Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

7150 handtekeningen voor Press for more

7150 handtekeningen voor Press for more

GENT -- In de Vooruit in Gent werd een punt gezet achter de petitie van Press for more. De teller klokte af op 7150 handtekeningen. Is dat veel? “Als je de lijst overloopt, zie je dat het breder gaat dan onze peergroup van recensenten en mensen actief in de cultuursector”, zegt initiatiefnemer Wouter Hillaert.

pressformore.jpg

(Foto Jan Lietaert)

7150 is wellicht niet genoeg om Christian Van Thillo slapeloze nachten te bezorgen, maar op de slotavond Press we can! bleek uit verschillende reacties en interventies dat Press for more toch een gevoelige snaar heeft geraakt.

Bij muzikant Jan De Smet van De Nieuwe Snaar bijvoorbeeld. “Kranten willen weten waar ik vaak ga eten, wat mijn laatste avondmaal zal zijn, wie mijn favoriete onenightstand is of wat voor bier ik drink in welk café, maar ik wil vertellen waarom wij zo lang aan een voorstelling werken en waarom wij altijd voor uitverkochte zalen spelen hoewel we nooit op tv komen.”

Of bij theatermaker Chokri Ben Chika: “Laten we de krantenbazen nog 100 dagen geven om de zaken recht te trekken. Als ze dat niet doen, zeggen we onze abonnementen op.”

Geloof
De hele avond was ook rijker aan meningen en standpunten dan menig ander debat van de voorbije weken. Daar - bijvoorbeeld op de Staten-Generaal van de media - kon je telkens dezelfde geloofstellingen horen opdreunen. Dat het allemaal niet zo erg is met de crisis in de media. Dat papier altijd wel zal blijven bestaan. Dat kranten veel beter zijn dan twintig jaar geleden.

Die mantra's werden ook in de Vooruit op het publiek afgevuurd, maar gelukkig was er dichter, columnist en hoogleraar Geert Buelens om geloofscriticus te spelen. Toen commentator van De Morgen Yves Desmet – nog wat geïrriteerd door de schimpscheut van Nigels Williams over de twee pagina's die Desmet volpende over zijn bezoek aan de deelnemers van Mijn Restaurant - alle kritiek op zijn krant afwimpelde met de bewering dat De Morgen vandaag meer dan ooit aandacht besteedt aan cultuur, diepte Buelens een vergeelde Café des Arts uit zijn tas.

In die aflevering uit 1993 van de vroegere cultuurbijlage van De Morgen stond een stuk van socioloog Rudi Laermans over de Franse linkse socioloog Pierre Bourdieu en een vlammende repliek daarop van dichter Herman de Coninck. “De cultuurbijlage was toen inderdaad dunner, maar zo'n stukken kunnen vandaag niet meer in de krant”, zei Geert Buelens.

Oplossingen
De oplossingen dan, want daarvoor waren we toch naar de Vooruit gekomen. Volgens Yves Desmet moet bij de internetgeneratie het besef terugkeren dat er moet betaald worden voor expertise. Of we daar al dan niet nagelbijtend moeten op wachten, liet hij in het midden.

Han Soete van Indymedia.be vindt dat media op dezelfde manier moet behandeld worden als onderwijs en cultuur. “Goede media maken kan niet in een louter commercieel model. De overheid moet daar een belangrijke rol in spelen. Dat is geen onoverkomelijk probleem want dat doet die overheid nu al. Met de overheidssteun van ruim 300 miljoen euro die nu al naar de kranten vloeit, kan je alle journalisten in heel België betalen. Alleen hebben we net zoals in de cultuursector mechanismes nodig om dat geld goed te verdelen.”

Dorian van der Brempt van deBuren heeft een heel concreet voorstel klaar. Samen met Vooruit gaat deBuren een virtueel persagentschap voor kunst- en cultuurjournalistiek oprichten onder de noemer Kunst en Recensie of K&R. Dat platform wil 1000 artikels toegankelijk maken voor het publiek. De auteurs krijgen 50 euro per bijdrage. Als een krant of tijdschrift hun artikel overneemt aan een prijs tussen 200 en 300 euro gaat dat bedrag rechtstreeks naar de journalist.

K&R verwacht bijdragen van 700 à 1000 woorden. Een recensie in De Morgen telt doorgaans 2000 tekens. K&R wil ook dat kranten en tijdschriften op woensdag ruimte ter beschikking stellen voor de inhoud van het nieuwe persagentschap. Lezers zouden dan voor vijf euro een pakket kunnen kopen dat bestaat uit Knack en twee deelnemende kranten.

Meer:
Op de weblog van Ons Erfdeel vindt u eveneens een uitgebreid verslag.

En hier kan u de video bekijken met enkele stemmen uit de cultuursector: