Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wat staat er ons te wachten in 2008-2009?

Wat staat er ons te wachten in 2008-2009?

Wat staat er allemaal te gebeuren op politiek en sociaal vlak na de vakantie? En waarover zult u dus ook op Indymedia.be veel kunnen lezen? We zetten enkele dingen op een rijtje. Hebt u iets toe te voegen? Vul maar aan!

Politiek:
Eén ding staat vast: 2009 wordt opnieuw een verkiezingsjaar. Op 7 juni 2009 zijn er Europese en regionale verkiezingen. Daar kunnen ook nog federale verkiezingen bijkomen. Het is ook nog altijd mogelijk dat er verkiezingen komen in het najaar. Daarbij zijn er drie cruciale data: op 21 september organiseert N-VA een congres, op 27 september is er ook een CD&V-congres. Op 14 oktober moet Leterme naar de Kamer voor zijn state of the union.

Sociaal-economisch:
Uit enquêtes blijkt dat steeds meer mensen wakker liggen van hun koopkracht. Wie de betogingen van juni zag, heeft daar eigenlijk geen enquêtes voor nodig. De regering-Leterme antwoordde voorlopig met kruimels op de koopkrachteisen. De vakbonden zullen zich dus wellicht vanaf september opnieuw roeren.

Vanaf eind oktober beginnen de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord. Die zullen bijzonder moeilijk verlopen. De werkgevers zien geen enkele ruimte, willen zelfs morrelen aan de index (via de veralgemening van all-in akkoorden). De vakbonden willen boter bij de vis en zien hoe all-in akkoorden door de reuzeninflatie aan de koopkracht hebben geknabbeld.

De financiële crisis dreigt ondertussen naar de reële economie over te slaan. “Bedrijven mogen herstructureringen niet uit de weg gaan”, riep Trends al op in een editoriaal. Enkele bedrijven hebben al personeel geschrapt. Zullen er in de herfst nog bedrijven volgen?

Amerikaanse presidentsverkiezingen:
Op 4 november zijn er verkiezingen in de VS. Wordt het Obama of McCain? Maakt het iets uit en hoe zullen de onafhankelijke kandidaten het doen? Met tussendoor nog de Democratische Nationale Conventie (25-28/08) en de Republikeinse Nationale Conventie (1-5 /09)

Verder:
- ESF (in Malmö 17/09 – 21/09) en WSF (in Belem 27/01 - 01/02): op naar de tiende verjaardag van de andersglobaliseringsbeweging in 2009
- 11.11.11 voert samen met de vakbonden campagne voor waardig werk (startdag in de Vooruit in Gent op 20 september)
- Week van vervoering in Brussel 16 tot 22 september
- Proces Bahar Kimyongür voor het Hof van Beroep van Brussel (in het najaar)
- Vervolg proces tegen Abou Jahjah en Azzuz: 8 september voor het Hof van Beroep in Antwerpen.
- Het Andere Boek 4 en 5 oktober in Antwerpen
- Actieweek Ministerie van de Wooncrisis vanaf 6 oktober (wereld habitat dag)
- 1 tot 11 oktober Week van de Fair Trade
- Op vrijdag 17 oktober is er op het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel van alles te doen rond de Werelddag van verzet tegen armoede
- Actieplatform Gezondheid en Solidariteit organiseert een actiedag op zaterdag 18 oktober
- Nieuwe versie van Ubuntu komt uit op 30 oktober
- Vredesweek 26/09 - 4/10
- Klimaatbetoging in Brussel op 6 december 2008
- En in juli 2009 keert de G8-top acht jaar na Genua terug naar Italië (op het eilandje La Maddalena nabij Sardinië)

Aanvulling agenda: 60 jaar mensenrechten

Op 10 december 2008 is het precies 60 jaar geleden dat in New York de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties (VN) werd aangenomen.

Lange Wapper

In september gaat de Bam een bouwvergunning aanvragen voor de Lange Wapper. Er liggen ongetwijfeld reeds veel bezwaarschriften klaar om te versturen. Het laatste woord is hier nog lang niet gezegd.

O.a. dit nog in augustus: klimaatwijziging

Vandaag, 10 augustus in Oostende:
SOS Klimaat: Speel mee in de clip van Nic Balthazar

Op 10 augustus organiseert Nic Balthazar samen met Friends of the Earth een grootschalige betoging tegen de globale klimaatsverwoesting, omkaderd door The Big Ask, de internationale klimaatcampagne met Thom Yorke van Radiohead als boegbeeld. De betoging gaat door op het klein strand van Oostende en begint om 14u, aangestoomd door de muziek van DJ's Flip Kowlier, Axel Daeseleire, Adriaan Van den Hoof, Zohra e.a... Dezelfde Big Ask-campagne heeft in Groot-Brittanië geleid tot een sterke, bindende klimaatwet. Hetzelfde willen we ook hier, in dit land. Door naar Oostende te komen, toon je niet alleen aan politici dat er een oprechte interesse in onze planeet en haar verziekte klimaat leeft, maar maak je ineens ook deel uit van een gigantische filmset, want de bedoeling is dat je samen met zoveel mogelijk mensen figureert in de "SOS Klimaat"-film die Nic Balthazar met jou die middag zal draaien. Daarom hebben wij jou nodig! Kom dus af en doe mee zolang je er zin in hebt. We filmen van 14u tot rond 20u. Vanaf 21u is er een spetterende afterparty op de Paulusfeesten met Vive La Fête! Geen tickets, geen inschrijvingen, gewoon komen en DOEN!

info en petitie : www.thebigask.be

Gent, 30/08: Less Meat, Less Heat

Op zaterdag 30 augustus, 19u spreekt Rachendra Pachauri, nobelprijswinnaar voor de vrede 2007 en hoofd van het International Panel on Climate Change, over de impact van vleesconsumptie op het klimaat onder de titel Less Meat, Less Heat. De productie van vlees is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de globale broeikasuitstoot. Hoog tijd om dit debat te openen dus. Het zal de eerste keer zijn dat Dr. Pachauri als hoofd van het IPCC een lezing aan dit thema wijdt.

Locatie: Universiteit Gent, Blandijnberg 2 (Auditorium D).

De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via een mailtje naar info@vegetarisme.be (zet als onderwerp "inschrijving Pachauri"). Wij vragen om enkel in te schrijven wanneer je zeker bent van je aanwezigheid.

Deze lezing is een initiatief van EVA in samenwerking met WWF, Greenpeace en de Universiteit Gent, faculteit wijsbegeerte en moraalwetenschap.

Zie www.vegetarisme.be/lessmeat

In academiejaar 2008-2009

In academiejaar 2008-2009 treden ook de anti-sociale hoger onderwijs hervormingen van Vandenbroucke in werking.

agenda

Is er iets gepland voor de verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens? Misschien een mooie gelegenheid om eens professor Eva Brems te interviewen.

Zal er nog iets gebeuren rond die hervorming in het hoger onderwijs? Misschien kunnen we dat eens aan de VVS of FEF vragen?

Oosterweelverbinding moeten we zeker in de gaten houden.

fakkelwake

Ik wil zeker iets organiseren i.v.m. Verklaring van de Mensenrechten. Ik denk daarbij aan een degelijke, traditionele fakkelwake. Dat past ook mooi in de tijd van het jaar. (America Watchers orgeniseert er al ééntje einde augustus.)

Agenda Limburg

Hier nog een aanvulling voor de agenda in de provincie Limburg, opgesteld door de werkgroep 'Huis van Verniewing'. Omdat die al aardig gevuld is en bijna dagelijks wordt aangevuld, geef ik hier enkel de link.

christophe

Gepost door christophe
08.08.2008

Tags