Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

AEL ontmoet Neturei Karta: "Judaïsme is geen Zionisme"

AEL ontmoet Neturei Karta: "Judaïsme is geen Zionisme"

Brussel -- Op 26 januari heeft de AEL samen met de orthodox joodse beweging Neturei Karta een gezamelijke persconferentie gehouden in Brussel onder het motto: 'Judaïsme is geen Zionisme'.

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: AEL trailer-1.mov  (33.03 MB)

Naar aanleiding van de recente Israëlische bombardementen op Gaza kwam de joods-orthodoxe beweging Neturei Karta naar Brussel om er samen met de AEL nog eens op te hameren dat er wel degelijk een distinctie is tussen Zionisme en Judaïsme. In de gezamelijke strijd tegen de staat Israël bevestigden beide organisaties dat de Zionistische ideologie de vijand is en dat het Judaïsme buiten beschouwing wordt en moet worden gehouden. De claim dat elke kritiek op Israël een vorm van anti-semitisme is werd door Neturei Karta hard aangepakt. Zij verdedigden de AEL en hun politiek ten aanzien van Israël en namen duidelijk en concreet afstand van de staat Israël. De bewering dat Israël de vertegenwoordiger is van alle joden schendt de principes van de joodse godsdienst. Volgens de orthodoxe joden moeten zij in ballingschap leven tot de tijd komt dat de Messias terug zal verschijnen op aarde.

Ook de AEL was duidelijk in haar terminologie. Zionisme, en niet Judaïsme, is de gemeenschappelijke vijand, en hiertegen moet gestreden worden. De bewering dat de AEL een anti-semitische organisatie zou zijn werd naar de prullenmand verwezen door zowel de organisatie zelfs als de orthodoxe joden aanwezig.

ael - gestoorden

die neturei karta zijn een handvol joden naar het schijnt, incl. hun families wereldwijd zo'n 200 mensen.

Joden die ik gesproken hebben zowel vrome als geassimileerde zijn helemaal niet akkoord me die opvattingen.

Om het met 1 voorbeeld duidelijkheid te scheppen:"die zelfde "rabbis" waren in iran voor een congres die als motto had dat er nooit een holocaust geweest is".

Zeg nu zelf, welke jood met een gezond verstand (een genie kan ook getikt zijn, denk maar aan bobby fischer op het einde van zijn leven), en de holocaust loochenen.
Een holocaust waarvan bijna geen enkele europese jood kan zeggen dat zijn gehele gezin gespaard werd van de verschrikkingen...

Pluim voor joods/arabische samenwerking

Een pluim voor deze mensen. et conflict i het M-O is inderdaad geen religieuze conflict zoals deze mensen en AEL zegt.

@ bovenstaande

De mensen van "jews against zionism" en "Netrurei Karta" ontkennen de Holocaust niet! Ze zeggen zelf dat ze famillie hebben die het meegemaakt hebben. Wat ze wel zeggen is dat het niet politiek misbruikt mag worden; dat zei eerder deze maand een Brits-jodse parlementarier ook!
Dus dat je de anti-zionistische joden meteen in diskrediet wil brengen zegt meer over jouw zionistische agenda an iets anders.

Een vrolijke Hollander,

B.

Verwerp AEL het nationalisme van de Palastijen?

Het is niet door het zionisme te veroordelen dat men het ook opneemt voor de slachtoffers van Gaza.
Men kan alle nationalisme, al of niet in combinatie met racisme, veroordelen en dan nog veranderd er niet veel in Gaza. Behalve dat het juist nog erger wordt.

De strijd wordt er al een eeuw uitgevochten, niet van 1948 zoals men graag wijsmaakt maar van voor 1918, het einde van en tijdens de eerste wereldoorlog. De verliezer was toen Turkije en toen werd er zelfs door Joden en Arabieren zij aan zij gestreden tegen de bezettende Turken en later de Britten. Het is de dan ingevoerde Britse politiek van heers en verdeel dat de ellende begonnen is. De holocaust was pas een paar decennia later.

Deze strijd wordt gedragen door nationalisme tot racisme van alle kanten aanvaardbaar gemaakt door een religieus sausje. Zeker iets dat afgekeurd moet worden. Maar hoe verdorven ook het is niet het nationalisme dat veroordeelt hoort te worden.
Wat er misdadig is is het doden van mensen, het folteren, het geweld, de vernederingen, de gevangenissen, de muren...

Of Joden of Islamieten nu zeggen dat resp. Israël of Palestina even nationalistisch/racistisch is als België zal niet veel veranderen. Er zal ook niet veranderen als we als Belg dat ontkennen en meer nationalist en minder racist willen zijn, of omgekeerd.

Er veranderd enkel iets als, eender wat men is, men gruweldaden veroordeeld. Wie ze pleegt mag van geen belang zijn. Of het nu een jongen uit Oost-Vlaanderen is, een oude tankcommandant van de 2de wereldoorlog of een oud Palestijns familiehoofd. Zo men een verschil wilt wie oud is en macht heeft zou meer verantwoordelijk moeten zijn en niet een vrijbrief voor onmenselijkheid opeisen.

Als er ooit in Antwerpen een stem zou klinken die om echt respect voor mensen vraagt dan zou de Schelde van schrik stoppen met stromen. Onmogelijk, zou men kunnen denken maar men kan heel bang worden van ANtwerpenaren.

correctie

Die rabbi die aan het woord komt is inderdaad naar Iran geweest, maar om te argumenteren dat de Holocaust wel degelijk is gebeurd. Hij is een Hongaarse jood en heeft al zijn grootouders en vele van zijn familieleden verloren.
Ik weet dit omdat ik de rabbi zelf heb geïnterviewd,en aub, spreid geen leugens meer.

Ik weet zeker dat het meer

Ik weet zeker dat het meer dan 200 zijn, maar het getal is niet relevant. Het is inderdaad wel zo dat ze onderdeel zijn van een minderheid binnen de Joodse gemeenschap.

Belangrijkste boodschap lijkt mij dat zionisme en anti-zionisme niks met geloof te maken heeft. Ik feliciteer de AEl met deze geweldige zet. Jammer dat onze nationale media aan dit onderwerp zo weinig aandacht besteden.

Wat veder jammer is dat de holocaust weer ter sprake moet komen. Dat is het onderwerp niet. De holocaust was verschrikkelijk en een smet op de mensheid.Ik heb een hekel aan mensen die dat argument misbruiken. De kinderen van gaza hebben niks daarmee te maken. Jammer dat we elke keer dat argument moeten bespreken