Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eerste diversiteitsprijs gaat naar Holebifederatie

Eerste diversiteitsprijs gaat naar Holebifederatie

Op de jaarlijkse Ontmoeting met de Vlaamse Sportwereld werden op dinsdag 9 december 2008 in het Kaaitheater te Brussel de Vlaamse Sportprijzen 2008 uitgereikt door Vlaams minister van Sport Bert Anciaux. Dit jaar werd voor het eerst ook De Vlaamse Prijs voor Diversiteit in de Sport uitgereikt.

Yvan Brys(HF)_Ina Van Hoye(VSF).jpg

Yvan Brys (Holebifederatie) en Ina Van Hoye (Vlaamse Sportfederatie) bij de voorstelling van de campagne

Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor meer diversiteit in de sport. Dat kan bijvoorbeeld door een voortrekkersrol op te nemen rond het thema van gelijke sportkansen voor iedereen, of door werk te maken van laagdrempelige sport bij kansengroepen, zoals mensen die in armoede leven, mensen van een andere etnische afkomst, mensen met een handicap... of holebi's, dus.

Geen terrein waar meer in clichés wordt gedacht dan het sportterrein. Vrouwen die voetballen moeten wel lesbisch zijn, mannen die kunstschaatsen kunnen niet anders dan homo zijn. Terzelfder tijd zijn weinig onderwerpen minder bespreekbaar in de sport dan homoseksualiteit. Een man die voetbalt mag geen homo zijn. Om dit taboe te doorbreken startte de Holebifederatie een campagne tegen homofobie in de sport. In de campagne worden tips gegeven voor een holebivriendelijke club. Er is ook een affiche en een charter dat sportclubs kunnen ondertekenen om te laten zien dat ze geen homofobie tolereren.

Yvan Brys mocht namens de Holebifederatie de prijs in ontvangst nemen. Hij bedankte de minister en de Vlaamse Sportfederatie (VSF) voor de prettige samenwerking en maakte van de gelegenheid gebruik om de topsporters die holebi zijn op te roepen om uit de kast te komen.