Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tropische regenval kan de openingsmars niet deren

Tropische regenval kan de openingsmars niet deren

BELEM -- De eerste dag van het wereld Sociaal Forum staat traditioneel in het teken van de actie en mobilisatie. De openingsmars verenigde tienduizenden mensen van over de hele wereld. Een hevige regenbui maakte het allemaal nog feestelijker.

P1010843.JPG

Er heerste een aangename chaotische drukte aan de kade van Belém ter hoogte van de toeristische trekpleister Ver-o-peso, een openluchtmarkt waar de lekkerste fruitsappen gemaakt worden met de sappigste vruchten van het regenwoud. Voor het podium een beetje verderop verzamelden zich tienduizenden mensen voor de officiële opening van het Forum. Afrikaanse volkeren die het vorige WSF in Nairobi ontvingen, gaven het Forum symbolisch door aan de inheemse volkeren van de Amazone.

De organisatie ontving meer dan 100.000 inschrijvingen van mensen uit ruim 150 landen. Er zouden 5568 organisaties participeren. Het Forum vindt plaats in Belém, aan de rand van het regenwoud, uit solidariteit met de inheemse volkeren van de Pan-Amazone. Volgens de Braziliaanse pers zijn tweeduizend Amazone-indianen naar Belém gekomen. Inheemse volkeren, milieu en natuurbehoud staan hoog op de agenda, maar ook de systeemcrisis zal veel aandacht krijgen de komende dagen.

De openingsmars werd één groot openluchtfeest van gelijkgezinden uit alle windstreken. Er was muziek, theater en er werd gedanst. Sociale bewegigen van over de ganse wereld zwaaiden met hun vlaggen en scandeerden hun strijdkreten. Opvallend veel organisaties betuigden hun steun aan de Palestijnse zaak.

En de gigantische regenbui zorgde voor de gewenste afkoeling waar iedereen zó naar verlangde.

De verslaggeving over Wereld Sociaal Forum 2009 kan er enkel komen met uw steun!