Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Column] Hebben journalisten niets beter om handen?

[Column] Hebben journalisten niets beter om handen?

Kamal Kharmach is een zestienjarige StampMediareporter die bulkt van de ambities om te schrijven. Hij wil niet alleen degelijke journalistiek bedrijven, hij wil ook graag af en toe zijn mening over de toestand in ons land en in de wereld ventileren. Lees hier zijn tweede column.

Hebben journalisten niets beter om handen? Een week lang bomen ze door over twee gothics die zich miskend voelen op het Antwerpse Xaveriuscollege. De directie verbood de jongens een maand geleden zich nog in het zwart te kleden. De gothics kunnen er niet mee lachen en stappen naar de pers. Grote discussies worden gevoerd, de termen discriminatie en generatieclash vallen. En dat terwijl de directie enkel en alleen maar het schoolreglement naleeft. Resultaat van de media-aandacht buiten alle proportie: moeilijke gesprekken tussen directie en scholieren en twee jongeren die de hele mediahetze meer dan beu zijn.

Journalistiek is toch meer dan een populair onderwerp uitpersen omdat het nu eenmaal extra kranten verkoopt, niet? Acht maanden geleden werd ik, als zestienjarige, reporter voor het jongerenpersagentschap StampMedia. Een journalist, zo dacht ik, wil het beleid veranderen, stimuleert burgers kritisch na te denken en is eigenlijk een wereldverbeteraar. StampMedia bevestigde mijn kijk op de journalistiek. Ik ben trots op mijn persmedewerkerskaart. Maar nu ik zie hoe de ‘échte reporters’ aan de slag gaan twijfel ik toch aan de nobele bedoelingen van het vak.

Natuurlijk hebben de goths het recht om hun grieven kenbaar te maken. Een bewonderenswaardig initiatief, overigens. Maar de journalisten hebben van een mug een olifant gemaakt. In naam van de verkoopcijfers, want de hele discussie heeft geen burger politiek bewust gemaakt of tot sociaal engagement verleid. De directie leefde gewoon het reglement na en had geen kwade bedoelingen.

Ik offer mijn vrije tijd niet op om dit soort journalistiek te bedrijven. Ik betwijfel ook of schrijven over scholen die niet meer doen dan hun reglement naleven, potentiële journalisten zal aantrekken.

© 2009 - StampMedia - Kamal Kharmach

Jonge journalist en gevestige "waarden"

Eindelijk: een jonge gast die de vinger op de wonde legt. Goed zo. Maar ik vrees dat de decadentie al zover gevorderd is dat die reactie boter aan de galg zal zijn. Foei poengeile reporters en hun bazen.
Ook foei aan Humo en zijn Poppoll (op de VRT a.j.b.!)die in hetzelfde bedje ziek is; zo laag bij de grond hebben we het nog nooit gehad en dan maar klagen dat de oplage duizelingwekkend naar beneden stort.
Ook foei aan de VRT-TV-nieuwsdienst met zijn bedenkelijke, soms zeer giftige berichtgeving. Gelukkig hebben we nog de RTBF,NL en FR2 om op de hoogte te zijn van eerlijke binnenlandse en buitenlandse nieuwsberichten.
Aan de jonge gast: wijk niet en laat je niet doen.

::

grooot gelijk !!!!

xxx