Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Chris de Stoop. Zij kwamen uit het Oosten.

Chris de Stoop. Zij kwamen uit het Oosten.

10 jaar na zijn baanbrekende "Ze zijn zo lief, meneer" keert Knack-journalist Chris de Stoop terug in het perfide 'milieu' van seksslavinnen, mensenhandel en prostitutie. Maar na zijn ontvoering enkele jaren tevoren in de Vervloekte Bergen in Albanië vinden we een getekende, meer schichtige schrijver terug, die niet meer de moed heeft om als zogenaamde seksbaas te infiltreren in de wereld van de seksmaffia, en zich zoals weleer temidden van de zware jongens te begeven.

oosten.jpg

Niet alleen hij heeft de prijs moeten betalen voor de storm van verontwaardiging die na de publicatie van zijn voorgaande werk door Fort Europa gewaaid heeft. Na de oprichting van talloze onderzoekscommissies en ontelbare politierazzia's zijn de hoertjes vaak een tweede maal slachtoffer geworden door gedwongen deportaties terwijl pooiers en mensensmokkelaars hun zaakjes verder konden regelen via hun mobieltje.

In het boek gaat de schrijver op zoek naar de uitgewezen prostituee Xhina die na het ontvangen van fondsen mede de organistatie WomenoftheWind had opgericht, een project om vrouwen die zich in het wereldje bevinden met zorgen te omringen, en niet zozeer om hen eruit te halen. Deze zoektocht vat aan in het opgeschoonde Antwerpse Schipperskwartier, en gaat via Albanië, Milaan en Lyon, om tenslotte te eindigen in Amsterdam.

Xhina was als jong naïef meisje door haar 'loverboy' Maksim van het Albanese platteland weggelokt naar het rijke Westen met alle gevolgen vandien. En ook al eindigt hun relatie met een breuk, zeker in het begin krijgen we de indruk dat Maksim Xhina echt graag zag, en is het sekswerk een manier om in het circuit van de illegaliteit snel en veel gel te verdienen, om onder andere naar hun verarmde familie in het thuisland te sturen. Gaandeweg komt het tot een breuk en ontfermt Xhina zich over een ander meisje dat meer dan zijzelf slachtoffer is van Maksim en zijn entourage.

Het boek, dat door Patsy Sörensen beschouwd wordt als een aanfluiting voor al het harde werk van onder andere organisaties zoals Payoke, is eigenlijk vrij mild voor de Albanese maffia. Het bestaan ervan wordt zelfs bijna ontkracht. Het zijn eerder de officiële instanties in de verschillende Europese landen, de politie, het gerecht en de hulporganisaties die het moeten ontgelden omdat ze mekaar in de weg lopen, of de loef trachten af te steken voor de schamele subsidies. Of omdat ze de prostitutie als dekmantel gebruiken voor de vele, gedwongen deportaties, en verschillende bevolkingsgroepen demoniseren. Want tenslotte zijn het alleen de slachtoffermeisjes, die het sekswerk volledig willen afzweren, die enigszins geholpen worden en een verblijfsvergunning krijgen. De bewuste sekswerkers worden als het ware teruggecatapulteerd naar de Victoriaanse 19de eeuw en afgeschilderd als de baarlijke duivel, en uiteindelijk met de mantel der liefde (sic) weggemoffeld naar het land van origine.

Gedurende zijn verblijf in Albanië schotelt de Stoop ons een beknopte geschiedenis van het landje voor waarin veel duidelijk wordt, en zo past ook zijn ontvoering in een groter geheel van een totaal ontredderd land, dat kort na de val van het communisme en het invoeren van het groot kapitaal na een kortstondig optimisme totaal bankroet achtergebleven is door frauduleuze beleggingen.

En zo greep de Albanese bevolking in haar armoede en structurele chaos terug naar de stokoude Kanun, een recept van morele leefregels van bloedwraak en achterstelling van vrouwen, maar ook van gastvrijheid. De Albanese maffia is geboren, maar het is de verdienste van de Stoop dat ze een gezicht gekregen heeft; ook al is dat soms afstotelijk in het geval van zijn ontvoerder en bijna-moordenaar, en soms absurd, in de vorm van zijn redder Rambo ...

Referentie
Auteur: Stoop, Chris de
Titel: Zij kwamen uit het Oosten
2003, 207 pag.
Bezige Bij, Amsterdam, ISBN 90-234-1134-X

Tags