Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Onthaalouders halen na jaren actievoeren slag thuis

Onthaalouders halen na jaren actievoeren slag thuis

BRUSSEL -- Onthaalouders krijgen zicht op een volwaardig werknemersstatuut. “We hebben eindelijk een doorbraak geforceerd. Na jaren actievoeren ligt er een concreet voorstel op tafel. Vanaf 2010 zouden alle nieuwe onthaalouders in het werknemersstatuut kunnen stappen. Voor de huidige onthaalouders komt er een overgangsperiode om ze geleidelijk te laten doorstromen naar dat volwaardig statuut”, zegt Fatiha Dahmani van de christelijke vakbond LBC.

volwaardigstatuut.JPG

(foto Gino)

Het klinkt ongelooflijk, maar toch is het zo. Onthaalouders zijn eigenlijk veredelde vrijwilligers. Ze werken elke dag hard om voor de kinderen van werkende ouders te zorgen, maar hebben zelf geen werknemersstatuut. Ze ontvangen wel een vergoeding, maar hebben geen recht op vakantie, eindejaarspremie, werkloosheidsuitkering of de jobkorting en een hele reeks andere voordelen die werknemers wel krijgen. Tien jaar geleden al beloofden de toenmalige ministers daar iets aan te doen. Zes jaar geleden kregen de onthaalouders een speciaal statuut en nu na ontelbare acties bij de verschillende kabinetten van bevoegde ministers in Brussel krijgen ze eindelijk zicht op een volwaardig statuut.

Het was minister Milquet die het voorstel aan een delegatie van betogende onthaalouders bekend maakte. Vanaf 2010 zouden alle startende onthaalouders meteen een echt werknemersstatuut krijgen. “Zij worden meteen volwaardige werknemers van de diensten waarbij ze aangesloten zijn. Omdat er onvoldoende middelen zijn om meteen iedereen te laten overstappen, komt er een overgangsperiode. We moeten nu objectieve criteria vinden om vast te leggen wie en hoeveel mensen wanneer mogen doorstromen”, aldus Fatiha Dahmani.

De belofte om de onthaalouders een werknemersstatuut te gunnen stond al in het regeerakkoord. Fatiha Dahmani: “Het geduld was echt op. Sommige onthaalouders zijn al gestopt. Anderen wachten nog even af. Hier en daar hoorde je ook al zeggen: als het weer niets wordt, moeten we echt gaan staken. En nu er eindelijk een oplossing in zicht komt, moet het nog even doordringen. Hebben we echt gewonnen, vroegen de onthaalouders die vandaag betoogden zich af.” De komende maanden zullen de vakbonden en de regering verder sleutelen aan het voorstel. “Er moeten nog heel wat technische problemen opgelost worden”, aldus Fatiha Dahmani.

Welzijnsminister Catherine Fonck (PS) van de Franse Gemeenschap stemde nog niet in met de invoering van een werknemersstatuut.

onthaalmoeders

Ik vraag mij af of ze dan ook sociale bijdragen gaan betalen en of ze nog ten laste van hun man kunnen blijven staan. Over deze voordelen word er niets gezegd.

idd dat vraag ik mij ook

idd dat vraag ik mij ook af.
Mijn collega verdient ca € 250/maand meer doordat zijn vrouw onthaalmoeder is, en zij ontvangt een gemiddelde vergoeding van € 1000/maand.
er zijn echter vaak werknemers die geen €1000/maand verdienen.
hun partner kan hen toch ook niet ten laste nemen

is dat eerlijk??

hoelang en is het waar???

Ik vraag me af hoelang we nog zullen moeten wachten, wandt 2010 telt zoals ieder jaar 12 maanden. Dus is het voor in het begin van het jaar of het einde.
En dan nog waarom zullen de beginners eerst voorgaan wij zijn al jaren bezig en wij moeten wachten,das toch ook niet normaal.

Hopelijk zullen ze snel een oplossing vinden en toestemmen of cru gezegt: De ministers zullen zelf eens een weekje op de kindjes kunnen passen en zien hoe zwaar ons werk wel is, Wij zitten niet achter een bureautje en beginnen ook niet van 08.00 u tot 17.00uur.Zoals velen.

XXXX