda Torfs van stripwinkel Mekanik Strip en ex-gemeenteraadslid Johan Bijttebier, de financiële ondersteuning komt van de Stad Antwerpen en het Willem Elsschot Genootschap (WEG). Een gespecialiseerde Brusselse firma deed het eigenlijke werk : het aanbrengen van de muurschildering en een anti-grafitti beschermlaag (kostprijs 20000 €).

Na de gebruikelijke toespraken van de betrokken partijen werd onder belangstelling van de pers, de genodigden, geïnteresseerden en toevallige passanten overgegaan tot de onthulling in de vorm van een tros balonnen die losgesneden werden (bedoeling was blijkbaar dat de tros de afbeelding moest verbergen maar de wind was spelbreker).

De hardnekkige regenval kon het bonte gezelschap niet weerhouden van een feestelijk glaasje in het nabijgelegen "la Cuisine", een leerwerkrestaurant van de Tewerkstellingsinitiatieven Stad en Onderwijs (Tiso).

DSC9301.jpg
DSC9303.jpg
DSC9310.jpg
DSC9312.jpg
DSC9318.jpg
DSC9325.jpg
DSC9329.jpg
DSC9330.jpg
DSC9332.jpg
DSC9334.jpg
DSC9337.jpg
DSC9339.jpg
DSC9344.jpg
DSC9348.jpg