Wereldkamp Broederlijk Delen: "Je staat niet alleen met je idealen"
Wereldkamp Broederlijk Delen: "Je staat niet alleen met je idealen"
christophe18 juli 2006 – 10:35
LICHTAART -- Vijf dagen lang trokken 250 jongeren zich begin juli terug op de kampeerterreinen van de Hoge Rielen in de Kempen. Ze bogen er zich over de grote wereldproblemen als armoede, honger en de verloedering van het milieu. Het Wereldkamp van Broederlijk Delen was daarmee aan haar negentiende editie toe.

Een zonovergoten terrein omringd door bomen. Een grote circustent waar (vegetarisch!) gekookt wordt en een tiental kleinere tenten voor workshops, debatten en filosofeersessies. In de tent van de begeleiders worden herinneringen opgehaald aan regenachtige edities van het Wereldkamp toen het terrein omgeschapen werd in een modderpoel. Dit jaar is er geen modder, maar wel vijf dagen zon en droogte. Het soort weer dat het net iets makkelijker maakt om je in te leven in het thema van het kamp: voedselzekerheid in de Sahelregio. “Het Wereldkamp wordt altijd opgehangen aan het thema van de Broederlijk Delen-campagne van volgend jaar,” zegt Ann Verstraeten van Broederlijk Delen. “Boeren in de Sahellanden gaan dagelijks de strijd aan tegen de verwoestijning. Een strijd die ze ook aankunnen, want het zijn geen 'dutsen'. Maar ze botsen wel telkens weer op de economische en politieke structuren die het hen lastig maken,” aldus Verstraeten.
Het thema wordt uitgediept in een 150-tal praktische of meer theoretische workshops. De organisatoren van het kamp kunnen daarbij rekenen op de hulp van specialisten als Francine Mestrum, Marc Vandepitte of de mensen achter het Afrikafilmfestival in Leuven. Het kamp wordt afgesloten met een debat met ondermeer Groen!-voorzitster Vera Dua en de ondervoorzitter van de Boerenbond Peter Broeckx. Volgens Ann Verstraeten is de inbreng van die specialisten één van de sterke punten van het kamp. “Hier maken we elkaar geen blaasjes wijs. Onze misschien soms wat idealistische ideeën worden geconfronteerd met de mening van mensen uit de praktijk of mensen die het dossier beheersen,” meent Verstraeten.
Ontspanning met poëzie, film en cultuur en inspanning met workshops en debatten. Het is een mix die duidelijk in de smaak valt bij de deelnemers. “Informatie, ontspanning, ontmoeting en prikkeling,” zo vat Jessica het kamp samen. “Je komt in contact met mensen met gelijkaardige idealen. Je raakt overtuigd dat je niet alleen staat met je ideeën.” Volgens Jonas kan zo'n kamp zelfs een andere wending geven aan je leven. “Ik ontdekte hier dat er ook een bank bestaat waar je ecologisch en ethisch verantwoord kan beleggen. Ik ga voortaan mijn spaarcenten op een rekening van Triodos zetten,” zegt Jonas. Ook Heleen vindt het tof om nieuwe initiatieven te ontdekken. “Zo leerde ik hier dat de spreuken van Loesje een echte actievorm zijn. Dat wist ik niet.”
Volgens Els staat dan weer de ontmoeting centraal. Op het Wereldkamp zijn 30 nationaliteiten vertegenwoordigd afkomstig uit alle windstreken. Zo is er een groep jongeren uit Vietnam die een maand lang op inleefreis zijn in België. “Het resultaat van een uitwisseling. Wij zijn vorig jaar ook naar Vietnam geweest en hebben er onder andere geholpen bij de bouw van huizen,” zegt Frederik. De deelnemers van het kamp zijn verdeeld in leefgroepen en moeten daardoor ook intensief samenwerken en leven met leeftijdsgenoten die ze niet kenden van voordien. “Om het contact achteraf iets makkelijker te maken hebben we een kaart opgehangen zodat iedereen kan zien of er deelnemers zijn uit zijn stad of streek,” zegt Ann Verstraeten. Want dat is uiteindelijk toch ook een beetje de bedoeling van het Wereldkamp. Er mag geen definitief punt gezet worden na vijf dagen. Ann Verstraeten: “Natuurlijk hopen we dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat en dat we de meesten terugzien in de campagne of op een andere manier.”
Zoveel engagement, is dat dan nog wel van deze tijd? “Pfff, die uitspraken over de jeugd van tegenwoordig die niet meer geëngageerd is,” zucht Ann Verstraeten. “Die jeugd van tegenwoordig heeft al altijd bestaan. In alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdscategorieën heb je mensen die geëngageerd zijn en mensen die dat niet zijn. Misschien dat je ze anders moet aanspreken, maar voor de rest is er weinig verschil.” De jongeren storen er zich duidelijk ook niet aan dat Broederlijk Delen een christelijk geïnspireerde NGO is. “Daar merk je hier niets van,” klinkt het in koor. “Noem ons maar de verlichte filosofen van onze tijd. Want altijd weer nieuwe dingen willen ontdekken dat is tenslotte toch de kern van filosofie,” zegt Jo.
(artikel geschreven op basis van kleine workshop op Broederlijk Delen-wereldkamp in de Hoge Rielen)
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
En kunnen we dit artikel dan
Katrijn Vanhauwaert, 20/07/2006 – 21:33
En kunnen we dit artikel dan wel in een kwaliteitsvolle krant plaatsen???? Fantastisch Christophe! Daar kan Tina De Gendt nog iets van leren!
Bedankt, dit is echt een hele opkrikker!
go you
Elke, 21/07/2006 – 11:39
Inderdaad... 't doet deugd om es zoiets te lezen ipv enkel commentaar op uiterlijkheden...
filmpje
Jo van bio, 31/07/2006 – 08:23
Wie als extraatje bij dit leuke artikel over het wereldkamp graag een te gek flimpje zonder clichés en mét álle 340 deelnemers wil bekijken, het staat op:
http://www.16plus.be/node/1976
PagSandiwa: Unity in Diversity
Jo van bio, 31/07/2006 – 10:25
Ook vorig jaar is er een tof filmpje gemaakt, met de hulp van GetBasic (de organisatie die instaat voor de technische ondersteuning van Indymedia)
Tijdens het wereldkamp van 2005 kregen we plots het nieuws van de aanslagen in Londen. We waren erg geschokt, maar we vergaten ook niet de conflicten in het Midden-Oosten en elders in de wereld.
http://www.broederlijkdelen.be/SharedPubli/WebObjects/SharedPubli.woa/wa...
Met m'n excuses voor de zeer
Jo van bio, 31/07/2006 – 10:28
Met m'n excuses voor de zeer lange url, maar de film mag zeker gezien worden!