Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Werkgevers en vakbonden niet eens over tijdelijke werkloosheid bedienden

Werkgevers en vakbonden niet eens over tijdelijke werkloosheid bedienden

BRUSSEL -- Vakbonden en werkgevers zijn het niet eens geworden over de invoering van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Vakbonden wijzen de werkgevers met de vinger. “Door hun zware eisen en onvoldoende openingen maakten zij de discussie onmogelijk”, aldus het ACV.

Werkgevers dringen er al een tijd op aan dat ook bedienden tijdelijk werkloos zouden kunnen worden. Vakbonden vinden dat die discussie onlosmakelijk deel uitmaakt van het grote debat over het wegwerken van de verschillen tussen arbeiders en bedienden op het vlak van opzegtermijnen, ontslagvergoedingen en vakantiegeld.

Toch werd er de laatste weken onderhandeld over een tijdelijke invoering van het systeem. Maar een ultieme onderhandeling liep donderdagmorgen spaak. Volgens de vakbonden weigeren de werkgevers engagementen over werkzekerheid te verbinden aan de invoering van de tijdelijke werkloosheid. “Het inkomensverlies voor bedienden wordt onvoldoende gecompenseerd”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw aan de Vrt-nieuwsdienst.

Volgens het ACV weigerden de werkgevers ook om de sectoren voldoende te betrekken bij de omkadering en modaliteiten van de tijdelijke werkloosheid voor bedienden.

“Hoge graad van rigiditeit, tijdrovende procedures en onaavaardbare kostenverhogende voorwaarden”, noemen de werkgevers dat.

Het heikele dossier belandt zo op de regeringstafel. Donderdag werden de vakbonden en werkgevers al apart ontvangen door premier Herman Van Rompuy. Die zal vrijdag verslag uitbrengen op de ministerraad. Verwacht wordt dat de regering dan zelf stappen zal ondernemen.