Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Programma ESF en een overzicht van enkele Belgische initiatieven

Programma ESF en een overzicht van enkele Belgische initiatieven

Donderdagavond vond in de lokalen van 11 11 11 een briefing plaats voor iedereen die naar Malmö trekt om het ESF bij te wonen en andere geïnteresseerden. Het was een bijeenkomst met veel praktische, kleine en grote tips om beter te kunnen genieten van al wat zo een Forum te bieden heeft. Een uitwisseling van ervaringen tussen ‘anciens’ en 'beginnelingen'. Een mooi staaltje van de rijke diversiteit die thuishoort binnen het concept van een sociaal Forum, met vertegenwoordigers vanuit verschillende hoeken zoals de milieubeweging, vredesbeweging, vakbonden en Noord-Zuid.

Op ongeveer hetzelfde tijdstip besloten de Zweden het programma online te zetten. Omdat de lijst niet zo praktisch is samengesteld, wordt het voor iedereen toch even zoeken. Er zijn honderden seminaries en workshops om uit te kiezen. Neem gerust een kijkje op de website van het Belgisch Sociaal Forum. (www.wsf.be - rubriek Europees Sociaal Forum).

Ook blijkt dat niet alle initiatieven die oa met de hulp van Belgische organisaties zijn georganiseerd het programmaboekje hebben gehaald. We doen hier een poging om zelf een klein overzichtje te geven van de verschillende initiatieven … Aanvullingen zijn zeker welkom!

- Het Sociaal forum van België organiseert twee open spaces rond de mogelijkheid om gemeenschappelijke Europese mobilisaties in 2009-2010 op poten te zetten. De bedoeling is vooral om informatie uit te wisselen rond Europese bedreigingen (beleid rond migratie, klimaat, militarisering, vakbondsrechten ed) en om in tweede instantie te kijken naar hoe we daar samen iets tegen kunnen doen.

Open Space 1: A European mobilisation in 2009 about EU politics
WANNEER? Donderdag 18 september van 9u30 tot 12u30
WAAR? Chokladfabriken – Vörtsalen

Open Space 2: A European mobilisation in 2009 about EU politics
WANNEER? Zaterdag 20 september van 9u30 tot 12u30
WAAR? Chokladfabriken – Vörtsalen

- Het Actieplatform gezondheid en solidariteit co-organiseert een seminarie rond de commercialisering van de gezondheidszorg in de verschillende Europese landen. Er wordt ook een blik geworpen op de EU richtlijn rond vrij verkeer van gezondheidsdiensten. Het tweede deel van het seminarie wordt gewijd aan alternatieven en de mogelijkheid om samen iets te ondernemen.

Seminar Market oriented health care reforms – experiences and perspectives
WANNEER? Vrijdag 19 september van 14u tot 17u
WAAR? Chokladfabriken – Cacaosalen

- ACW Limburg co-organiseert een seminarie rond klimaatsverandering en energie-armoede. Er wordt vooral gekeken naar lokale initiatieven om tot oplossingen te komen.

Seminar Climate change and energy poverty: local action by citizens and enforcing EU consumers’ rights
WANNEER? Vrijdag 19 september van 9u30 tot 12u30
WAAR? Möllevången Ungdomens hus, Sal 4

- De Euromarsen tegen bestaansonzekerheid, armoede en sociale uitsluiting organiseren een Assembly rond mogelijke Europese acties tegen armoede en werkloosheid. Dit vooral met 2010 in het vooruitzicht wat erkend wordt als een belangrijk actiejaar voor de strijd tegen armoede.

Assembly against poverty, precarity and unemployment
WANNEER? Donderdag 18 september van 14u tot 17u
WAAR? Sofielund Studiefrämjandet, Stora salen

- CADTM (Comité pour l’Annulation des Dettes du Tiers-Monde) co-roganiseert twee seminaries, eentje rond de illegitimiteit van de schulden van de derde wereld landen en ook een seminarie rond de financiële crisis ism Attac.

Seminar Debt cancellations: Illegitimacy, Odiousness and audits
WANNEER? Donderdag 18 september van 9u30 tot 12u30
WAAR? Rosengårds folkets hus, Stora salen

Financial crisis: Causes, specificities, consequences, alternatives
WANNEER? Vrijdag 19 september van 9u30 tot 12u30
WAAR? Sofielund Enskifteshagen, Tält 1

- De Belgische vakbonden ACV en ABVV organiseren o.a. een seminarie rond de mogelijkheid om tot een Europees minimuminkomen te komen.

Seminar Minimum income and minimum wage: To overcome the social dumping and the job insecurity
WANNEER? Vrijdag 19 september van 14u tot 17u
WAAR? Möllevången Chokladfabriken, Ölhallen

Praktische gids en stratenplan

Een heel goede overzichtelijke en praktische gids om ter plaatse je weg te vinden is te downloaden op
http://www.esf2008.org/information-and-maps

Famke

Gepost door Famke
11.09.2008