Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

AUB geen Staten-Generaal van de pers à la Sarkozy

AUB geen Staten-Generaal van de pers à la Sarkozy

Oud-hoofdredacteur van De Morgen Paul Goossens dringt er bij Vlaams minister van Media Kris Peeters op aan om het voorbeeld van de Franse president Nicolas Sarkozy te volgen en ook in Vlaanderen een Staten-Generaal van de schrijvende pers samen te roepen. Goossens is vol lof over de openingsspeech van Sarkozy. Alleen is het hem wellicht ontgaan dat het na die opening helemaal fout liep met de Staten-Generaal van de Franse schrijvende pers.

Half december wordt er een punt gezet achter de werkzaamheden van de Staten-Generaal van de schrijvende pers. Dan moeten er concrete voorstellen op tafel liggen om de Franse pers uit het moeras van de economische malaise te sleuren. De journalisten zijn er alvast niet gerust in. De 'sociétés de journalistes' (in Frankrijk heeft elke grote redactie een 'sociétés de journalistes' die de belangen van de journalisten moet beschermen tegen de aandeelhouders, nvdr) wilden al van bij de start van de Staten-Generaal op 2 oktober niet mee doen. Zij hadden recht op twee van de 140 zitjes in de Staten-Generaal. “Ne pouvant que faiblement faire entendre sa voix, le Forum des sociétés de journalistes a donc préféré ne pas apporter sa caution à des Etats généraux où tout semble joué d'avance.”

Twee vakbonden die journalisten verenigen gaven er na twee maanden de brui aan. De CGT (de tweede grootste vakbond onder de journalisten) sloeg op 27 november de deuren achter zich dicht. “Onze vrees bleek volledig gegrond”, aldus de vakbond. De CFDT volgde een week later. De arrestatie van Vittorio de Filippis, journalist bij Libération was de druppel die de emmer deed overlopen voor CFDT. Vittorio de Filippis was in 2006 even directeur-ad interim van de krant en werd op vrijdag 28 november voor de ogen van zijn kinderen in de boeien geslagen in een zaak van laster en eerroof. Xavier Niel, stichter van de internetprovider Free had zich gestoord aan een commentaar van een lezer onder een artikel op de website van Libération.

Maar ook zonder dat incident had CFDT genoeg redenen om op te stappen. De journalistenvakbonden kregen zeven zitjes in de Staten-Generaal (1 op 20 dus). Volgens de CFDT dienen de voorgestelde maatregelen enkel de belangen van de uitgevers en dreigt het statuut van de journalisten nog verder aangetast te worden.

Een cheque aan de werkgevers
SNJ, de grootste vakbond van journalisten, zit wel nog altijd aan de onderhandelingstafel, maar ook bij hen zijn er weinig illusies over de uitkomst van de Staten-Generaal. Kerstmis nadert en de werkgevers verdringen zich voor de schoorsteen waar ze binnenkort bedolven zullen worden onder de cadeaus. Uitgevers zullen makkelijker werk van journalisten mogen doorverkopen zonder dat de journalist daar voor beloond wordt. Het statuut van de journalist wordt verder aangetast zodat journalisten kunnen omgevormd worden tot “bêtes de somme multimédia, adaptables, taillables et corvéables à merci”. Er komt meer overheidssteun voor de pers: “un chèque aux patrons”, aldus SNJ. En klap op de vuurpijl: de anticoncentratiewetten worden versoepeld. Volgens SNJ moet dat enkele goede vrienden van Sarkozy de kans geven om hun media-imperium nog te vergroten. Conclusie van SNJ: “Les décisions prises à l’issue des Etats généraux éloignaient un peu plus ces mêmes médias de leur mission d’informer et les décrédibilisaient davantage aux yeux de l’opinion.”

CFDT wil het daar niet bij laten. De vakbond wil dat er een brede maatschappelijke beweging rond de toekomst van de media en de democratische vrijheden komt. “Il nous appartient de nous associer à un mouvement plus large qui rassemblera SJ, Clubs de la presse, associations professionnelles, mais aussi organisations d’avocats, de magistrats, de policiers, aux centrales syndicales de salariés, aux partis politiques, toutes les associations démocratiques et personnes soucieuses des droits de l’homme.”

In België en Vlaanderen zitten we dus zeker niet te wachten op een Staten-Generaal à la Sarkozy. Misschien kunnen we ons twee maanden van palaver besparen en meteen de oproep van CFDT ter harte nemen.

http://www.snj.fr/article.php3?id_article=757
http://www.journalisme.com/content/view/747/88/

Ja maar wel een andere Staten Generaal

Ik denk dat uw kritiek op de Staten Generaal van de Media in Frankrijk terecht is. Sarkozy gaat alleen maar op vakantie in optrekjes van zijn rijkeluisvriendjes en daar is ook een mediamagnaat bij, de eigenaar van de RTL ketens o.a., ik kan even niet op zijn naam komen. Het is inderdaad al heel erg gesteld met de mediaconcentratie in Frankrijk. Deze zomer kocht Marcel Dassault een aandeel van 82% in Socpress een van de grootste mediabedrijven van Frankrijk met 70 titels waaronder Le Figaro en L'Express om zoals hij het uitdrukte: "to be heard." Dat is duidelijk genoeg.

Ik weet niet hoe het daar verder zal lopen, maar als de kleinere media-groepen geen staatssteun krijgen zullen er binnen dit en een paar jaar ook grote onafhankelijke titels sluiten zoals Le Monde en Libération. Want niet alleen door de huidige economische krisis verliezen die reclame inkomsten, ook structureel verliezen ze die omdat een groot deel van de koek verschuift naar de context-reclame van o.a. Google. Nog doeltreffender.

Ha, leve de burgerjolunalistiek hoor ik al velen zeggen. OK, leve de burgerjournalistiek, maar niet omdat professionele media failliet gaan. Want, maak u geen illusies, die zullen geleidelijk aan op allerlei digitale media vervangen worden door reclame spuiende mastodonten die je zelfs via je GSM of je wasmachine (als IPv6 algemeen goed wordt) weten te bereiken en op basis van het door jou gevoerde gesprek een reclame boodschap laten horen...

Er is een eenvoudige regel: de commercie is niet gediend met de waarheid want die doet niet verkopen dus van die kant zal nooit een oplossing komen. Informatie en communicatie zijn volgens mij een 'gemeen goed' dat even belangrijk is als onderwijs, zeker in deze snel evoluerende tijd waar de kenniseconomie steeds belangrijker wordt. Beeld je in dat men morgen de subsidies aan het onderwijs afschaft? Dan vallen we 200 jaar terug in de tijd, enkel zij die geld hebben kunnen nog onderwijs geven aan hun kinderen. Wel ik stel onafhankelijke informatie op het zelfde niveau. Als de onafhankelijke informatieverstrekking en de toegang ernaartoe verdwijnt dan vallen we ook 200 jaar terug in de tijd.

Nu alhoewel ik ook zelf aan aan initiatief (http://thewingsofthecarp.wordpress.com/2008/12/06/la-flandre-profonde/) werk rond burgerjounalistiek, iets zoals indymedia maar dan meer een weekblad met veel aandacht voor dialoog, kan je mij er niet van verdenken dat ik geen vertrouwen heb in de brugerjounalistiek. Ik was er al mee bezig als vele van jullie medewerkers nog in de luiers lagen namelijk sedert 1991. Dit kan Raf Custers een van jullie medewerkers, dacht ik, getuigen. Ik schreef al over Chomsky toen niemand van jullie er al over gehoord had. Ik heb er mijn gezondheid en al mijn geld aan opgeofferd en toch geloof ik er nog in.

Maar ik vrees dat met onbezoldigde burgerjournalistiek alleen we er niet komen. De waarheid zoeken kost geld. Ze op internet zetten is inderdaad goedkoper geworden dan op papier. Maar niet alle mensen kunnen gans hun leven gratis blijven schrijven zoals veel van jullie medewerkers doen. Ik denk niet dat er iemand betaald wordt bij jullie. Toch zijn er in België schitterende boeken verschenen van bijvoorbeeld Dirk Barrez of Chris Destoop die er niet zouden gekomen zijn als er geen professionele journalistiek meer overbleef. En die een waarheid brachten die de 'open media' niet brachten.

In feite zou je het heel cru kunnen stellen. Zijn wij niet de Reality TV kandidaten van de informatieve media, de clowns die onze voeten van ons lijf lopen om onze medemens te informeren, en daar dan achteraf alleen maar hoon voor oogsten? Ik weet dat de zaken veel complexer liggen, maar toch er zit iets in.

Zoals onderwijs een vak is is journalistiek een vak. Elke vakman heeft recht op een loon. In de media kan je niet meer vertrouwen op de commercie om dat loon te verstrekken, want de commercie houdt niet van de waarheid en de mediagroepen zijn intussen bijna zo machtig geworden dat ze straffeloos mogen liegen, niemand spreekt hen nog tegen behalve enkele moedige journlisten en enkele kwaliteitsmedia. Daarvoor is Indymedia en zijn gelijkaardige initiatieven superbelangrijk. Maar ze moeten ook tonen dat ze aan de kant van die gasten staan.

Dus als je een artikel schrijft over de Staten Generaal voor de Media zijnd ie subsidies voor de media ook een element. Toch zeg je daar niks over. Ik ben het met Paul Goossens eens dat er hier ook zo'n Staten Generaal moet komen, en inderdaad graag met minstens fifty fifty inspraaak van de journalisten zelf. laten we daarom de journalisten en hun vakbonden steunen om daar een zo groot mogelijke inspraak te krijgen.

De Vliegend Karper

christophe

Gepost door christophe
08.12.2008

Tags