Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] NGO's informeren, discussiëren en sensibiliseren op Dour

[Interview] NGO's informeren, discussiëren en sensibiliseren op Dour

Het Ngo-dorp ligt op de festivalmarkt in een zijstraatje van de wandelweg naar de festivalweide. Onder impuls van festivaldirecteur Carlo Di Antonio en Fabrice Collignon, van het Sociaal Forum van België (meer info via www.wsf.be), is er sinds 2005 een NGO-dorp op Dour Festival. Als aanvulling op het feestelijke aanbod zijn er elk jaar NGO’s en andere organisaties. We bezochten het dorp waar AFS Interculturele Programma's, Dierenrechten, De positieve economie, Plan België, A voix autre (libertaire krant), ABVV-jongeren, Oxfam-Solidariteit en Internationaal Verzet op een ludieke manier festivalgangers willen sensibiliseren voor hun zaak.

7.jpg
DSC_0472.JPG
DSC_0475.JPG

Op Werchter zijn festivalgangers met zo een koe gaan lopen.Later bleek dat ze ermee naar het centrum van het dorp waren gelopen.Misschien zal de koe ooit langs de kant van de weg staan als reclamebord voor verse melk"(lacht).

Zappa, Einstein, Zapstein,…hij krijgt vele namen van de festivalgangers en legt zich daar goedlachs bij neer. ”De massa wint, hé!”, lacht Luc Mertens(54)van Oxfam Solidariteit.
Hij spreekt over het doel van de campagne en heeft veel lof voor zijn medewerkers.“Ik ben verbaasd over de enorme gemotiveerdheid van onze vrijwilligers. Ze gaan dikwijls helemaal niet naar de optredens, en vertrekken na afloop van de dag naar huis.”

De campagne ‘Stop de koehandel met melk!’ maakt deel uit van ‘Landbouw2015’. Onder de noemer bundelen de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en een hele reeks milieuorganisaties de krachten voor een gezamenlijke campagne voor een duurzame landbouw en voor het recht op voedsel. In Noord en Zuid moeten kleinschalige melkproducenten vechten om te leven van hun werk. De laatste 15 jaar is de melkproductie in de EU telkens maar gestegen, terwijl er almaar minder en minder boeren zijn in Europa. Een groot deel van de geproduceerde melk wordt geëxporteerd, vaak onder de vorm van melkpoeder. Nochtans zijn er twee keer meer koeien in Afrika dan in Europa. Waarom drinkt Afrika dan nauwelijks van haar eigen melk? Prijsschommelingen, druk van de agro-industrie, de impact van melkpoeder en de bescherming van de markt liggen volgens Oxfam aan de basis van die problemen.

“We staan hier voor een idee, een strijd , een boodschap. De petitie is belangrijk, maar uitleggen waarvoor je opkomt en discussie uitlokken is belangrijker. Als je een andere wereld wilt, dan moet je sowieso via de jongeren gaan en vandaar dat we de festivals bezoeken. En die formule werkt heel goed.Om de twee jaar veranderen we van thema en het ging al over de privatisering van de watersector in de Derde Wereld door Europese multinationals en over nefaste gevolgen van investeringen van het Noorden in het Zuiden. We werken voor het tweede jaar rond melk. Onze belangrijkste kritiek is dat de kleine boeren in Afrika op de markt worden ‘genekt’ doordat Europa en België voortdurend zeer goedkoop melkpoeder exporteren naar de lokale markten in Afrika en zo die markten veroveren. De VS doen hetzelfde met hun graan, en ook vaak in de vorm van voedselhulp. België en Europa hebben onder meer door de subsidiëring van hun melksector grote overschotten."

"In het verleden legden Europese landen stocks aan om voedselschaarste tegen te gaan, maar nu is er door de vrije markt -politiek geen enkel land dat nog stocks heeft. Grote financiële groepen kopen namelijk de overschotten op en verkopen ze pas wanneer de winst maximaal is. Hoe meer voedselschaarste en honger er is , des te groter de winst zal zijn. Die groepen doen bovendien een oproep aan hun klanten om, bijvoorbeeld via een levensverzekering geld te beleggen met de verwachting dat de voedselprijzen stijgen. Het is een morbide vorm van speculatie want basisvoedsel is niet zomaar een product, je hebt het dagelijks nodig of je sterft. Andere producten, zoals olie, kan nu onvoldoende voor winstmaximalisatie zorgen, en dus schakelt men over op voedsel.”

“In heel de wereld zijn er protestacties tegen de stijging van de voedselprijs.In de pers komen vele oorzaken aan bod, zoals de biobrandstoffen, de verbeterde Chinese levensstandaard en de droogte in Australië.Maar de speculatie komt nauwelijks aan bod, terwijl het bewezen werd dat die voor minstens dertig procent verantwoordelijk is voor de prijsstijging van voedsel. De campagne wil zowel het publiek bewust maken als het beleid veranderen, waar de politici vandaag ook mogen uithangen, want ik zie ze hier niet.(kijkt hoopvol om zich heen en lacht).We zullen zoals vorig jaar zeker 20.000 handtekeningen hebben op alle festivals samen.Oxfam Soldariteit gaat naar steeds meer festivals en er is steeds meer samenwerking met andere initiatieven."

Sedert meer dan 40 jaar staat Oxfam-Solidariteit op de barricades voor een rechtvaardige wereld en een andere mondialisering. In 35 landen waaronder enkele van de allerarmste van de wereld ondersteunen ze organisaties.In België neemt Oxfam-Solidariteit met een netwerk van andere organisaties deel aan het Belgisch Sociaal Forum.

6.jpg

De organisatie Dierenrechten heeft als doel erkenning te krijgen voor fundamentele dierenrechten (recht op leven, op vrijheid en op niet gemarteld worden) en alle praktijken die niet met deze rechten rekening houden af te schaffen. Ze informeren door boeken, brochures en flyers te publiceren en aan de hand van videomateriaal en een website. Ze nemen deel aan demonstraties om mensen op straat te bereiken en hebben informatiestandjes op festivals. Enkele voorbeelden van wat de vereniging onderneemt: dieren redden van drijfjacht (het vervolgen en doden of vangen van wilde dieren als sport), demonstraties op handelsbeurzen van de farmaceutische industrie of op het ministerie en het promoten van veganisme.

3.jpg

A voix autre is een Belgische libertaire krant uit Brussel. Het verspreidt sinds twee jaar gratis een driemaandelijkse krant in de grootste steden. De economische en sociale actualiteit, de antifascistische strijd en de culturele leefwereld krijgen een plaats in de krant, die een twaalftal pagina's telt.

2.jpg

Internationaal verzet is een antikapitalistische organisatie van, voor en door jongeren zelf die actief is op verschillende terreinen. Met hun antiracistische campagne Blokbuster strijden ze al meer dan 17 jaar actief tegen extreemrechts in België. Maar ze hebben ook lokale campagnes gevoerd tegen oorlog, uitbuiting, de verloedering van ons leefmilieu en vele andere thema's. Internationaal verzet wil jongeren de mogelijk geven zich te organiseren tegen de problemen die hen dagdagelijks omringen en tegen het kapitalistische systeem. Ze maken deel uit van de internationale organisatie International Socialist Resistance.