Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Geen wanhoop, maar vastberadenheid bij mensen zonder papieren"

"Geen wanhoop, maar vastberadenheid bij mensen zonder papieren"

BRUSSEL -- Overal in Vlaanderen en Wallonië neemt het aantal kerkbezettingen toe. Maar zullen de actievoerende mensen zonder papieren dat nog volhouden met de vakantieperiode in het vooruitzicht? We vroegen het aan iemand die het kan weten: Ali Guissé van UDEP.

small_1Mei2006__006.jpg

Foto: L. Van den Heede

Ali Guissé (34) is de nationale woordvoerder van UDEP (Union de Défense des sans-papiers), een organisatie die opkomt voor een menswaardige behandeling van mensen voor wie de huidige wetgeving geen redding biedt. Guissé ontvluchtte om politieke redenen Ivoorkust in Afrika en kwam in 2004 naar België. Vorige week nog was er een kleine rel rond Guissé, die deel uitmaakte van de kerkbezetters die in oktober vorig jaar de Sint-Bonifatiuskerk in Elsene bezetten. Na een hongerstaking werden meer dan honderd van hen geregulariseerd. Ook Guissé kreeg zijn papieren. Maar wel zonder dat hij zelf een regularisatieaanvraag indiende. De Dienst Vreemdelingenzaken verweert zich met het argument dat Guissé een 'impliciete' aanvraag indiende. Guissé wil zelf niet meer terugkomen op het dispuut. "Ik wil geen vete uitvechten met minister Dewael," zegt hij.

Hoe is het idee ontstaan om UDEP, de nationale zelforganisatie van mensen zonder papieren, op te richten?

"Dat idee is ontstaan in 2004, na een betoging van papierloze mensen in Frankrijk. Toen hebben we met enkele vrienden het initiatief genomen om de organisatie UDEP in België op te richten. Door een slechte afhandeling van regularisatiedossiers in België, waren immers heel wat mensen zonder papieren verontwaardigd. Onder hen waren ook heel wat van mijn persoonlijke vrienden, die nu trouwens nog steeds niet geregulariseerd zijn."

UDEP startte in Luik, maar intussen heeft het lokale afdelingen over heel België, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Hoe is de organisatie zo groot kunnen geworden?

"UDEP is sinds 2004 gegroeid omdat er concrete resultaten geboekt worden, omdat we personen ook daadwerkelijk kunnen helpen. Dat beseffen de mensen zonder papieren maar al te goed. Door concrete acties en initiatieven van UDEP vonden en vinden de papierlozen weer moed."

Wat zijn de concrete realisaties van UDEP totnogtoe?

"Het UDEP- wetsvoorstel en ook de mobilisatie van zeer veel mensen zonder papieren die nu de kans krijgen om zich openlijk uit te drukken. We hebben er bovendien voor gezorgd dat de politie niet meer zomaar een asielcentrum kan binnenvallen. Dat werd mogelijk dankzij onze gesprekken met Christian Dupont, (de Minister van Maatschappelijke Integratie die belast is met de opvang van de asielzoekers nvdr.). We hebben dus niet enkel betogingen en kerkbezettingsacties georganiseerd, wat velen echter denken."

U heeft met UDEP een wetsvoorstel voorbereid om een permanente regularisatie voor vreemdelingen in te voeren. Hoe is dat wetsvoorstel tot stand gekomen?

"UDEP vindt dat de huidige vreemdelingenwet niet werkt en dat Dewael fout bezig is. Daarom hebben we met de hulp van juristen een wetsvoorstel klaargestoomd dat gebaseerd is op de standpunten en de levensomstandigheden van de mensen zonder papieren. Daarmee willen we protesteren tegen de hervorming door Dewael van de wet van 18 december 1980. Die wet regelt het verblijf van buitenlanders in België. UDEP vraagt aan de Minister van Binnenlandse Zaken om zijn hervorming niet door te voeren." (Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) heeft al verschillende keren een hervorming van het asielbeleid aangekondigd. Aanleiding daarvoor is de structurele achterstand in asieldossiers bij diverse asielinstanties, nvdr.)

Vanaf het begin van de kerkacties heeft UDEP gevraagd aan minister Dewael om tijdig te reageren. De kans bestaat vandaag dat er geen enkel UDEP-voorstel zal worden aanvaard. En het is ook mogelijk dat er bovendien niet aan de voorstellen van Dewael zal geraakt worden. Men zou er wanhopig van worden.

"We zijn niet wanhopig, ook al zijn er hongerstakingen. Het tegendeel is waar, we worden iedere dag steeds meer vastberaden. We maken gebruik van kerkbezettingen om politici te herinneren aan ons wetsontwerp, dat volledig overgenomen werd door Ecolo, en bijna volledig door de Franstalige socialisten (P.S.) en de Franstalige Christendemocraten (CDH). UDEP dringt erop aan om het UDEP- wetsontwerp zo snel mogelijk te behandelen in het parlement. Eens te meer roepen we de minister van Binnenlandse Zaken op om te reageren op de vraag van alle bezetters."

Wat denkt u van de duizenden regularisaties die totnogtoe werden doorgevoerd?

"We willen een wet die heldere en permanente criteria vastlegt voor de regularisatie van de sans-papiers. Die wet moet duidelijke en permanente criteria bevatten om alle sans-papiers te regulariseren. De behandeling nu,geval per geval, onder druk van de bezettingen en de hongerstakingen is onrechtvaardig. Zo wordt bijvoorbeeld iemand die in hongerstaking gaat geregulariseerd, terwijl diegenen die niet in hongerstaking gaan, uitgewezen worden. De kerkbezettingen op initiatief van de lokale afdelingen van de UDEP en van groepen zoals CRER (Coordination pour la Régularisation), moeten de politici herinneren aan ons wetsontwerp dat criteria bevat om alle sans-papiers te regulariseren."

U heeft in een interview gezegd dat de maatregelen die UDEP voorstelt de enige manier zijn om de achterstand in de regularisatiedosiers op de Dienst Vreemdelingenzaken te stoppen. Kan u die maatregelen wat meer toelichten?

"Ik kom op voor de slachtoffers van de asielprocedure, zij vormen de meerderheid van de papierloze mensen in België. De mogelijkheid tot regularisatie is namelijk voorzien in artikel 9, paragraaf 3 van de vreemdelingenwet maar er zijn geen criteria voorzien om op de juist manier te bepalen wie geregulariseerd kan worden. Bovendien wil UDEP dat die criteria permanent zijn, anders ontstaat een verschillende behandeling tussen vreemdelingen die op een verschillende moment hun regularisatieaanvraag indienden. Deze regularisatieaanvragen moeten volgens UDEP behandeld worden door een onafhankelijke commissie."

"UDEP vindt dat vluchtelingen na 3 jaar wachten automatisch moeten geregulariseerd worden in plaats van ze het land uit te sturen. Wanneer het voor een vluchteling onmogelijk is om terug te keren naar het eigen land: als het land in een gewapend conflict is, als het land de vluchteling weigert om administratieve redenen, of indien er een reëel gevaar bestaat voor de veiligheid van de persoon in kwestie,moet deze kunnen geregulariseerd worden. Het derde criterium voor regularisatie is een ernstige ziekte die in het land van herkomst niet kan behandeld worden of een behandeling waartoe deze geen toegang heeft. Ook duurzame sociale banden die aangetoond kunnen worden ,tellen mee: Een persoon die reeds vijf jaar in België woont wordt automatisch verondersteld aan deze voorwaarde te voldoen. Het laatste en vijfde criterium betreft de vluchtelingen die willen werken of al aan het werk zijn in het zwart en uitzicht hebben op een legalisatie van dat werk."

Zou u akkoord gaan wanneer niet alle criteria die UDEP voorstelt worden overgenomen door de Belgische overheid?

"Neen, ik zou niet tevreden zijn wanneer er bijvoorbeeld vier van de vijf criteria aanvaard worden. Udep is overigens niet echt bezig met mini-eisen of compromissen, maar alles wat de huidige arbitraire en dicriminerende wetgeving kan veranderen, is bespreekbaar. We eisen echter wel dat onze vijf criteria in de wet opgenomen worden, daarover sluiten we geen compromis."

De vakantieperiode staat voor de deur. Vreest u dat daardoor de aandacht van het grote publiek en de politici voor de asielprocedure zal verzwakken?

“We volgen de logica niet van die politici die blijven zeggen dat er ‘in de toekomst misschien’ een algemene regularisatie mogelijk is. We beklemtonen bij alle bezettingen en kerkacties de eis dat er onmiddellijk naar een oplossing moet gezocht worden. Ik denk niet veel na over de vakantie-periode, want het is echt broodnodig dat op zijn minst voor de vakantieperiode een oplossing gevonden wordt."

"De politici moeten nu beslissen om een duidelijke en permanente wet te maken, die een oplossing biedt aan alle actievoerders en aan alle slachtoffers van de huidige asielwet, want die is op willekeur gebaseerd."

Nieuwe asielwetten

Er komen beslist geen strengere asielprocedures, misschien wel officieel, maar niet in de praktijk. De regularisaties zullen met duizenden blijven doorgaan, zoals u zelf schrijft. Er is immers een brede basis voorhanden in het land die de vluchtelingen, legaal of niet, en andere immigranten een warm hart toedraagt. VB-ers blijven een kleine en te verwaarlozen minderheid.